18. června 2021 • 00:05

Nizozemsko – Rakousko 2:0. Favorit postupuje z prvního místa ve skupině

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemsko porazilo na EURO v utkání skupiny C Rakousko 2:0 a s předstihem si z prvního místa zajistilo postup do osmifinále. Favorita poslal do vedení proměněnou penaltou Memphis Depay, po změně stran ještě zvýšil Denzel Dumfries.



O druhé postupové místo se v pondělí 21. června utká v přímém souboji Rakousko s Ukrajinou, oba týmy mají po třech bodech. Ze hry už je naopak Severní Makedonie, která po dvou porážkách nemá vzhledem k horším vzájemným zápasům šanci se dostat alespoň na třetí příčku.

V sestavě Nizozemska se poprvé na šampionátu objevil klíčový stoper De Ligt. A právě lídr obrany „Oranjes“ stál v osmé minutě u zrodu akce, na konci které Alaba přišlápl ve vápně nohu Dumfriesovi a sudí nařídil pokutový kop. Brankář Bachmann sice vystihl směr střely, Depay ale poslal míč přesně k tyči a zaznamenal osmý gól z posledních devíti zápasů v dresu nizozemské reprezentace.

„Penaltovou situaci beru na sebe, bolí to. Na tým jsem ale hrdý, i když jsme nehráli tak dobře ve finální třetině hřiště,“ řekl Alaba televizi ORF.

V 24. minutě mohl Depay přidat další trefu, po nedorozumění soupeřových obránců ale vypálil těsně vedle. Rakušanům chyběl útočník Marko Arnautovic, který dostal jednozápasový trest za urážku protihráče při gólové oslavě v duelu proti Severní Makedonii, a bez svého nejlepšího střelce se přes aktivní obranu „Oranjes“ jen ztěžka dostávali k ohrožení branky.

Naopak krátce před pauzou znovu mohl zvýšit Depay, který ale po přiťuknutí kolegy z útoku Weghorsta zblízka nepochopitelně minul zcela odkrytou bránu. Jedinou střelou mezi tři tyče v úvodním dějství tak zůstala jeho proměněná penalta z úvodu zápasu.

„Memphis se ještě může zlepšovat, dobře to ví. Jsem si jistý, že bude zápas od zápasu lepší a v dalším průběhu turnaje pro nás bude klíčovým hráčem. Zejména v momentech, kdy se budou rozhodovat zápasy,“ citovaly stránky UEFA trenéra Nizozemska Franka de Boera.

Obraz hry se nezměnil ani po přestávce. Nizozemci nadále kontrolovali hru, ale nedařilo se jim přidat pojistku. Další velkou šancí pohrdla dvojice stoperů „Oranjes“ - De Vrijovu hlavičku po rohovém kopu reflexivně zlikvidoval Bachmann, následnou dorážku vůbec nezvládl De Ligt.

Nakonec se ale domácí dočkali. Pár sekund po trojitém střídání se v 67. minutě dostal do úniku jeden z nových hráčů na hřišti Malen a předložil míč před odkrytou bránu dobíhajícímu Dumfriesovi. Nizozemský pravý bek navázal na trefu z úvodního duelu s Ukrajinou.

Favorit už si vedení pohlídal, brankáře Stekelenburga mohl vyděsit snad jen dalekonosný Alabův pokus, který ale mířil mimo tři tyče. „Směrem dopředu to od nás nebylo ono. Nestříleli jsme, necentrovali. Nevytvořili jsme si dostatek šancí,“ podotkl trenér rakouského týmu Franco Foda.

Nizozemci uspěli v sedmém vzájemném duelu v řadě, naposledy Rakousku podlehli před 31 lety. Svěřenci trenéra De Boera navíc podeváté v řadě nastříleli v utkání alespoň dvě branky a už vědí, že osmifinále šampionátu odehrají v Budapešti.

Góly

Domácí: 11. Depay, 67. Dumfries

Hosté:

Sestavy

Domácí: Stekelenburg – Dumfries, de Vrij, de Ligt, Blind (64. N. Aké), van Aanholt (65. Wijndal) – de Roon (74. Gravenberch), Wijnaldum (C), F. de Jong – Weghorst (64. Malen), Depay (82. L. de Jong).

Hosté: Bachmann – Lainer, Dragović (84. Lienhart), Hinteregger, Ulmer – Baumgartner (70. Lazaro), X. Schlager (84. Onisiwo), Laimer (61. Grillitsch), Alaba – Gregoritsch (62. Kalajdžić), Sabitzer.

Náhradníci

Domácí: Krul, Bizot, Veltman, Aké, Wijndal, Berghuis, de Jong, Promes, Klaassen, Gravenberch, Malen, Timber

Hosté: Schlager, Pervan, Ilsanker, Grillitsch, Lienhart, Trimmel, Schaub, Schöpf, Onisiwo, Lazaro, Kalajdžić, Friedl

Karty

Domácí: de Roon

Hosté: Alaba, Bachmann

Rozhodčí

Grinfeeld (ISR) – Hassan (ISR), Yarkoni (ISR)

Stadion

Johan Cruiff ArenA, Amsterdam

Návštěva

15 243 diváků

Skupina C

Z V R P Skóre B
1. Nizozemsko 3 3 0 0 8:2 9
2. Rakousko 4 2 0 1 5:5 6
3. Ukrajina 3 1 0 2 4:5 3
4. Makedonie 3 0 0 3 2:8 0

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Los EURO 2024 Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 proběhne od 14. června do 14. července v Německu. Česká fotbalová reprezentace si zahraje skupiny F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Play off
Články odjinud


Články odjinud