Michal Petrák
10. července 2010 • 17:58

Německo vs. Uruguay: Kdo vyhraje "zlatý ananas"?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Říká se, že to je nejzbytečnější zápas mistrovství. Němci pro něj mají speciální termín - „o zlatý ananas“. Dnes se právě oni utkají s Uruguayí o možnost chlácholit se alespoň třetím místem na světě. A oba týmy tvrdí, že finále zklamaných nevypustí.



Je to, jako když vám spadne dům a vy místo něho od pojišťovny dostanete pěkný campingový stan. Uruguayští i němečtí hráči utrpěli v úterý a ve středu největší možnou ránu, prohráli těsně před branami finále. Přesto musí dnes večer hodit zklamání za hlavu a pokusit se získat alespoň bronzovou medaili - pokud nechtějí opouštět Jižní Afriku s úplně prázdnýma rukama.



I proto jdou oba týmy do zápasu o třetí místo se smíšenými pocity. „Pořád nás bolí, že jsme se nedostali do finále. Budeme si to pamatovat spolu s tím, že jsme jinak zažili skvělé mistrovství. Zároveň budeme šťastní, ale myslet na to, že stačil malý krok,“ popisuje rozporuplné dojmy Maximiliano Pereira, který semifinálovou porážku Uruguaye s Nizozemskem zmírnil gólem v nastavení.

Ani Němci neskrývají, že jsou z utkání o bronz rozpačití. O tom svědčí i strategie, s níž do něho hodlají jít.

Němci na předzápasovém tréninkuFoto ČTK/AP


„Chceme pro Německo získat úspěch,“ burcuje týmový manažer Oliver Bierhoff . „Na druhou stranu, nejspíš dáme šanci i čerstvým, neopotřebovaným hráčům,“ naznačuje, že by v německém dresu mohli k duelu poražených semifinalistů vyběhnout fotbalisté, kteří se na šampionátu do základní sestavy příliš nepodívali.

Ostatně, proč ne? Před čtyřmi lety se to Němcům vyplatilo. Ačkoli je v semifi nále vyřadila Itálie, dokázali se ze zklamání dostat o poznání líp než Portugalsko (to zdolala Francie) a na domácím šampionátu slavili alespoň bronz. A rovněž tam nasadili několik náhradníků, třeba gólmana Olivera Kahna.

Může se stát, že na lavičce nyní zůstane Neuer stejně jako tehdy Lehmann. „Tim Wiese netrénoval, nevíme, jestli se dá do pořádku. Ale Hans-Jörg Butt je taky varianta,“ mapuje Bierhoff stav rezervních gólmanů.

Vysmátý Luis Suarez chce získat pro Uruguay senzační bronzové medaileFoto ČTK/AP
K dalším změnám možná budou muset Němci sáhnout vynuceně, v jejich týmu totiž po semifinále začala řádit chřipka. Včera kvůli ní netrénovali Philipp Lahm a Lukas Podolski, Miroslav Klose má problémy se zády. Nemocný je i trenér Joachim Löw.

„Ten se ale k lavičce určitě bude chtít postavit,“ přesvědčuje německý tiskový mluvčí Harald Stenger. Do pořádku se bude chtít dát i Klose, jemuž chybí jeden gól, aby vyrovnal nejlepšího střelce historie mistrovství světa Ronalda.

Uruguayci mají mnohem menší problémy, co se zdravotního stavu týče. I když u nich zase zasáhly jejich nejlepšího hráče. Diego Forlán hrál semifi nále s namoženým stehenním svalem a také není jisté, jestli bude schopen nastoupit.

„Tak jako tak ale chci, abychom do toho zápasu šli se stejným odhodláním
entuziasmem jako proti Holandsku,“ přeje si uruguayský trenér Óscar Tabárez. „Budeme bojovat jako o život.“

Vida, tak ten zlatý ananas přece jen za něco stojí...

Vysmátý Luis Suarez chce získat pro Uruguay senzační bronzové medaile
Vysmátý Luis Suarez chce získat pro Uruguay senzační bronzové medaile

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud