13. července 2007 • 00:00

Divoký postup!

Autor: Sport
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bláznivý zápas skončil českou euforií! Fotbalisté do 20 let si na MS v Kanadě zahrají čtvrtfinále. Japonce udolali až po penaltovém rozstřelu.



Bláznivý zápas skončil českou euforií! Fotbalisté do 20 let si na MS v Kanadě zahrají čtvrtfinále. Japonce udolali až po penaltovém rozstřelu. A co se dělo před ním? Česko prohrávalo o dva góly, vyrovnalo z pokutových kopů, dohrávalo o desíti a mělo i ranec štěstí. To když sudí těsně před koncem prodloužení neviděl Oklešťkovu ruku na brankové čáře. V neděli v 1.45 SELČ čeká české mladíky v Edmontonu čtvrtfinálová bitva se Španělskem! "Nikdy jsem to nezažil, je to nádherné, bomba! Postoupili jsme mezi osm nejlepších a to jsme chtěli," hlásí český záložník Ondřej Kúdela. Radost českých mladíků je obrovská. Když Tomáš Okleštěk promění rozhodující penaltu, všichni za ním vystartují a začnou slavit. Běhají po hřišti, objímají se, skáčou po sobě. Svěřenci trenéra Miroslava Soukupa postupem do čtvrtfinále vyrovnali historicky nejlepší výsledky českých či československých "dvacítek". Jenže pro české mladíky se zápas nevyvíjel dobře. Sice už ve 3.minutě nastřelil Střeštík z úhlu tyč, ve 22. minutě však přišel japonský úder. Po rohu se do vzduchu zavěsil nikým nehlídaný obránce Makino a míč se hned třepetal v české brance. "Tam jsem zaspal já. Byl to můj gól," kál se Kúdela. Japonci strašili rychlými narážečkami, do blízkosti branky gólmana Petra se však příliš nedostávali. "Ten vývoj byl blbý. V půli jsme si řekli, že to zkusíme otočit, že budeme bláznit, jezdit makat," popisoval Kúdela atmosféru v šatně. Jenže rozhodčí české mladíky záhy zchladil, když ve 46. minutě odpískal přísnou penaltu. Krajní obránce Kubáň jen stínoval v pokutovém území Tanakovi, ten však upadl a rozhodčí foukl do píšťalky. "Byl tam kontakt, určitě to hodně nafilmoval. Myslím si, že se neměla pískat," povídal Kubáň. Češi už prohrávali 0:2, ale penaltový večer nekončil. Od šedesáté minuty začali čeští mladíci stupňovat tlak a po dvou faulech v pokutovém území a dvou proměněných penaltách v rozmezí čtyř minut vyrovnali. Nejprve srazil v 73. minutě Suchého střídající Aoki, penaltu proměnil Kúdela. V 76. poslal Fenina k zemi Fukumoto, s nařízeným pokutovým kopem si poradil náhradník Mareš. Češi byli v psychické výhodě, jenže zanedlouho o ni přišli. Záložník Jakub Mareš musel tři minuty před koncem základní hrací doby po druhé žluté kartě ze hřiště. "První žlutou kartu (za simulování penalty - pozn. red.) bych ještě pochopil. Ale soubojů, po jakém jsem dostal druhou žlutou, bylo v zápase deset," zlobil se Mareš, který ve druhém dějství oživil hru českého celku. V prodlužení byli ke gólu blíže mladí Japonci. Ve 105. minutě dokonce trefili břevno, v poslední minutě prodloužení pak Čechy sudí zachránil svojí hrubou chybou. Míč směřující do branky zastavila na brankové čáře Oklešťkova ruka, jenže rozhodčí situaci nezpozoroval. V následním penaltovém rozstřelu pak byli šťastnější čeští mladíci a město Victoria jim na závěr jejich pobytu nakonec opravdu přineslo vítězství...

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud