Pavel Hartman
1. září 2013 • 12:50

Superpohár může Česko inspirovat: Je třeba trénovat ve sprintu!

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

ANALÝZA | Vysoká škola moderního fotbalu. To byl páteční Superpohár. Co by si měly vzít z této lekce české týmy? Přesvědčení, že takhle mohou hrát taky. Jen musí začít trénovat ve sprintu.



Proč podobnou fotbalovou krásu nevidíme i v české lize? Rozléhalo se páteční nocí po republice. Obvyklá odpověď: „Protože nejsme tak bohatí a nemáme tak kvalitní hráče.“ Omyl.

„Je to o přístupu a tréninku. Kdyby se u nás dlouhodobě trénovalo v tempu hry, které předvedly Bayern a Chelsea, taky se na to naši hráči adaptují,“ tvrdí Jaroslav Hřebík, sportovní ředitel Sparty. „Jak si na rychlé náběhy, rychlou a přesnou práci s míčem, rychlé řešení herních situací zvykli Ribéry, Robbén a další? Jedině dlouhodobým tréninkem. Hrajete takový fotbal, jaký trénujete.“ Že tomu stále nevěříte?

„Je to stejné, jako když se učíte jezdit autem,“ nabízí příklad ze života Hřebík. „Nejdřív vám dělá potíže souběžně pouštět spojku, přidávat plyn a točit volantem, na křižovatce vám auto občas chcípne. Ale postupně se to naučíte tak, že už to děláte automaticky. A stejné je to s automatismy ve fotbale. Proto je jediná cesta: trénovat všechno ve sprintu. Když se na to v tréninku neadaptujeme, jak potom můžeme hrát zápas v rychlosti? Z ničeho nic nejde přepnout na vyšší obrátky.“ V evropských velkoklubech již tohle desítky let nemusí nikdo nikomu připomínat. Bere se to za samozřejmost. Pak i v utkání vypadá všechno samozřejmě a jednoduše.

Třeba jako při parádním kontru, který předcházel prvnímu gólu Chelsea. Sprint Edena Hazarda, přesná časovaná přihrávka Andrému Schürrlemu do sprintu, timingově přesný a prudký centr Fernandu Torresovi, jenž ukázal timingově přesný náběh. Zkrátka absolutní dokonalost a preciznost v maximální rychlosti. „Schürrle se stihl ve sprintu ještě před centrem podívat na Torrese,“ připojuje další důležitý detail Hřebík. „Má to v návyku.“

Teď si představme totožnou situaci ve většinovém českém provedení. Buď přijde přihrávka na paty, nebo centr jen tak nazdařbůh do vápna…

Co ještě by nemělo zapadnout?

Okamžitý presink po ztrátě míče v podání Bayernu. Zatím ho ještě nehraje tak dokonale, jak to uměla Guardiolova Barcelona, ale základy k němu už jsou jasně postavené.

Hloubka hřiště: mezi útočníky a obránci obou finalistů byla v obranném bloku vzdálenost maximálně dvaceti metrů. Porovnejte si to s tuzemskými ligovými týmy.

Brankář jako rozehrávač: Manuel Neuer se zapojuje běžně do kombinace, nezdráhá se vyrazit až k půlicí čáře. Prostě jedenáctý hráč v poli.

Četné sprintové náběhy za obranu. „A v součinnosti tří, čtyř hráčů. Bayern po zisku míče? To byl hned úprk do útoku!“ podotýká Hřebík.

Ale inspirací nabídl páteční supervečer českému fotbalu nepočítaně. Snad toho využije.

Gólman Chelsea Petr Čech po utkání Superpoháru s Bayernem ani nechtěl vědět, kolik času chybělo do konce prodloužení, když německý klub vyrovnal
Gólman Chelsea Petr Čech po utkání Superpoháru s Bayernem ani nechtěl vědět, kolik času chybělo do konce prodloužení, když německý klub vyrovnal

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud