15. června 2010 • 17:59

Slovenský kat? Zélanďané ho našli přes facebook

Autor: Lukáš Hron
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo může za to, že Slováci nevyhráli zápas proti Novému Zélandu? Divili byste se. Na vině je zélandský novinář, kterého před pár měsíci napadlo, že jistý dánský obránce Winston Reid má kořeny v téhle tichomořské zemičce. Žurnalista se spojil nejdřív s Reidem, pak s domácím fotbalovým svazem. Jen díky tomu se z Reida stal těsně před šampionátem Novozélanďan. Jen díky tomu právě on vstřelil Slovákům klíčový gól na 1:1.



Nebýt to pro Slováky tak bolestné, asi by celá tahle historie vypadala až komicky. Novozélandský kouč Ricky Herbert před mistrovstvím světa v JAR zoufale sháněl kvalitní obránce do svého týmu. Už opravdu nevěděl, kde po nich pátrat.

To byl moment, kdy se do věci vložil novinář Andrew Gourdie. Vzpomněl si na tmavého dánského kolohnáta Winstona Reida. Tenhle talent odešel do Evropy v deseti letech, spolu se svou novozélandskou matkou a dánským nevlastním otcem. Novozélandský svaz se s ním kdysi o případném návratu na jeho rodné ostrovy sice už bavil, ale pak všem v daleké vlasti jaksi vypadnul z hlavy. Všem až na Gourdieho.

Slovensko - Nový Zéland
Video se připravuje ...

Kontaktoval tedy Reida přes Facebook. Otázka zněla prostě: „Byl byste ochotný hrát za Nový Zéland?“ Jednoho březnového rána roku 2010 se pak žurnalista podíval na svůj facebookový účet a všiml si nové zprávy. Odesílatel: REID, WINSTON. Předmět: Reprezentování Nového Zélandu. A konečně samotný text: „Ano, rád bych si za Zéland zahrál, Winston.“

Novinář to okamžitě přeposlal zástupcům zélandského svazu, kteří se s Reidem do týdne dohodli. Herbertův problém byl vyřešen, trenér měl najednou beka jako hrom. Vždyť Reid hrál za Dánsko ve všech mládežnických kategoriích, stal se oporou Midtjellandu, momentálně po něm dokonce touží italské kluby.

Radost Winstona Reida.Foto Reuters

„Je trochu moje vina, že jsme na něj zapomněli,“ přiznal se bývalý šéf novozélandského fotbalu Graham Seatter. „O jeho možném reprezentování Zélandu jsme se s ním a jeho rodiči bavili už v roce 2006. Tehdy jsem získal dojem, že stál spíš o to hrát za Dánsko. I když jsem si nebyl jistý.“

Reid koneckonců to samé tvrdil ještě měsíc před tím, než ho oslovil novozélandský novinář. Pro dánský sportovní magazín prohlašoval, že svou budoucnost vidí výhradně v Evropě. Jenže než přišlo do Skandinávie jaro, už svůj názor změnil.

Radost Winstona Reida.Foto Reuters

24. května debutoval v dresu All Whites proti Austrálii, ani ne o měsíc později nastoupil i na světovém šampionátu proti Slovákům. A právě on, který byl ještě před pár měsíci předurčen k tomu hrát za Dánsko, v tomhle duelu vrazil slovenským fanouškům strašlivou facku. V 93. minutě vyrovnal na 1:1 a přinesl Zélandu největší úspěch v jeho fotbalové historii.

Marek Hamšík v souboji s Winstonem Reidem
Marek Hamšík v souboji s Winstonem Reidem

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud