27. července 2008 • 19:03

Kde jsou nyní „Kanaďané“?

Autor: Aleš Roll
TOP VIDEA
V čem se Pardubice zlepšily? Pánik - bez komentáře. Marinčin by chyběl hodně
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Téměř přesně před rokem mladí reprezentanti do 20 let získali na MS hráčů stříbro. Jak se na nich s odstupem času úspěch projevil? Komu pomohl a komu ublížil?



Je neděle 22. července 2007 a Martin Fenin dává po přihrávce Luboše Kaloudy nádherný gól. Krátce poté mladí Argentinci vyrovnají a v závěru střílí vítězný gól. Češi popadají na zem. Mnozí pláčou. Horší pocit dosud nepoznali…

Jenže právě v tom momentě pro ně vše vypuklo. Velký humbuk, mediální zájem, přestupy do cizích i tuzemských klubů. Tím vším se naplnil život největších tahounů českého týmu. S odstupem roku se všichni jednoznačně shodují, že sebevědomí bylo to nejcennější, co si z Kanady přivezli. Díky zvýšené sebedůvěře se jejich život začal měnit. U někoho rychle, u jiného pozvolna.

Kvarteto hráčů ze stříbrné party si díky šampionátu zajistilo zahraniční angažmá. Kapitán týmu Jan Šimůnek se do Wolfsburgu stěhoval jen tři týdny po návratu z turnaje, stejně jako brankář Radek Petr, který kývnul Parmě. V zimě je následovali Martin Fenin (Frankfurt) s Lubošem Kaloudou (CSKA Moskva).

Do zahraničí se přesunul i kouč Miroslav Soukup, který převzal reprezentační výběr hráčů do devatenácti let v Egyptě a příští rok s ním bude znovu startovat na MS hráčů do dvaceti let. „O nás všechny vzrostl zájem, kluci jsou už v zahraničí a do Sparty, Teplic, nebo Brna připluly nemalé finanční prostředky, které se nám znovu vrátí, protože je kluby investují do výchovy mladých hráčů,“ připomíná Soukup.

Několik „Kanaďanů“ už dokonce nakouklo do seniorské reprezentace. Fenin přeskočil „jednadvacítku“ a s A-týmem se podíval na letošní EURO. Šimůnek měl k nominaci blízko, atmosféru v národním týmu už okusili také Kalouda, Marek Střeštík a Ondřej Kúdela.

Když má Soukup jmenovat hráče, kterému stříbrný turnaj pomohl nejvíc, vypálí jednoznačně jméno Kalouda. „Netvrdím, že byl předtím Luboš špatný, ale v lize odehrál jen pár zápasů a já jsem váhal, jestli ho mám vůbec vzít. U něj je posun nejmarkantnější, jeho cena vzrostla z nějakých dvaceti na sto dvacet milionů,“ líčí Soukup.

Z „kanadských“ opor se najde jen málo těch, které šampionát nenakopl. Například takový Lukáš Kubáň, který na levém kraji obrany nevynechal jediný zápas MS. „V Brně také dostal šanci, ale necítil jsem na něm, že proto dělá naprosté maximum. Přišlo mi, že spoléhá na to, že další úspěch už přijde automaticky,“ zmiňuje Soukup.

Tehdejší stratég českého výběru rovněž varuje před zneužitím podobných úspěchů jako bylo stříbro v Kanadě. „Mládežnický fotbal v posledních letech sklízí velké úspěchy, vždy máme minimálně medaili. Jsou to zně a zlatá léta, ale pokud k tomu budeme přistupovat tak, že další úspěch přijde sám od sebe, můžeme se škaredě splést! Musíme tomu jít naproti a vytvořit ještě lepší podmínky!“ vzkazuje na dálku ČMFS.

Za rok bude před novou generací mladých Čechů nová výzva. Napíše mistrovství světa „dvacetiletých“ v Egyptě podobné příběhy jako v Kanadě?

Jak si vedou opory?
MARTIN FENIN
Po návratu nastřílel v patnácti zápasech sedm gólů. V zimě jej z Teplic koupil Frankfurt, kde pravidelně nastupuje. Je stálým členem reprezentačního A-týmu. Proslul i rvačkou v baru Kozička.
MAREK SUCHÝ
Přes zájem ze zahraničí zůstal ve Slavii. Zahrál si s ní Ligu mistrů a získal titul. V červenobílém dresu nastupoval pravidelně. Nyní kolem něj znovu krouží kluby jako Glasgow Rangers či Everton.
JAN ŠIMŮNEK
Prakticky ihned přestoupil do Wolfsburgu, kde okamžitě zapadl do základní sestavy. Pravidelně hraje bundesligu. Je kapitánem „jednadvacítky“, už nakoukl i do „áčka.“
ONDŘEJ MAZUCH
Už před šampionátem se upsal Fiorentině, což se možná ukázalo jako chyba. Celou sezonu strávil v juniorském týmu. Nyní se připravuje s prvním týmem, zajistit si základní sestavu však bude těžké.
MAREK STŘEŠTÍK
Šikovný záložník měl po návratu pomalejší rozjezd. Přesto však v základní sestavě Brna chyběl pouze jednou. Na jaře byl jednou z hvězd ligy. I on už dostal pozvánku do reprezentačního A-týmu.
RADEK PETR
Před šampionátem chytal v třetiligových Mutěnicích, po něm se přesunul do Parmy. Tam byl trojkou, příliš nehrál ani za rezervu. Nyní se v hierarchii posouvá výš, možná odejde na hostování
ONDŘEJ KÚDELA
Po turnaji podepsal Spartě. Tam neodehrál ani zápas. Na podzim nastupoval za Kladno. V zimě mířil do sestavy Letenských, zbrzdilo ho však zranění. Zřejmě znovu odejde na hostování.
LUKÁŠ KUBÁŇ
Lehké zklamání. Po MS byl o něj zájem i v zahraničí. On zvolil roční hostování v Brně. Do základní sestavy se prosadil jen ve čtrnácti zápasech. Nezářil. Nyní bude nastupovat znova za Slovácko.
LUBOŠ KALOUDA
Měl rovněž pomalejší rozjezd. V závěru podzimu však exceloval. Dvěma góly sestřelil Spartu. V zimě přestoupil do CSKA Moskva. Tam se zatím neprosadil, nastupuje jen za rezervu.
PETR JANDA
Smolař. Brzdí jej zranění. V úvodu minulé sezony si přetrhl vazy v koleni. Když se nyní v létě po zranění vracel, ošklivě si pochroumal rameno a z přípravy Slavie znovu vypadl.
MARCEL GECOV
Záložník Slavie hostoval po návratu z Kanady na Kladně. Tam hrál pravidelně. V zimě přestoupil do Liberce, kde ovšem na jaře i vinou zranění zaznamenal pouze čtyři starty.
Trenér MIROSLAV SOUKUP
Dál dělal asistenta v Brně. Od léta trénuje reprezentační „devatenáctku“ Egypta. „Kdyby nebylo Kanady, nikdy nejsem třetí v anketě Trenér roku. Být na bedně s pánem Brücknerem a Jarolímem, je úžasný úspěch. Jako asistent v Brně bych nebyl ani v nominaci,“ uvědomuje si.

DALŠÍ HRÁČI:

Jakub Mareš.
Po MS se do základní sestavy Teplic neprosadil, na jaře už ovšem nastupoval pravidelně. Momentálně o něj usiluje Sparta.

Tomáš Mičola. Nějaký čas mu trvalo, než se po návratu adaptoval. Později nastupoval z záloze Baníku Ostrava téměř pravidelně, stal se platným hráčem.

Tomáš Okleštěk. Od chvíle, kdy jej spoluhráči po vítězné penaltě s Japonskem zalehli a vykloubili mu rameno, měl smůlu na zranění. Připravuje se s Brnem.

Tomáš Pekhart. Ani stříbrná medaile mu v Tottenhamu nepomohla. Celou sezonu odkopal v juniorském týmu. Nyní se ovšem zdá, že by mohl dostat šanci.

Tomáš Cihlář. Zůstal ve stejném klubu. Nastupuje pravidelně za Jihlavu ve druhé lize.

Jakub Dohnálek. Dres rovněž neměnil. Nepravidelně nastupuje za Slovan Liberec.

Luděk Frydrych. Stále chytá v divizi za rezervu Hradce Králové.

Tomáš Fryšták. Zůstal ve Slovácku, tam je pouze náhradníkem, spíše bude chytat za rezervu.

Michal Held. Stále je hráčem Slavie, nastupuje však pouze za „béčko“, hostoval v Sokolově.

Jiří Valenta.
Klub neměnil. Je v Jablonci, kde se na jaře prosadil do základní sestavy.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina 4
Články odjinud


Články odjinud