19. června 2022 • 09:55

Top 10 odchovanců United: Class of '92, vítěz Zlatého míče i oběť tragédie

Autor: Vladimír Formánek
Vstoupit do diskuse
0
  • Trio nejlepších odchovanců Manchesteru United: George Best, Ryan Giggs a Bobby CharltonTrio nejlepších odchovanců Manchesteru United: George Best, Ryan Giggs a Bobby CharltonFOTO: Koláž isport.cz

    Vybrat top 10 odchovanců Manchesteru United? Fíha... Pořádná fuška. Akademií „rudých ďáblů" prošla celá plejáda vynikajících hráčů. Přesto se najdou ti, kteří vynikali nejvíc. Sir Bobby Charlton je druhým nejlepším střelcem klubu v historii. Je po něm pojmenovaná tribuna a před stadionem má sochu. Na té je i George Best, jeden z nejlepších fotbalistů všech dob, rovněž produkt z „divadla snů". Ryan Giggs je považován za nejvěrnějšího hráče všech dob. A co další?

  • Bobby Charlton

    Za Manchester United nastupoval v letech 1954–73. Je druhým nejlepším střelcem historie klubu s 249 góly, a to hrál v záloze. Před Old Trafford má sochu s názvem United Trinity, jejíž součástí jsou i Best a Law. Je po něm pojmenována i tribuna: Sir Bobby Charlton Stand.

    Bobby Charlton dovedl Manchester United v roce 1968 k vítězství v PMEZ, předchůdce Ligy mistrůFoto Profimedia.cz

  • George Best

    V patnácti letech Besta v Belfastu objevil skaut United Bob Bishop, který poslal telegram tehdejšímu manažerovi Mattu Busbymu: „Myslím, že jsem ti našel génia.“ Zbytek už je historie. Rodák ze Severního Irska získal v roce 1968 Zlatý míč. Jde o jednoho z nejlepších hráčů všech dob.

    V roce 1968 vyhrál George Best Zlatý míč. Byl nositelem slavného čísla 7 a patří mezi nejlepší fotbalisty historieFoto Profimedia.cz

  • Ryan Giggs

    Za Red Devils nastoupil k nejvíce zápasům (963). Debutoval v roce 1991 a skončil 2014. Za klub odehrál 23 sezon – získal 34 trofejí, včetně rekordních 13 titulů v Premier League. Manchesteru věnoval celý fotbalový život, jde o nejvěrnějšího hráče v historii.

    Ryan Giggs v době, kdy poprvé nastoupil za Manchester United v anglické lize (březen 1991 proti Evertonu)Foto Profimedia.cz

  • Paul Scholes

    „Kdybych hrál po jeho boku, vstřelil bych mnohem víc gólů,“ řekl Pelé. „Můj nejoblíbenější hráč,“ přidal se Zinedine Zidane. „Nejlepší střední záložník, jakého jsem kdy viděl,“ dodal Xavi. Uměl bránit, útočit, střílet góly a jeho dlouhé pasy byly chirurgicky přesné. Byl neuvěřitelně komplexní.

    Zrzavý génius Paul Scholes s Manchesterem United získal 11 titulů v Premier LeagueFoto Profimedia.cz

  • David Beckham

    Proslul svými centry, přímými kopy a změnou účesů. Je jedním z nositelů kultovního čísla 7 na Old Trafford. V roce 2003 odešel do Realu Madrid poté, co se rozhádal s Alexem Fergusonem, jenž ho při hádce v kabině trefil kopačkou a roztrhl mu obočí. Tehdy ještě hráč nebyl víc než klub.

    David Beckham se zašitým obočím, které mu roztrhla kopačka, kterou nakopl ve vzteku Alex FergusonFoto Profimedia.cz

  • Marcus Rashford

    I když je mu stále jen 24 let, už toho stihl opravdu hodně. Fanoušci ho milují. Navzdory nepovedené sezoně ho nezatracují. Ze všeho nejvíc si přejí, aby se vrátil do bývalé formy. Rashford se narodil v Manchesteru. Hráčem United je od sedmi. Město i klub pro něj představují všechno.

    Marcus Rashford neprožil ideální sezonu. Fanoušci Manchesteru United si přejí, aby se vrátil do bývalé formyFoto Profimedia.cz

  • Gary Neville

    Nastupoval na pravém kraji obrany, v začátcích kariéry i na stoperovi, kam se malou výškou nehodil. Talentu příliš nedostal. Ten nahradil charakterem, odhodláním a bojovností. Jde o jednoho z největších srdcařů klubu. Pro United by umřel, získal s ním 20 trofejí.

    Gary Neville v Manchesteru United plnil i roli kapitána. Pro klub na hřišti nechal všechnoFoto Profimedia.cz

  • Duncan Edwards

    V Anglii je považován za jeden z největších talentů všech dob. Bohužel nemohl svůj fotbalový um naplno prokázat. Za Manchester debutoval už v 16 letech, ale v roce 1958 se stal jednou z obětí leteckého neštěstí v Mnichově, kdy zahynulo osm hráčů United, bylo mu 21 let.

    Duncan Edwards je považován za jeden z největších fotbalových talentů Anglie. Bohužel nepřežil leteckou tragédii v roce 1958 v MnichověFoto Profimedia.cz

  • Bill Foulkes

    Na rozdíl od Edwardse tragédii v Mnichově přežil a pokračoval v kariéře. Odkopal 18 sezon, ve kterých nastoupil do 688 zápasů. Hrál na pozici stopera. S United vyhrál čtyřikrát anglickou ligu a v roce 1968 opanoval i Evropský pohár, předchůdce Ligy mistrů.

    Stoper Bill Foulkes pád letadla v Mnichově 1958 přežil a následně ještě pokračoval v kariéře. O deset let později vyhrál s Manchesterem United PMEZ, předchůdce Ligy mistrůFoto Profimedia.cz

  • Nicky Butt

    Člen kultovní šestice Class of ’92. Nastupoval ve středu zálohy, kde byla v Manchesteru vždycky obrovská konkurence. Proto v roce 2004 klub opustil a přesunul se do Newcastlu. Ferguson jeho odchod těžce nesl, ale nebránil mu, protože věděl, že Butt si zaslouží hrát mnohem víc.

    Pracovitý záložník Nicky Butt v Manchesteru United nikdy nepatřil mezi největší hvězdy, přesto byl nedocenitelnýFoto Profimedia.cz

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

35. kolo
Články odjinud


Články odjinud