19. června 2011 • 22:30

Neuvěřitelný obrat! Češi si zahrají semifinále

Autor: spo, ČTK, bko
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO - Čeští fotbalisté do jednadvaceti let byli na mistrovství Evropy v Dánsku jen pár minut od smutného konce, když s Anglií od 76. minuty prohrávali gólem Welbecka 0:1. K postupu do semifinále jim přitom stačila i remíza. Tu nakonec v 89. minutě zázračně vystřelil Jan Chramosta, který pak ještě zařídil vítězný gól Tomáše Pekharta. V semifinále nastoupí Češi proti Švýcarsku (středa, 21:00), vítěz zápasu si zároveň zajistí postup na olympijské hry.



Čeští fotbalisté dobře věděli, jaké výsledky je na turnaji ponechají ve hře a brali by třeba i bezbrankovou remízu, kterou se s Anglií rozešli už před čtyřmi lety na ME v Nizozemsku.

Dovalilův tým také brzy poznal, že nečelí tak silnému sokovi jako ve středu proti Španělsku, protože Angličané občas budili dojem, jako by o postup do semifinále ani tolik neusilovali. Možná i proto, že mají olympiádu zajištěnou.

Často lacině přicházeli o míč a trenér Stuart Pearce si možná vyčítal, že v sestavě udělal tři změny proti prvním zápasům. Ke stejnému počtu rošád sáhl i Dovalil, jehož tým musel v desáté minutě přestát první šanci útočníka Manchesteru United Welbecka, jehož po nahrávce útočníka Chelsea Sturridge vychytal Vaclík.

VIDEO: Podívejte se na všechny góly

Góly ze zápasu Anglie - Česko
Video se připravuje ...

Další minuty už patřily Čechům, kterým na tribuně drželi palce i šéf svazu Ivan Hašek, reprezentační manažer Vladimír Šmicer a kouč národního A týmu Michal Bílek.

Debutant v základní sestavě Mareček v 17. minutě nebezpečně pálil pod břevno, Mazuchovi pak po rohu chyběl jen kousek ke gólové dorážce a v dobré pozici promáchl i záložník Gecov. To už u postranní čáry dával najevo svoji rozmrzelost kouč Pearce, který několika výlevy ukázal, proč se mu v dobách hvězdné kariéry přezdívalo Psycho.

Jeho svěřenci mu nezvedli náladu ani při dalších promarněných náznacích Cleverlyho a Sinclaira. Dlouho se hledal Sturridge, který se letos při hostování v Boltonu od ledna blýskl osmi brankami v Premier League.

Angličané, kteří jako jediní účastníci turnaje nechyběli na posledních třech ME, hledali rytmus i po poločase, kdy už Češi vyčkávali spíš na své polovině. Reprezentanti Albionu dlouho vypadají, že marně hledají cestu k otevření semknuté české defenzivy.

Jan Chramosta se raduje z vyrovnávacího gólu do sítě Anglie
Jan Chramosta se raduje z vyrovnávacího gólu do sítě Anglie

Nenápadné obléhání Vaclíkovy branky nakonec pro Anglii skončilo úspěchem. Čtvrt hodiny před koncem se vyplatila spolupráce hvězdného útočného dua, Sturridge ostrým centrem našel mezi českými zadáky hlavu Welbecka a ten z jediné čisté anglické šance zmrazil české mladíky.

Situace už pro Dovalilův tým ve Viborgu vypadala téměř bezvýchodně, ale český trenér ukázal dokonalý cit pro střídání. Anglie se nechala zatlačit na vlastní polovinu a stihl ji za to trest. Po akci Gecova minutu před koncem se před brankářem zorientoval Chramosta a klíčovým vyrovnáním dokonale oslavil svůj debut na ME.

Útočník Mladé Boleslavi byl největší hvězdou, i když na hřišti strávil jen chvíli. Ve čtvrté minutě nastavení si pak na ofsajdové hranici počkal na dlouhý pas a přihrávkou před prázdnou branku vybídl dalšího střídajícího hráče Pekharta ke stvrzení českého úspěchu.

Anglie - ČR 1:2 (0:0)
Branky:
76. Welbeck - 89. Chramosta, 90.+4 Pekhart. Rozhodčí: Tagliavento (It.) - Borsch (Něm.), Borkowski (Pol.). ŽK: Walker - Suchý, Chramosta. Diváci: 5262.
Anglie: Fielding - Walker, Smalling, Jones, Bertrand - Cleverley (76. Albrighton), Henderson (64. Lansbury), Muamba, Sinclair (87. Rose) - Sturridge, Welbeck. Trenér: Pearce.
ČR: Vaclík - Čelůstka, Suchý, Mazuch, Lecjaks - Gecov - Dočkal, Morávek (83. Chramosta), Mareček, Kovařík (68. Černý) - Kozák (83. Pekhart). Trenér: Dovalil.

Španělsko - Ukrajina 3:0 (2:0)
Branky: 10. a 72. z pen. Mata, 27. Adrián. Rozhodčí: Strahonja (Chorv.). ČK: 72. Garmaš (Ukr.).

Konečná tabulka:

1. Španělsko 7 b. skóre 6:1
2. Česko 6 4:4
3. Anglie 2 2:3
4. Ukrajina 1 1:5

Další program:
Středa 22. června - semifinále:
18:00 Španělsko - Bělorusko (Viborg),
21:00 Česká republika - Švýcarsko (Herning).

Sobota 25. června:
15:00 zápas o 3. místo (Aalborg),
20:45 finále (Aarhus).

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud