10. října 2008 • 19:22

Radův otazník: Jeden nebo dva útočníci?

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poslední, ale o to složitější otazník řeší těsně před sobotním duelem světové kvalifikace v Polsku kouč Petr Rada. Ten se stále nerozhodl, zda vyšle do boje jednoho útočníka nebo zvolí variantu se dvěma hroty.



Bez ohledu na to však Rada nehodlá z hřiště spolufavorita skupiny odjíždět s prázdnou a rád by, aby Češi předvedli nápaditější představení než při úvodní bezbrankové remíze v Severním Irsku.

Český kouč podle všeho měl dilema týkající se taktického rozestavení ještě před dnešním podvečerním tréninkem na stadionu Slaski, kam jeho tým vyběhl v šest hodin večer.

"Pořád tam máme dvě varianty a uvidím, pro kterou se rozhodnu. Nějaké změny oproti Severnímu Irsku tam být mohou, ale musíme zohlednit i to, že budeme hrát proti soupeři, který patří k největším aspirantům na postup ze skupiny," uvedl Rada na dnešní předzápasové konferenci.

I z mírných náznaků se tak dalo vytušit, že Rada spíše sáhne k rozestavení jako v Severním Irsku, kde Češi vyrukovali s variantou 4-5-1. I když to český trenér na tiskové konferenci nepotvrdil.

"Teď si jen přeju, abychom hráli aktivněji směrem dopředu než v Severním Irsku. Tam to sice bylo co se týká defenzivy v pořádku, ale v útoku bychom chtěli ukázat víc," zdůraznil Rada. Jinak zůstával tajemný.

"Kdo by se postavil na hrot vedle Baroše, když budeme hrát na dva útočníky? My máme k dispozici hned čtyři a nikde není psáno, že by tam automaticky měl být Baroš," řekl Rada.

Sám cítí, že Češi v Polsku podstoupí jeden z klíčových kvalifikačních testů. A po remíze v prvním duelu Rada uznává nutnost bezpodmínečně zabodovat. "Samozřejmě jsem pod tlakem, když se nevyhrává. Ale kvalifikace je ještě dlouhá, je před námi ještě devět zápasů a mým hlavním cílem je, abychom se na mistrovství světa dostali," zdůraznil Rada.

S ním souhlasil i kapitán Tomáš Ujfaluši. "Neřekl bych, že nás v Polsku čeká klíčový zápas. V kvalifikaci takhle musíme přistupovat ke každému utkání," podotkl český stoper.

Českou stranu nijak neuchlácholila ani skutečnost, že většina z hráčů polské základní sestavy ve svých klubech nenastupuje. "Ale ta jejich kostra zůstává pořád stejná. Navíc mají kádr dost široký na to, aby mohli nasadit jiné hráče. Navíc když člověk hraje v reprezentaci, tak je ta hrdost nastoupit a motivace úplně jiná než v klubu. Tomu bych tedy nepřikládal žádnou pozornost," dodal Rada.

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud