Bartoloměj Černík
3. prosince 2023 • 10:00

Soupeři Česka na EURU: Portugalci už zase moderní, bolestné vzpomínky

Vstoupit do diskuse
3
  • Video se připravuje ...

    Zapomeňte na někdy rozpačitou éru Fernanda Santose, nové Portugalsko pod vedením Roberta Martíneze baví – dává spoustu gólů, málo jich dostává, je nepředvídatelné a už nelpí jen na individualitách. Vzhledem k formě z kvalifikace si Češi asi nemohli představit těžšího oponenta, zvlášť takového, který má zlaté EURO ještě v živé paměti. Kromě nich je druhým známým sokem Turecko, které českým fanouškům připomíná bolestivý konec na ME 2008... Představujeme vám dva zatím známé soupeře české skupiny F na EURO 2024.

  • Historie na EURU

    Portugalsko

    Na první pohled by to fanouška asi nenapadlo, ale Portugalci chyběli na polovině evropských šampionátů, za což můžou především neúspěšné kvalifikace za Eusébiovy éry, kterou přitom Jihoevropané zahájili bronzem. Při každé ze svých osmi účastí ale byli schopni postoupit ze skupiny, jako jediný tým v dějinách. Největší úspěchy zažili v novém tisíciletí. Na stříbro z domácího mistrovství se nevzpomíná rádo kvůli šokující finálové prohře s Řeckem, rok 2016 byl ale jiná písnička. Tým kolem Cristiana Ronalda přemohl domácí Francii a radoval se ze svého prvního kontinentálního titulu.

    Turecko

    Hodně dlouho se Turků mistrovství Evropy netýkalo, na svůj první šampionát postoupili až v roce 1996. Šlo o hororovou premiéru, bez bodu a bez gólu. Od té doby se na EURO podívali ještě třikrát, hned dvakrát z toho ve skupině potkali český tým, takže i rok 2024 bude pro Turky lehkým déjà vu. Největší evropský úspěch zaznamenala reprezentace v roce 2008, kdy se přes Chorvatsko probojovala do semifinále, tam ale nestačila na Němce. Na tři roky starý šampionát jelo Turecko jako černý kůň, prohry s Walesem, Itálií a Švýcarskem je ale poslaly domů předčasně s velkým zklamáním.

  • Zápasy s Českem

    Portugalsko

    Za poslední dvě dekády se Češi utkali s Portugalci čtyřikrát a nikdy to nebylo šťastné setkání. Ve dvou případech se soupeř prakticky zasloužil o konec českého nároďáku na Euru – Cristiano Ronaldo čaroval v roce 2008 při prohře 1:3 ve skupině a o čtyři roky později vystavil ten samý hráč stopku týmu Michala Bílka ve čtvrtfinále. Poslední dvě setkání jsou více vypovídající, zažil je loni v Lize národů ještě kouč Jaroslav Šilhavý. Portugalci ukázali, že jsou kvalitou na naprosto jiné úrovni, doma zvítězili 2:0 a v Edenu dokonce drtivým rozdílem 4:0

    Turecko

    Podobně jako s Portugalskem má česká reprezentace na Turky neblahé vzpomínky. Skupinovou prohru 2:3 z roku 2008 není ani třeba zmiňovat, dodnes jde o jednu z nejbolestivějších českých proher. Od té doby na sebe týmy narážejí pravidelně, často si i organizují přátelské zápasy. Česká bilance ale není v posledních letech rozhodně pozitivní, na Turky narazili i na Euru 2016, kde Vrbova družina po naprosto bezzubém výkonu prohrála 0:2 a přišla o šanci postupu z třetího místa skupiny. Poslední klání se odehrálo před rokem, Turci v přátelském duelu triumfovali 2:1.

  • Trenér

    Portugalsko

    Skoro přesně před rokem skončila dlouhá éra Fernanda Santose, na kterého se na Pyrenejském poloostrově názory rozcházely. Ano, přinesl zemi jedinečný titul na Euru 2016, od týmu zaplněným ofenzivními hvězdami si ale mnozí slibovali atraktivnější hru. Jeho nástupcem se po loňském mistrovství světa stal výrazně mladší španělský kouč Roberto Martínez, který se kromě štací v Premier League proslavil především jako dlouholetý kouč belgické „zlaté generace“. Se svým novým týmem rád mění formace, nabádá k dominantní hře a od minulé éry zásadně zlepšil presink mužstva. Portugalsko je rázem moderním a velice nebezpečným mužstvem.

    Turecko

    Turecká federace se v září odhodlala ke kroku, který byl pro mnohé v českých reáliích neslýchaný – vyhodili v průběhu slušně rozjeté kvalifikace trenéra. Ano, Stephan Kuntz sice vyhrál s Tureckem 12 z 20 zápasů, které koučoval, tamní vedení přesto nebylo spokojené a sáhlo ke změně. A velice překvapivé – kormidlo převzal Vincenzo Montella, kterého si fanoušci možná pamatují ještě jako útočníka italské týmu z MS 2002. Jeho trenérská kariéra začala po bleskovém nástupu rychle uvadat a po angažmá v AC Milán a Seville vyhořel i ve Fiorentině. Novou mízu našel právě v Turecku, s Demirsporem vybojoval dvě čtvrtá místa a navíc se prezentoval vysoce ofenzivním fotbalem. Za Turecko je zatím ve čtyřech zápasech neporažen, vyniká převážně výhra 3:2 nad Německem.

  • Cesta na EURO

    Portugalsko

    Síla, kterou talentovaný tým pod vedením nového kouče předvedl v uplynulém roce, pasuje Portugalce do role favoritů na titul. Jako jediní totiž propluli kvalifikací bez jediné ztráty – zvítězili ve všech 10 zápasech, nastříleli 36 branek a pouhé 2 inkasovali. Nejvíce se natrápili s našimi slovenskými sousedy, které venku porazili 1:0 a doma 3:2. Nejlepším kanonýrem výběru se stal nestárnoucí střelec Cristiano Ronaldo, který v osmatřiceti letech zaznamenal 10 branek.

    Turecko

    Ve skupině D si na přímý postup brousily zuby kromě Turecka ještě další dva týmy – Chorvatsko a Wales. A po prvních třech zápasech to vypadalo, že krátká sirka zůstane právě v rukou Turků, herně nepřesvědčovali, doma vydřeli vítězství v Arménii, doma podlehli Chorvatům a v Lotyšsku jim tři body zajistil až gól v poslední minutě. Dvě naprosto klíčová utkání (s Walesem a v Chorvatsku) ale muži v červených dresech zvládli a díky zaváhání Balkánců nakonec ukořistili dokonce první místo. Nejlepším střelcům týmu stačilo málo, se dvěma góly jimi byli Cenk Tosun a Kerem Aktürkoğlu, borci z domácí ligy.

  • Tým

    Portugalsko

    Mnohé hráče netřeba představovat, Portugalci mají sílu snad na každém postu. Kromě Ronalda by si každý měl dát pozor na playmakera Bruna Fernandese a především milánské křídlo Rafaela Leaa, který má v sobě jedinečný koktejl rychlosti, fyzicky síly a techničnosti. V jednom člověku se tak perfektně zosobňují charakteristiky celého týmu. Na rozdíl od posledních let se navíc Portugalci nespoléhají na individuality a táhnou všichni za jeden provaz.

    Nejsilnější sestava

    Diogo Costa – Diogo Dalot, Antonio Silva, Ruben Días, Joao Cancelo – Bruno Fernandes, Joao Palinha, Bernardo Silva – Joao Felix, Cristiano Ronaldo, Rafael Leao

    Turecko

    Kouč Montella mísí ve svém rozestavení 4-2-3-1 hráče ze zahraničních soutěží i domácí ligy. Od minulého Eura mančaft zvedly nové postavy v záloze - Orkun Kökcü z Benfiky a Salih Özcan z Dortmundu. To dělá Turky obrovsky silné ve středu pole, zvlášť když připočteme jejich největší hvězdu, kvalifikačního tahouna a mistra přímých kopů Hakana Calhanoglua z Interu. Slabina? Absence střelce, této generaci se žádný nový Burak Yilmaz nenarodil.

    Nejsilnější sestava

    Ugurcan Cakir – Zeki Celik, Caglar Söyüncü, Samet Akaydin, Ferdi Kadioglu – Salih Özcan, Orkun Kökcü – Yunus Akgün, Hakan Calhanoglu, Kerem Aktürkoğlu – Cenk Tosun

    POHLED: V čem mě Cristiano Ronaldo nejvíc zklamal
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Aktuální zápasy
Články odjinud