11. června 2010 • 16:13

Bzučící peklo je tu! MS odstartovaly vuvuzely

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Chelsea - West Ham 5:0. Souček s Coufalem u dalšího debaklu
Otázky a odpovědi: Nominace na MS! Pohřební tiskovka, nároďák jako Třinec. Je tým starý? A proč nejedou…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Devatenácté mistrovství světa ve fotbale začalo. Zahajovací formuli při slavnostním ceremoniálu v Johannesburgu pronesl hodinu a deset minut před výkopem prvního utkání prezident pořádající Jihoafrické republiky Jacob Zuma.



Zahajovacímu ceremoniálu, doprovázenému stovkami pestrobarevně oblečených tanečníků a artistů, přihlíželo zaplněné hlediště stadionu Soccer City.

Většina z 90 tisíc fanoušků na stadionu na sobě měla dres domácí reprezentace, která od 16:00 hraje úvodní utkání turnaje s Mexikem. Slavnostní zahájení bylo také generálkou pro vuvuzely. Hlasité trumpety doprovázely hudební vystoupení a ještě více umocňovaly taneční atmosféru.

Na ceremoniálu nakonec chyběl bývalý prezident JAR a nositel Nobelovy ceny za mír Nelson Mandela. Ten svou účast odřekl poté, co v noci zemřela při autonehodě jeho třináctiletá pravnučka, která cestovala ze čtvrtečního zahajovacího koncertu. Mandela tak popřál šampionátu úspěch alespoň prostřednictvím předtočeného videa.

"Štědrost lidského ducha pomůže překonat jakoukoli nepřízeň osudu. Dokud bude mezi námi soucit a přízeň, tak můžeme doufat," řekl Mandela ve svém projevu, za který sklidil bouřlivý potlesk.

Šéf FIFA Joseph Blatter (vlevo) a prezident JAR Jacob Zuma právě zahájili světový šampionát
Šéf FIFA Joseph Blatter (vlevo) a prezident JAR Jacob Zuma právě zahájili světový šampionát

V hledišti však nechyběly další přední osobnosti země včetně bývalé Mandelovy ženy Winnie, arcibiskupa Desmonda Tutua nebo bývalého prezidenta Frederika Willema de Klerka. Akce se zúčastnil i americký viceprezident Joe Biden.

O hudební vystoupení pro nápadité choreografie, navozující atmosféru Afriky, se starali místní trumpetista Hugh Masekela či další afričtí umělci, kteří zastupovali všech šest afrických účastníků šampionátu.

Slavnostní zahájení proběhlo v afrických rytmechFoto ČTK/AP


Vystoupil také světoznámý zpěvák a nositel ceny Grammy R. Kelly, který zazpíval píseň "Sign of a Victory". Na závěr na hrací plochu nastoupili místní školáci nesoucí vlajky všech 32 účastníků turnaje.

Zahájení provázely problémy s dopravou. Přestože organizátoři upozorňovali návštěvníky, aby na stadion dorazili s předstihem, ještě během ceremoniálu přicházeli opozdilci na svá místa. Cestou na stadion se totiž utvořila několik stovek metrů dlouhá kolona aut.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud