27. července 2007 • 00:00

Horník a jeho kamarádi čekají na soud

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Fotbaloví bafuňáři se na svazu vypořádali s korupční aférou velice rychle, ale hlavní viníci tehdejší kauzy v čele s Ivanem Horníkem se stále domáhají svých práv u soudu.



Nejvyšší soud již dostal deset dovolání, která souvisejí s fotbalovou korupcí kolem bývalého sportovního ředitele prvoligové Viktorie Žižkov Ivana Horníka. Rozhodne o nich v jediném spojeném řízení, a to možná ještě v létě. Nyní se čeká na vyjádření Nejvyššího státního zastupitelství, řekl ČTK mluvčí soudu Petr Knötig. Z jedenáctičlenné skupiny odsouzených rozhodčích a činovníků nepodal dovolání pouze delegát Adolf Růžička. Horník ve svém dovolání tvrdí, že soudy špatně právně kvalifikovaly jeho skutky. Podle informací ČTK požaduje zrušení rozsudku a nové projednání případu. Dovolání s obdobnou argumentací podali také rozhodčí Ladislav Míka, Marcel Hábl, Igor Gulajev, Zdeněk Lukes, Pavel Poledník, Zbyněk Pustka, Ladislav Talpa a Karel Vidlák a delegát Otakar Draštík. Horník je na veřejnosti znám jako nejviditelnější aktér korupčních kauz v českém fotbale. Za snahy o ovlivňování výsledů jej soudy loni v září pravomocně potrestaly sedmiměsíční podmínkou s pětiletou zkušební dobou, zákazem činnosti ve fotbale na deset let a pokutou 900.000 korun. Horník jako sportovní ředitel Viktorie nabízel úplatky rozhodčím a delegátům, což prokázaly policejní odposlechy i výpovědi svědků. Osm rozhodčích a dva delegáti dostali podmíněné tresty od deseti do čtrnácti měsíců, pokuty podle výše slíbeného úplatku od 30.000 do 150.000 korun a zákazy činnosti trvající od tří do pěti let. Korupční kauza Viktorie Žižkov se stala populární mezi širokou veřejností díky divadelnímu ztvárnění odposlechů z rozhovorů Horníka a spol. Mnohé hlášky ze hry Ivánku, kamaráde, můžeš mluvit? v podání herců Petra Čtvrtníčka a Jiřího Lábuse již zlidověly.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud