7. srpna 2007 • 00:00

Nejvyšší soud se postavil za Valentu

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bývalý majitel klubu 1. FC Synot Ivo Valenta si sice dvouletý zákaz působení ve fotbale za účast v korupční aféře už před rokem odpykal, ale kauza má další pokračování.



Bývalý majitel fotbalového klubu 1. FC Synot Ivo Valenta si sice dvouletý zákaz působení ve fotbale za účast v korupční aféře už před rokem odpykal, ale kauza má další pokračování. Nejvyšší soud totiž zamítl dovolání ČMFS a potvrdil tak, že fotbalový svaz neměl právo Valentu trestat. Představitelé svazu s rozhodnutím nesouhlasí a předseda disciplinární komise Alexander Károlyi ČTK řekl, že svaz už podal ústavní stížnost. Valenta byl v červenci 2004 fotbalovou disciplinárkou potrestán dvouletým zákazem činnosti ve fotbale a pokutou 100 tisíc korun. U odvolací komise neuspěl a rozhodl se pokračovat v boji u soudu. Argumentoval vždy tím, že ho svaz nemůže trestat, protože není jeho členem, a u soudů opakovaně uspěl. "Zájmové sdružení, ať už fotbalistů nebo třeba zahrádkářů, přece nemůže svévolně zasahovat do života ostatních lidí stojících mimo sdružení a ještě očekávat, že si to lidé nechají líbit," reagoval Valenta na nejčerstvější soudní výrok prohlášením, které poskytl ČTK. Károlyi však považuje rozhodnutí Nejvyššího soudu za absurdní a nelogické. "My jsme pana Valentu netrestali jako člena ČMFS, ale jako předsedu dozorčí rady klubu, což je v německém modelu akciové společnosti nejvyšší představitel," řekl Károlyi a pokračoval: "Bylo by absurdní kdybychom trestali hráče, delegáty i rozhodčí a ti, kteří dávali pokyny k ovlivňování zápasů, by z toho vyšli beztrestně." Šéf disciplinárky se znovu pozastavil i nad tím, že do vnitrosvazových záležitostí zasahují civilní soudy. "Je to v rozporech s normami FIFA. A všichni účastníci soutěží se před jejich startem zavazují, že je budou respektovat. Jinak by do nich ani nemohli vstoupit," uvedl Károlyi. Výrok Nejvyššího soudu sice ve sporu s ČMFS dává za pravdu Valentovi, ale trest, který udělila disciplinárka, neruší. Také nic nemění na tom, že je Ivo Valenta obžalován z návodu k podplácení. Loni v lednu byl okresním soudem v Kroměříži uznán vinným a potrestán pokutou 300 tisíc korun. Krajský soud však kvůli procesním nedostatkům vrátil případ zpátky do Kroměříže. Jednání bude pokračovat v září.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud