Michal Petrák
15. července 2011 • 04:00

Handly na svazu: Pelta může vyštípat Šmicra!

Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

EXKLUZIVNĚ - Nový předseda svazu se bude volit až v půlce září, přesto už se kolem nejvyššího postu Fotbalové asociace ČR víří různé zvěsti. Nejaktivněji se zas a znovu zjevuje ta, že Miroslav Pelta nahradí na postu reprezentačního manažera Vladimíra Šmicera, a uvolní tak cestu k předsednictví Jindřichu Rajchlovi. Toho prý do funkce chce „šedá eminence“ Roman Berbr...



Možných kandidátů na nového předsedu FAČR po Ivanu Haškovi je víc než dost – a ještě víc je verzí spekulací, proč by ten či onen byl pro nejvyšší funkci svazu nejlepší nebo jak by se do ní měl dostat. A ta, která se vynořuje o Jindřichu Rajchlovi jako předsedovi a Miroslavu Peltovi coby manažerovi reprezentace, nezní nepravděpodobně.

Podle ní by měl Roman Berbr, který už třikrát dokázal, že umí výsledek voleb naklonit na stranu, kterou podporuje, přesvědčit jabloneckého bosse Peltu k převzetí postu Vladimíra Šmicra, aby se uvolnila cesta na předsednické křeslo Jindřichu Rajchlovi.

„Člověk se samozřejmě doslechne o tom, že se před valnou hromadou politikaří. A slyšel jsem, že se tam handluje i s touto funkcí,“ připouští existenci těchto dohadů Šmicer. „Někdo mě už upozorňoval, ať si dávám pozor. Odpověděl jsem, že nemám důvod si ho dávat. Dělám to tady skoro zadarmo, a hlavně proto, že mě to baví,“ přesvědčuje.

O mém osudu rozhodne kvalifikace, tuší Šmicer
O mém osudu rozhodne kvalifikace, tuší Šmicer

„Zaslechl jsem to,“ přiznává i Rajchl. „Ale zároveň jsem zaslechl dalších dvacet takových spekulací, takže se tomu už musím smát. Odjel jsem 1. července na dovolenou do Itálie a od té doby jsem opravdu s nikým nemluvil. Proto je to z mého pohledu zatím jen čirá spekulace,“ tvrdí.

Pelta, který byl včera s Jabloncem ve Vloře na utkání 2. předkola Evropské ligy, spekulace o svém angažmá ve funkci manažera reprezentace smetá ze stolu. „Jsou to blbosti,“ mávne rukou. „Hlavně to není téma. Proč bych to dělal, když chci kandidovat na předsedu?“ prohodí.

Berbr, který by podle řečí měl být architektem tohoto přesunu, rovněž vše popírá. S Peltou ani Rajchlem prý od Haškova odstoupení nemluvil. „Nic neprobíhá, všichni odjíždějí na dovolenou, já taky jedu do Švýcarska. Navíc je ještě čas – to vyřešíme za tři dny,“ prohlašuje s úsměvem o valné hromadě. „Ale není to špatný nápad. Míra to dělal, byl perfektní... Dal bych ho tam hned a už by měl jet do Skotska. Pak bychom honili i Španěly,“ směje se.

Skutečně – Pelta už vedoucím reprezentačního mužstva byl. V této funkci působil v devadesátých letech, u týmu, v němž působil právě Šmicer, ale i Karel Poborský či Pavel Nedvěd, byl i na stříbrném mistrovství Evropy 1996.

Jsou tyhle nitky opravdu tak zauzlované, jak vehementně tvrdí zúčastnění? A nebo platí, že na každém šprochu pravdy trochu? (Zvlášť, když tenhle se fotbalovým prostředím nese celkem čile.) Před valnou hromadou, na níž bude český fotbal 16. září volit nového předsedu, bude ještě živo...

Exkluzivní rozhovor s Vladimírem Šmicrem o situaci na fotbalovém svazu čtěte v pátečním deníku Sport

Vstoupit do diskuse
3

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud