13. ledna 2011 • 04:00

Až půl roku stop! Disciplinárka řeší gesto Kweukeho

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Chtěl pobavit fanoušky, trochu vyhecovat historicky první derby Sparty a Slavie na Fortuna Víkendu šampionů. Jeho oslavy gólů však můžou klidně skončit i před disciplinární komisí. Sparťanský útočník Leonard Kweuke naznačil směrem k fanouškům a hráčům soupeře podříznutí krku. Hrozí mu za to až půlroční zastavení činnosti.



Kweukeho podivná oslava gólů proti SlaviiPředvedl to hned dvakrát. Pokaždé, když se Leonard Kweuke trefil proti Slavii, ukázal svéráznou oslavu. Nejdřív pod kotlem slávistických fanoušků, pak směrem k lavičce soupeře. Gestem ruky naznačil podříznutí krku.

„Chtěl jsem jen na turnaji udělat show. Slavia a Sparta jsou velkými rivaly, ale nebylo v tom nic zlého, vážně šlo jen o show,“ hájil se kamerunský střelec v rozhovoru pro televizi Nova.


A dodal, že trenérům Sparty se jeho oslavy příliš nelíbily. „Viděli to a říkali mi, ať už to nedělám. Ale já jim vysvětloval, že to byla jen legrace,“ popisoval reakci svých nadřízených.

Pro sparťanského útočníka tahle kauza neskončí pokáráním od trenérů – jeho svéráznou oslavou se bude zabývat disciplinární komise svazu. A to i přesto, že se sejde na svém běžném zasedání až po prvním jarním ligovém kole.

Kweukeho podivná oslava gólu před slávistickými fanoušky
Kweukeho podivná oslava gólů proti Slavii
Video se připravuje ...


„Budeme se tím zabývat. Disciplinární řád totiž říká, že se projednávají všechna provinění v rámci českomoravského fotbalu. A zároveň říká, že se projednávají i přestupky v přípravných zápasech s tím, že v propozicích těch turnajů nesmějí být odchylky od disciplinárního řádu. Vyžádal jsem si propozice toho turnaje, abych věděl, jak to tam bylo ošetřeno – a budeme se tím zabývat,“ prohlašuje předseda disciplinárky Jiří Golda.

Podle něj Kweuke neobstojí s vysvětlením, že šlo o show. A tvrdí, že jeho jednání bude komise posuzovat jako nesportovní chování. „Když někdo naznačuje, že někoho podřízne, a dráždí tím fanoušky, co jiného by pak už mělo být nesportovní chování?

Pana Kweukeho předvoláme a budeme od něj žádat vysvětlení,“ říká důrazně Golda.

Pro takový přečin jsou v řádech dvě kategorie trestů. Pokud fotbalový soud zařadí Kweukeho oslavu do škatulky „nadávky, posuňky, odplivnutí či jiné jednání, které má napadeného ponížit nebo zesměšnit“, hrozí mu zastavení činnosti na jeden až čtyři týdny.

Horší by bylo, kdyby se disciplinární komise rozhodla zařadit jeho gesto do kategorie „hrubé urážky, vyhrožování, verbální projevy hanobící příslušnost k rase, národu nebo etniku, jiné projevy porušující občanské soužití a jiné“ – pro takový přestupek je sazba zastavení činnosti od tří týdnů po šest měsíců.

Je však pravděpodobné, že komise uzná Kweukemu polehčující okolnost, že takovou klukovinu provedl poprvé.

Podobný prohřešek řešila disciplinární komise v roce 2006, kdy slávisté Stanislav Vlček, Radek Dosoudil a Pavel Fořt volali po zápase s Boleslaví před svými fanoušky „Smrt Spartě!“ Tato trojice se obešla bez trestu, musela se však letenskému rivalovi omluvit.

Potrestán nebyl ani Marek Suchý, který v prosinci 2009 po utkání Evropské ligy s Janovem ukazoval fanouškům šálu s nápisem stejného znění. Jeho přečin však nespadal do gesce disciplinární komise ČMFS, nýbrž UEFA. A ta se případem nezabývala...

A co na Kweukeho oslavu říká právě Slavia? „Ukazovat některé věci na hřišti se nehodí – ale to musí posoudit Sparta. Někteří lidé to jako recesi brát nemusejí,“ krčí rameny její tiskový mluvčí Ondřej Zlámal.

Souboj libereckého Renato Keliče (vpravo) se sparťanem Leonardem Kweukem ve finále Víkendu šampionů
Souboj libereckého Renato Keliče (vpravo) se sparťanem Leonardem Kweukem ve finále Víkendu šampionů

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud