24. července 2007 • 00:00

Fenin: Hezký gól, ale...

Autor: Sport
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vstřelil nádherný gól a doufal, že bude vítězný. Po dvou minutách už však útočník Martin Fenin tušil, že to tak nebude.



Vstřelil nádherný gól a doufal, že bude vítězný. Po dvou minutách už však útočník Martin Fenin tušil, že to tak nebude. Zklamání po zápase prožíval jako ostatní. "Takhle blízko zlatu už nikdy nebudeme," věděl a na krku se mu houpala stříbrná medaile.


Po zápase jste seděl smutně na trávníku, a když vás spoluhráči chtěli zvednout, odmítl jste. Co se vám v tu chvíli honilo v hlavě? "Všechno. Takový guláš. Viděl jsem, jak tam Argentinci skáčou. A přehrával jsem si, jak to všechno bylo. Pozoroval jsem atmosféru a myslel na to, že jsme si to krásně mohli oslavit my. A lidi to mohli vidět v české televizi. Mohli jsme držet pohár, mohli jsme ho zvednout... Bylo to smutné, ale už je to pryč. Už to nezměníme." Už vám došlo, co jste dokázali, nebo ve vás stále převládá zklamání? "Štěstí, co jsme měli po celý turnaj, se k nám teď otočilo zády. Argentina vyhrála zaslouženě, ale když vedete v šedesáté minutě 1:0, tak i kdyby byli celý zápas lepší, tak je to škoda a smůla." Skousává se taková prohra hůř, než kdyby vás Argentinci přejeli větším rozdílem? "Určitě. Kdyby nás přehráli 3:0, tak třeba nemáme být ani z čeho smutní. Na druhou stranu jsme z toho finále odešli se vztyčenou hlavou. Myslím si, že ten fotbal se mohl líbit i divákům v Česku." Kdy z vás zklamání vyprchá? "Teď už to bude jen lepší.. Kdyby nám před turnajem někdo řekl, že budeme mezi nejlepší osmičkou, tak za to dáme všechno. A teď jsme druzí. Myslím si, že nám to stříbro bude stačit." Jste rozený bavič. Snažil jste se kluky v kabině z toho zklamání nějak dostat? "Byl jsem z toho sám hodně špatný. V kabině měl proslov Petr Kouba, český velvyslanec v Kanadě i šéf ČMFS pan Mokrý. Pomalinku si začínáme uvědomovat, že i to druhé místo je hezké." Co vám říkal třeba Petr Kouba? "Že je to úplně stejné jako EURO 96. Bavili jsme se i o tom, že za celý turnaj neuděláme chybu v obraně, a ve finále vyrobíme takovou... Štěstí nemůžete mít do nekonečna. Škoda, no." Dokázal jste si při tom všem uvědomit, že jste sehráli možná nejlepší zápas na šampionátu? "Hrálo se v krásné atmosféře. Časem oceníme, že jsme hráli první poločas fakt perfektně. Nechci to nijak přehánět, ale myslím si, že jsme byli dokonce i lepší. Argentina neměla snad jedinou šanci, u nás Mára Suchý trefil tyčku. Bohužel, když jsme dostali ten první gól, položilo nás to do kolen." Předcházela mu ovšem vaše trefa. A nádherná... "Všichni to říkají. Když dá člověk gól ve finále mistrovství světa, tak si ani neuvědomuje, jak to vlastně dal. Střílel jsem z otočky a v tu chvíli se na mě usmálo štěstí. Na jaře jsem zase v Teplicích nebyl schopný dát gól ani z metru. Teď byl hezký, ale nemá takovou váhu, jakou mohl mít." Co bylo největší silou českého celku na turnaji? "Že jsme hráli jako tým. Myslím si, že naše soudržnost, že jsme na trávníku byli parta. Všichni jsme hráli jako jeden muž, jeden za druhého. To nás dostalo takhle daleko."

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud