15. června 2018 • 21:52

Portugalsko - Španělsko 3:3. Paráda na MS! Ronaldo se zaskvěl hattrickem

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fanoušci čekali špičkovou podívanou – a dostali ji. Fotbalisté Portugalska na mistrovství světa ve šlágru skupiny B remizovali se Španělskem 3:3. Hlavní postavou zápasu se stal kapitán úřadujících evropských šampionů Cristiano Ronaldo, který zaznamenal hattrick. Bod zajistil svému týmu v 88. minutě z excelentně provedného přímého kopu. Za soupeře se dvakrát trefil Diego Costa.



Vítězná premiéra unikla španělskému trenérovi Fernandu Hierrovi, který teprve ve středu nahradil Julena Lopeteguiho. Toho vedení svazu odvolalo kvůli tomu, že se ještě před startem šampionátu dohodl na působení v Realu Madrid.

Skupinu B po úvodním kole vede Írán, který vstoupil do turnaje výhrou 1:0 nad Marokem. Druhé zápasy jsou na programu ve středu, kdy Portugalci narazí na Maroko a Španělé změří síly s Íránem.

Úvod dokonale vyšel portugalskému týmu. Ronalda v pokutovém území fauloval spoluhráč z Realu Madrid Nacho a rozhodčí Rocchi nařídil penaltu, kterou třiatřicetiletý kanonýr ve čtvrté minutě bezpečně proměnil.

Ronaldo skóroval na čtvrtém světovém šampionátu, čímž dorovnal rekordmany Brazilce Pelého a Němce Uweho Seelera s Miroslavem Klosem. Držitel Zlatého míče za loňský rok se také jako první fotbalista v historii trefil na osmi po sobě jdoucích velkých turnajích, jeho série začala už na ME 2004.

Portugalci děkují fanouškům po zápase se Španělskem
Portugalci děkují fanouškům po zápase se Španělskem

Španělé přečkali několik soupeřových brejků a ve 24. minutě vyrovnali. Costa si pohrál s obránci a zakončil přesnou střelou. Rocchi ještě situaci konzultoval s videorozhodčím, protože Costa udeřil loktem obránce Pepeho, ale italský sudí nakonec gól uznal.

Hráči "La Roja" poté získali převahu a brzy mohli přidat druhý zásah, Isco však tvrdou ránou napálil jen břevno. Po rychlé akci zase Iniesta těsně minul portugalskou branku. Konec prvního poločasu tak opět patřil Ronaldovi, jehož střelu z hranice šestnáctky chybující brankář De Gea mezi rukavicemi propustil do sítě.

Do druhého dějství zase vstoupili lépe mnohem lépe Španělé. Busquets po standardní situaci vrátil míč hlavou před branku a volný Costa v 55. minutě zblízka vyrovnal. Už za tři minuty otočil skóre bek Nacho krásnou střelou halfvolejem, kdy se míč ještě od obou tyčí odrazil do sítě.

Za dvacet minut mohl Costa zkompletovat hattrick, ale v šestnáctce tentokrát minul. Portugalci se dlouho k ničemu nedostali, těsně před koncem si ale Ronaldo vybojoval přímý kop a precizně ho proměnil. Španělé závěrečný tlak soupeře přečkali a prodloužili sérii bez porážky na 21 zápasů.

Frýdek o Ronaldovi: Portugalci mají blázna, který je neskutečný
Video se připravuje ...

Krejčí: Doba, kdy slavil úspěch defenzivní styl, je pryč!
Video se připravuje ...

Góly

Domácí: 4. Ronaldo, 44. Ronaldo, 88. Ronaldo

Hosté: 24. D. Costa, 55. D. Costa, 58. Nacho Fernández

Sestavy

Domácí: Patrício – Soares, Pepe, Fonte, Guerreiro – W. Carvalho, Moutinho – B. Silva (69. Quaresma), Guedes (80. André Silva), B. Fernandes (68. Mário) – Ronaldo (C).

Hosté: de Gea – Nacho Fernández, Piqué, Ramos (C), Alba – Busquets, Koke – D. Silva (86. L. Vázquez), Isco, Iniesta (70. Th. Alcântara) – D. Costa (77. Aspas).

Náhradníci

Domácí: Alves, Fernandes, Silva, Beto, Lopes, Dias, Pereira, Rui, Mário, Silva, Martins, Quaresma

Hosté: Arrizabalaga, Reina, Azpilicueta, Carvajal, Monreal, Odriozola Arzallus, Alcântara, Asensio, Ñíguez, Aspas, Rodrigo, Vázquez

Karty

Domácí: B. Fernandes

Hosté: Busquets

Rozhodčí

Gianluca Rocchi – Elenito Di Liberatore, Mauro Tonolini (všichni Itálie)

Stadion

Olympijský stadion Fišt (Soči)

Skupina B

Z V R P Skóre B
1. Španělsko 3 1 2 0 6:5 5
2. Portugalsko 3 1 2 0 5:4 5
3. Írán 3 1 1 1 2:2 4
4. Maroko 3 0 1 2 2:4 1

Ronaldův hattrick: jaké statistiky změnil?
Jako první fotbalista v historii skóroval na osmi po sobě jdoucích velkých turnajích. Hvězdný útočník Realu Madrid vstřelil gól na evropských šampionátech 2004, 2008, 2012 a 2016 a také na mistrovstvích světa 2006, 2010, 2014 i na letošním šampionátu.

Je zároveň teprve čtvrtým hráčem, který se střelecky prosadil na čtyřech světových šampionátech. Dosud se to povedlo jen brazilské legendě Pelému a Němcům Uwemu Seelerovi a Miroslavu Klosemu, který je s 16 góly nejlepším střelcem v historii MS.

Při předchozích třech startech na světových mistrovstvích rodák z Madeiry vždy skóroval jen jednou. Tentokrát se ale Ronaldo hned v prvním utkání blýskl hattrickem, když proměnil penaltu, prosadil se střelou z dálky a také z přímého kopu. Se šesti zásahy je tak po devítigólovém Eusebiovi druhým nejlepším portugalským střelcem v historii MS.

Na evropských šampionátech zaznamenal Ronaldo devět branek. Celkem má v reprezentačním dresu na kontě už 84 gólů a na druhém místě historických tabulek reprezentačních střelců se dotáhl na maďarskou legendu Ference Puskáse. Více branek za národní tým nastřílel jen Íránec Alí Daeí (109). 

Frýdek: Ronaldo se nebojí zodpovědnosti, hra na něm stojí
Video se připravuje ...

Španěly výměna trenéra nepoznamená, shodli se experti Frýdek a Krejčí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

Mistrovství světa ve fotbale 2018 v Rusku

Play off - pavouk Čtvrtfinále Semifinále Finále Program a výsledky Soupisky Střelci Systém turnaje Stadiony a města Vstupenky Fantasy k MS Informace

Mistrovství světa ve fotbale 2018 se hrálo od 14. června do 15. července 2018 v Rusku. Závěrečný turnaj, na který fanoušci čekají vždy čtyři roky, hostilo 11 ruských měst a 12 stadionů, finále v Moskvě na stadionu Lužniki vyhráli Francouzi nad Chorvatskem 4:2.

Finále
Francie - Chorvatsko 4:2

Zápas o třetí místo
Belgie - Anglie 2:0

Semifinále
Francie - Belgie 1:0
 * Anglie - Chorvatsko 1:2 v prodl. 

Čtvrtfinále
Urugay - Francie 0:2 
* Brazílie - Belgie 1:2
Švédsko - Anglie 0:2 Rusko - Chorvatsko 2:2, 3:4 na penalty

Články odjinud


Články odjinud