21. června 2013 • 12:58

Násilí během Poháru FIFA: Protesty v ulicích turnaj neohrozí

Autor: ČTK, rjm
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
Draft NFL bude honbou na quarterbacky, můžou být hvězdy i propadáky
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kvůli demonstracím v Brazílii mělo tamních médií být ohroženo pokračování Poháru FIFA. Podle médií uvažovala Itálie o odjezdu z turnaje, kvůli obavám o bezpečnost svých příbuzných. Uvedly to rozhlasová stanice CBN a internetová stránka deníku Estado de Sao Paulo. Zástupci FIFA tyto zprávy popřeli. "FIFA ani místní organizační výbor vůbec neprojednávaly možnost zrušení Poháru FIFA," uvedli funkcionáři v dokumentu zveřejněném agenturou Reuters.



Podle serveru Bild.de vyhrožovala odjezdem z turnaje Itálie. Její hráči oznámili, že mají strach o své rodiny, které jim přijely na turnaj fandit. Šokováni událostmi jsou ale všichni zúčastnění. V pátek odpoledne však zmíněné informace FIFA důrazně popřela.

V Brazílii se každopádně už druhý týden demonstruje proti sociální nerovnosti, policejnímu násilí a rozmáhající se korupci. Velkým trnem v oku veřejnosti jsou rovněž vysoké výdaje státního rozpočtu na pořádání fotbalového MS 2014 a olympijských her v Rio de Janeiru o dva roky později.

Ve čtvrtek vyšel do ulic zhruba milion Brazilců a při policejním zásahu přišel jeden člověk o život. Podle listu Estado se dva oficiální vozy FIFA staly terčem útoku ve městě Salvador, kde ve čtvrtek hrála Uruguay s Nigérií.

"Protesty v ulicích brazilských měst donutily FIFA jednat s týmy, aby je udržela na Poháru FIFA. Pokud by nebyla zaručena bezpečnost, turnaj by mohl být zrušen," uvedl deník. FIFA však v pátek uvedla, že pokračování turnaje není ohroženo.

Situace při generálce na světový šampionát v příštím roce je vážnější, než se čekalo. "FIFA si nepředstavovala, že turnaj bude perfektní, ale rozsah problémů je větší než ten nejhorší možný scénář. Stal se noční můrou," komentoval dění další list Folha de Sao Paulo.

"FIFA ani místní organizační výbor vůbec neprojednávaly možnost zrušení Poháru FIFA," uvedli funkcionáři v dokumentu zveřejněném agenturou Reuters.

V pátek je na Poháru FIFA volný den. V sobotu jsou na programu zápasy Itálie s Brazílií v Salvadoru a Japonska s Mexikem v Belo Horizonte.

Mohutné demonstrace v Brazílii ohrožují fotbalový Pohár FIFA, jeden z týmů kvůli násilí v ulicích zvažuje, že odjede z turnaje
Mohutné demonstrace v Brazílii ohrožují fotbalový Pohár FIFA, jeden z týmů kvůli násilí v ulicích zvažuje, že odjede z turnaje

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud