30. března 2015 • 10:41

Proč nebylo plno v Edenu? Lístky byly drahé, přiznala asociace

Autor: jam
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Byl to smutný pohled. Nikoliv na dění na trávníku, kde se Češi urputně vypořádávali s Lotyši, ale především na tribuny, kde svítilo poměrně dost červených neobsazených sedaček. Euforie po snovém vstupu do evropské kvalifikace se na národ nepřenesla, hráči i trenér Pavel Vrba neskrývali zklamání a překvapení z toho, že je vpřed nehnal vyprodaný stadion.



Otázek kolem prořídlých tribun je víc. „Zklamaný jsem z toho trošku byl. Myslel jsem si, že bude vyprodáno. Všude se psalo a říkalo, že zbývá nějakých tisíc lístků. Moc to ale nevypadalo,“ ukázal na jednu okolnost kapitán týmu Tomáš Rosický . Na pokladnách takový počet vstupenek skutečně byl, zbylá prázdná místa pak patřila těm, kteří dostali lístky od asociace a nepřišli.

Přitom výhry nad Nizozemskem, Tureckem, Kazachstánem a Islandem měly ve fanoušcích rozpumpovat touhu po vstupenkách pro další pokračování cesty na šampionát do Francie. „Teď nepochybuji o tom, že jsme schopní vyprodat kterýkoli stadion,“ prohlašoval dokonce nadšený šéf fotbalové asociace Miroslav Pelta po vítězství nad Islandem a zájmu lidí v Plzni, kteří tamější Doosan Arenu zaplnili a v hojném počtu zavítali i na otevřený trénink.

Jenže pro zápas s Lotyšskem neodhadli správně cenovou hladinu a lístky „přepálili“. Ty byly totiž za 590, 990 a 1490 korun. „Připouštíme, že ceny vstupenek na zápas s Lotyšskem byly stanoveny příliš vysoko,“ stálo ve společném prohlášení asociace a její marketingové společnosti STES.

Vyprodaný Eden? Na zápas s Lotyšskem českou reprezentaci hnalo do útoku necelých čtrnáct tisíc fanoušků
Vyprodaný Eden? Na zápas s Lotyšskem českou reprezentaci hnalo do útoku necelých čtrnáct tisíc fanoušků

Fotbalový protokol sebral příliš velké rezervy

Asociace zároveň přiznala, že zcela neodhadla, kolik jich bude potřebovat pro vlastní potřeby. „Po enormním zájmu o vstupenky před i po posledním kvalifikačním zápase v Plzni proti Islandu ze strany fotbalového hnutí byly pro utkání v Edenu vytvořeny velké rezervy vstupenek pro tzv. fotbalový protokol včetně potřeb pro reprezentační týmy „A“ a jedenadvacítky.

Pro utkání s Lotyšskem však nebyly plně využity a s odstupem se ukázaly být jako předimenzované,“ bylo dál v prohlášení. „Musíme se z toho poučit a příště jít, jak v případě cen vstupenek, tak rezerv pro fotbalové hnutí,----zlatou střední cestou,“ zakončila asociace svůj výstup.

Na Lotyšsko přišlo v sobotu do Edenu 13 722 diváků, kapacita stadionu byla naplněna jen z 65 procent. Menší číslo vytíženosti arény při domácích soutěžních zápasech, tedy těch kvalifikačních či barážových, bylo naposledy před pěti a půl lety. Na poslední utkání kvalifikace o mistrovství světa 2010 proti Severnímu Irsku, ve kterém už zbývala jen teoretická naděje na postup, tehdy do Edenu přišli 8002 diváci, takže stadion byl zaplněn jen z 38 procent.

„Pro mě osobně, všechny hráče i trenéra je obrovské zklamání, že jsme nedokázali naplnit stadion, abychom jako národ táhli za vítězstvím. Já samozřejmě chápu, že pro lidi Lotyšsko nemusí být atraktivní soupeř, ale musíme se dívat dopředu a jít za společným cílem, kterým je mistrovství Evropy. Pokud hraje národní tým, měl by se národ stmelit a být na stadionu,“ prohlásil záložník Lukáš Vácha .

Trenér Vrba k tomu dodal: „Přiznám se, že mě to doopravdy překvapilo. Určitě jsem čekal, že bude víc fanoušků. Důvody, proč to tak je a proč nepřišli, se musíte zeptat jich.“

Návštěvnost na reprezentaci pod Pavlem Vrbou
Lotyšsko 1:1 - Praha, Eden 13 722 diváků (65 %)
Island 2:1 - Plzeň 11 354 diváků (97 %)
Nizozemsko 2:1 - Praha, Letná 17 946 diváků (92 %)
USA 0:1 - Praha, Letná 12 624 diváků (65 %)
Rakousko 1:2 - Olomouc 10 653 diváků (85 %)
Norsko 2:2 - Praha-Eden 17 039 diváků (81 %)

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud