Jan Podroužek
7. června 2022 • 13:13

Rozebrali jsme, proč Češi málem porazili Španěly: blok i mistr náběhů

Vstoupit do diskuse
3
  • Video se připravuje ...

    Češi měli na lopatě jeden z nejlepších týmů světa, byť čelili bezmála tři čtvrtiny čistého času španělskému tlaku. Remízu vybojovali svěřenci Jaroslava Šilhavého především v poctivém nižším bloku a samozřejmě i díky spolupráci s vynikajícím Janem Kuchtou, mistrem výpadů středem soupeřovy obrany.

  • Pevný nízký blok

    Češi vycházeli z jednoduché hypotézy: Španělé drží míč a používají tuto taktiku vesměs ve všech zápasech, ve kterých jsou zřejmými favority, takže i v Edenu. Proto trenér Jaroslav Šilhavý sesunul obranný blok na vlastní polovinu, kde rozehrávku Španělů nabourával i útočník Jan Kuchta, pětičlenná obrana pak zónově přebírala volně se pohybující soupeře na hrotu. Nejúspěšnější v činnosti vystupování a vyhrávání obranných duelů byla dvojice Jakub Brabec a David Zima. Dvakrát selhal Aleš Matějů, i v klíčové chvíli, kdy neubránil Erica Garciu při gólu na 2:2.

    Úspěšnost defenzivních soubojů českých stoperů

    Jakub Brabec: 10/8 - 80 %

    David Zima: 6/6 - 100 %

    Aleš Matějů: 6/4 - 67 %

    Pětičlenná obranná linie hlídá hranici vlastní šestnáctky, na její úroveň couvá i křídelník Jakub Pešek hlídající náběh Pabla Sarabii...Foto Sport

    Španělsko se snaží od stoperů rozvinout postupný útok, kolmou přihrávku do útočníka dobře předvídá Jakub Brabec a soupeře předskakuje.Foto Sport

  • Nárazové vystoupení výš

    O něco vyšší postavení Češi používali nárazově ve chvíli, kdy se jim podařilo obsadit soupeře tak, že obránci Španělska shodili míč až ke svému brankáři. Napadání pak spustil Jan Kuchta a doplnili ho obě křídla Jakub Pešek a Ondřej Lingr. Když se z toho hosté vykombinovali, zůstali Češi ještě chvíli ve středním bloku, než zase couvli hlouběji a vrátili se do pevných obranných pozic. Kvůli tomuto způsobu hry měli Češi průměrně delší hřiště, celkově na 47 metrech, zatímco Španělé se průměrně pohybovali na 28 metrech.

    Česko držení míče Španělsko
    21 procenta 79
    12:42 čistý čas 44:11
    9 sekund průměrné držení míče na jednu sekvenci 27 sekund
    194 přihrávky celkem 841
    76% úspěšnost 92%

    Zelenou barvou je znázorněno, kde všude Španělé drželi v zápase míč, červenou pak kde nejčastěji - tedy na polovině Česka před vápnem při postupném dobývání domácí obrany.Foto Sport

  • Vysoko postavení stopeři Španělska

    Chování španělských obránců, zejména stoperů, úzce s výkonem Jana Kuchty souvisí a není překvapení, že jsou nejvíce kritizovanými fotbalisty nedělního utkání v tamních médiích. Už kvůli taktickému nastavení obou týmů bylo postavení hostujících stoperů velmi vysoké, průměrně stáli kolem půlicí čáry, tedy v místě, kde útočník může využít náběhu z vlastní poloviny a ofsajd se neřeší, což Kuchta dokonale využil při gólu na 2:1. Tohle je vlastně pointa celého utkání: Španělé sice válcovali český tým, ovšem s malým efektem v ofenzivě a obranou, která špatně zachytávala domácí brejkovou hru.

  • Jan Kuchta, mistr náběhů

    Až Jan Kuchta skončí s fotbalem, může si na Karlovce nechat certifikovat obor nabíhání do obrany soupeře a sofistikovaně o tom přednášet. Proti Španělsku se mu podařilo trhnout střed hostující defenzivy třikrát, dvakrát z toho byl díky jeho produktivitě gól. Důležité pro účinnost takové hry je i pochopení ostatních spoluhráčů na hřišti, zejména přihrávky Milana Havla a Václava Černého dávaly najevo, že mužstvo je na tento způsob připravené a hráči intuitivně v náběhu Kuchtu hledají. Pak šlo jen o to, aby přihrávky měly precizní provedení, což se Čechům dařilo.

    Jan Kuchta v zápase

    Góly/očekávané góly 1/0,22
    Asistence/očekávané asistence 1/0,54
    Střely/na bránu 2/1
    Přihrávky/úspěšné 11/7
    Získané míče/na soupeřově polovině 2/1

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

Skupina 2
Články odjinud


Články odjinud