23. prosince 2016 • 19:06

Zázračný klučina Celtiku rozpoutal válku. Koho bude reprezentovat?

Autor: Jakub Pláteník
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě nedokončil základní školu, ale už stihl nakouknout do dvou reprezentací a nastoupit s o sedm let staršími hráči. Třináctiletý geniální záložník Karamoko Dembele, hrající za akademii Celtiku Glasgow, oblékl dres výběru Anglie do 15 let. Nic neobvyklého. Až na to, že před měsícem hrál za Skotsko, které se už nechce mladíka vzdát.



Poprvé na sebe hlasitě upozornil v říjnu, kdy juniorce Celtiku chyběli reprezentanti a trenér Chris McCart povolal do mužstva malinkého žáčka ročník 2003. Do hry naskočil na posledních deset minut a slova kouče byla zcela jasná. „Drobný tvořivý záložník se ani náhodou neztratil.“ Dembele vyniká skvělou technikou, díky které často převyšuje vrstevníky a nemá sebemenší problém hrát proti starším.

Rodiče pocházejí z Pobřeží Slonoviny, ale on se narodil v Londýně. Odtud se později společně přestěhovali do Glasgow, kde nyní žijí. Jak hráč roste a jeho potenciál je stále větší, mluví se o národním mužstvu. Který dres si však vybere? Možnosti má tři. Zaprvé může reprezentovat rodiště svých rodičů - Pobřeží Slonoviny. Zadruhé se nabízí Anglie, země odkud on sám pochází, anebo přichází v potaz třetí řešení. Skotsko.

Třináctiletý fotbalista Celtiku Karamoko Dembele je výjimečným talentem
Třináctiletý fotbalista Celtiku Karamoko Dembele je výjimečným talentem

Skotové vůbec jako první pozvali Dembeleho na reprezentační svaz U16. V listopadu nastoupil v remízovém utkání proti Walesu a nyní se ozvala i velmi silná Anglie. O víkendu přispěl asistencí k výhře U15 nad Tureckem a svoje nadšení sdílel i s fanoušky na Instagramu. „Skvělá zkušenost si zahrát za Anglii. Jsem rád za výhru 5:3 nad Tureckem a za mou asistenci. Dnes to bylo dobré.“

Radost Dembeleho úplně nesdílí generální ředitel skotského svazu Stewart Regan, který chce udržet talent ve Skotsku: „Vždy když máte talentovaného hráče a může si sám svobodně vybrat koho reprezentovat, tak vznikne rozruch a každý se najednou o hráče hlásí. Já se budu snažit ze všech sil, aby zůstal ve Skotsku. Poslední slovo, ale mají vždy rodiče a samotný chlapec. Jejich rozhodnutí musíme respektovat.“

Dá Dembele přednost malému Skotsku, anebo se přikloní na stranu anglické velmoci

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud