9. června 2023 • 22:30

Weiss o repre, s koučem se ani nebavil: Nikdo mě v kariéře tak neurazil

Autor: iSport.cz, paš
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve třiatřiceti letech pořád patří na Slovensku k nejlepším. Ale Vladimír Weiss mladší se v reprezentaci přesto neobjeví. I když by tentokrát trenér Francesco Calzona chtěl, poprvé za svého působení u národního týmu o něj projevil zájem. Slovenský rebel si postavil hlavu, s koučem se ani nebavil a přes manažera týmu vzkázal, že má jen jednoho trenéra. Své rozhodnutí pak vysvětlil i v klubovém prohlášení. „Nikdo mě za celou kariéru neurazil tak, jako současný reprezentační trenér," uvedl hráč Slovanu. „Ale na reprezentaci mi stále záleží a nezanevřu na ni."



Weiss mladší naposledy nastoupil za slovenskou reprezentaci loni v červnu v Lize národů, jedinou brankou rozhodl o hubené výhře nad Ázerbajdžánem. Od té doby ani ťuk. Trenér Francesco Calzona ofenzivního záložníka ještě ani jednou nepovolal, prý čistě z taktického důvodu.

Poprvé se rozhoupal před blížící se reprezentační pauzou. Klíčovému muži Slovanu Bratislava chtěl zavolat, počítal s ním, ale narazil. Rebel Weiss ho rychle odmítl.

„Weisse jsme do reprezentace povolali. Manažer týmu mu poslal zprávu, že hlavní trenér se s ním chce pobavit. Weiss odpověděl, že nemá trenérovi co říct, že má jen jednoho trenéra a že nám přeje všechno dobré," řekl Calzona na tiskové konferenci.

Poté se strhla vlna negativních reakcí směrem k Weissovi, hráč proto reagoval. „Pravda je taková, že reprezentaci jsem neodmítl, protože jsem nedostal žádnou pozvánku ani nominaci," řekl pro web Slovanu. V závěru prohlášení ovšem přiznal, že si není jistý, že by na ni stejně kývl. „Za Slovensko jsem vždy odváděl sto procent a nevím, jestli bych to s čistým svědomím dokázal i pod současným trenérem."

Způsob komunikace, který není hodný reprezentaci

Weiss má na kontě 77 reprezentačních startů. Na další zatím čeká. „Od příchodu trenéra Calzony až do středy se mi trenér ani nikdo z realizačního týmu nebo ze svazu ani jednou neozval. Až potom mi vedoucí mužstva poslal zprávu, že trenér Calzona se mnou chce telefonovat," pustil se do vysvětlování.

„Zainteresovaní dobře vědí, jak tyhle telefonáty probíhají, a není to jen můj názor, nejsou hodné slovenské fotbalové reprezentaci... I proto jsem tento způsob komunikace odmítl. Nemohl jsem však odmítnout pozvánku, když jsem žádnou nedostal. A vím, že jsem nefiguroval ani v původní širší nominaci na kemp. V červnovém termínu je běžnou praxí, že hráči, s kterými se na zápasy počítá, jsou informováni, aby se udržovali v kondici. Ani v tomto případě mě nikdo neinformoval," líčil Weiss.

Calzona už dřív na Weissovu absenci v národním týmu reagoval s tím, že jde o technicko-taktické důvody. Na tom podle 33letého hráče mohli zapracovat právě na kempech, aby se sžil s trenérovým herním stylem.

„I během působení v zahraničí jsem zažil hodně trenérů, někteří patří mezi světovou špičku, ale nikdo mě za celou kariéru neurazil tak, jako současný reprezentační trenér, když za příčinu mé nenominace označil technicko-taktické důvody," nebral si servítky Weiss. Prý ho především zklamalo, že chyběl i v nominaci při rozlučce Marka Hamšíka ve slovenském výběru.

Nejde o první podobnou situaci, která se Weisse týkala. Když ho bývalý kouč Slovenska Pavel Hapal na podzim 2018 neposlal na hřiště ani jednou ve dvou zápasech, urazil se a dočasně ukončil reprezentační kariéru. „Pod Hapalem už hrát nebudu,“ vzkázal tehdy Weiss.

Před třemi roky se po štacích v Anglii, Španělsku, Řecku či Kataru vrátil do Slovanu Bratislava, kde ho trénuje otec Vladimír Weiss starší. Mimochodem, pod ním hrával pravidelně i v reprezentaci. A formu zkušený křídelník momentálně má. V mistrovské sezoně dal v dvaceti ligových zápasech devět branek, k tomu přihodil tři asistence.

Italskému trenérovi Calzonovi, který ke slovenské reprezentaci nastoupil loni v srpnu, by se tentokrát dost hodil. Slovensko totiž řeší řadu omluvenek. Ze zdravotních důvodů chybí i Lukáš Haraslín nebo Ladislav Almási. Do reprezentace se tak vrací Marek Hamšík, přestože už v červnu oznámil konec kariéry. 

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Skupina D
Články odjinud


Články odjinud