13. července 2007 • 00:00

Dvacítka se pokusí zaskočit Španělsko

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Štěstí nebo fotbalový um? Pravděpodobně obojí budou potřebovat čeští fotbalisté do dvaceti let v nedělním čtvrtfinále mistrovství světa v Kanadě.



Jeden z hlavních favoritů na zisk zlatých medailí čeká českou fotbalovou dvacítku ve čtvrtfinále mistrovství světa v Kanadě. Mladíci se v neděli ráno středoevropského času pokusí na přírodním trávníku v Edmontonu zlomit papírové předpoklady a zaskočit loňské mistry Evropy a osmifinálové přemožitele Brazilců tým Španělska. Pokud uspějí, stanou se první českou dvacítkou v historii, která si na šampionátu zahraje o medaile. Svěřenci Miroslava Soukupa už vyrovnáním dvou čtvrtfinálových účastí předcházejících výběrů z let 1983 a 2001 překonali svůj základní cíl a mohou si zbytek šampionátu užívat. "Říkali jsme si, že postup ze skupiny, který každý očekával, by byl neutrální. Postup v play-off to už je něco jiného, musíte porazit vítěze jiné skupiny. Už teď je to veliký úspěch, ať už dopadne zápas se Španělskem jakkoliv. Samozřejmě ale nic nevzdáváme," řekl ČTK Soukup. Jihoevropané patří k největším favoritům turnaje, ale Češi předem neskládají zbraně, i když ví, že jim musí utkání stoprocentně vyjít. "Abychom postoupili, musí nám to absolutně sednout. Je potřeba hrát podobně jako v některých pasážích proti Japonsku a mít samozřejmě štěstí. Nechceme je pustit do vedení, neradi bychom zase otáčeli skóre," prohlásil český kouč. Španělsko označil před šampionátem za možná vůbec největšího kandidáta na zlato. Zapůsobilo na něj hlavně v březnovém přípravném utkání, v němž Čechy přehrálo 3:1. "Španělsko je pro mě jeden ze semifinalistů, čímž samozřejmě nechci snižovat naše šance. Jsou neskutečně silní, řekl bych o třídu lepší než ostatní evropské celky," připomněl španělský triumf na ME devatenáctek, z kterého na šampionát do Kanady postoupili i Češi. Český tým má stejně jako soupeř jen minimum času na přípravu. Z Victorie se ve čtvrtek přesunul do Edmontonu, kde potřebuje před zápasem hlavně načerpat síly. "Kluci jsou po cestě unavení, budeme hodně regenerovat. Pak už nás čeká předzápasový trénink," přiblížil Soukup, který s ostatními asistenty shání další informace o Španělech. "Sháníme záznam jejich zápasu s Brazílií, máme DVD předchozích," uvedl český trenér. Výhodou jeho hráčů by mohla být znalost prostředí v Edmontonu, kde se před začátkem MS utkali v přípravném duelu s Kanadou. "Oproti Španělům máme vyzkoušené hřiště a vůbec celý Edmonton známe lépe," podotkl Soukup, který si na znamení soužití s týmem nechal po výhře nad Japonskem stejně jako hráči oholit vlasy. Čechům bude ve čtvrtfinále chybět vyloučený Jakub Mareš, Lukáš Kubáň s nataženými třísly i Tomáš Okleštěk, kterému spoluhráči po proměněné penaltě zalehli rameno, by naopak měli být k dispozici. "Všichni se na zápas moc těšíme. Na mistrovství Evropy jsme neměli možnost se s nimi utkat, takže jsem rád, že si s nimi zahrajeme v tak důležitém zápase," dodal Soukup. Zápas Česká republika - Španělsko začíná v neděli v 1:45 SELČ, přímým přenosem jej vysílá ČT4 Sport. Předpokládaná sestava ČR: Petr - Kúdela, Mazuch, Šimůnek, Kubáň - Gecov, Kalouda, Suchý, Janda - Fenin, Střeštík (Pekhart).

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud