11. ledna 2023 • 13:25

Beckhamův odkaz: Romeo debutoval za Brentford B. David prchal přes plot

Autor: vfo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Beckham zpátky na scéně. Jenže David pouze na tribuně, kde sledoval syna Romea, který debutoval za béčko Brentfordu. Tam hostuje z Interu Miami II, tedy klubu, jenž jeho otec vlastní. V mládí si Beckham jr. zahrál i v akademii Arsenalu, odkud byl ale ve 12 letech propuštěn. Nyní se do Londýna vrátil. Proti týmu Erith & Belvedere (3:2) zaujal jedním centrem. Diváky spíš zajímal David, jenž prchal přes plot pryč...



Fotbalové geny předal třem synům. Nejstarší Brooklyn (23 let) ale k fotbalu nikdy pořádně netíhnul, zajímá se spíš o módu. Stejně jako nejmladší Cruz (17). Jiné je to u Romea (20). Ten toužil kráčet po cestě vyšlapané otcem Davidem.

Začal v akademii Arsenalu. Jenže u „Gunners“ vydržel jen do svých 12 let, pak byl vyhozen.

Následně s fotbalem na nějakou dobu skončil. „Jednoho dne mi řekl, že už nechce hrát,“ líčil Beckham . „Část mě byla zdevastovaná, ale zároveň jsem si ulevil, protože projevil vášeň pro jiné věci.“

Stejně jako jeho starší bratr se dal Romeo na módu. Když ale David vybudoval klub Inter Miami (hrající v zámořské MLS), vrátil se a začal hrát za rezervní tým. Že určitý talent podědil, se ví, jen tomu nikdy nedával úplné maximum.

To se v posledních letech změnilo. Za Miami II předvedl několik dobrých výkonů, připsal si řadu asistencí a zahrál si i v přátelském zápase za áčko proti Barceloně. Příležitost dostal od Phila Nevilla, dobrého kamaráda Davida ještě z dob v Manchesteru United, jenž nyní vede Inter.

Proto Beckham oslovil pár lidí z Brentfordu a domluvil synovi zkoušku . Ano, můžeme mluvit o určité protekci. Jenže Romeo na testech zaujal a získal půlroční hostování.

„Líbí se mi víc a víc. Vede si opravdu dobře,“ líčil Neil MacFarlane, kouč rezervy Brentfordu. „Je velmi technicky nadaný a skvělý do mezihry. A pochopitelně parádně centruje. Rovněž si dobře vede v zakončení. Umí zahrát několik pozic, nejlépe se cítí na pravém křídle.“

Romeo tak slunné Miami vyměnil za deštivý Londýn a unikátní příležitost vyzkoušet si, zda má na to, aby se stal profesionálním fotbalistou.

Debut za rezervu klubu z Premier League si odbyl v turnaji London Senior Cup. Na hřiště se dostal po hodině hry, kdy jeho spoluhráči prohrávali 1:2. Postavil se na pravou stranu zálohy s číslem 21 a zaujal jedním povedeným centrem, jenž málem skončil gólovou asistencí.

Jinak pracoval na lajně před zraky táty Davida, jenž byl v deštivém počasí zabalený v bundě a s hrdostí sledoval syna. A taky se fotil, podepisoval fanouškům, kteří ho rychle identifikovali.

Rostoucí zájem byl ale pro Beckhama nepříjemný, a tak musel po závěrečném hvizdu prchat pryč. Místo klasického východu však zvolil cestu přes plot…

„Jeho otec byl neuvěřitelný hráč s charismatickou povahou, který měl skvostnou kariéru,“ pravil Neil MacFarlane. „Tlačíme na hráče tak, aby ze sebe vydali maximum a jednou třeba nakoukli do áčka. Romeo si vedl skvěle, zapadl do systému a může být hrdý na debut.“ Nakonec i vítězný (3:2).

Béčko Brentfordu funguje od roku 2016 poté, co se rozpustila akademie. Představitelé klubu byli frustrovaní náklady 1,5 milionů liber ročně na provoz mládeže. Nejtalentovanější mladíky stejně „kradli“ větší konkurenti v Londýně.

Po postupu do Premier League v minulé sezoně Brentford ale akademii znovu otevřel. Musel kvůli pravidlům nejvyšší soutěže. Rezerva přesto zůstala, ačkoli nehraje žádnou oficiální soutěž a organizuje si vlastní zápasy se širokou škálou soupeřů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud