17. září 2020 • 18:50

Jak se změnil kanonýr. Do Chelsea přišel s Čechem, teď je z něj trosečník

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ve své době patřil mezi nejlepší útočníky a jeho obličej znali fanoušci po celém světě. Dnes je mu 41 let a Mateja Kežman se změnil k nepoznání. Fotografie bývalého srbského fotbalisty vzbudily pozornost na sociálních sítích. Místo neúprosného střelce s krátkými černými vlasy vidíme muže s šedinami a plnovousem.



„Radikální proměna. Od fotbalisty k trosečníkovi.“ Tak ohodnotil Kežmanovu změnu image například španělský deník AS, který trojnásobného nejlepšího střelce nizozemské ligy přirovnal k postavě Toma Hankse ve slavném filmu.

Zahraniční weby začaly ihned připomínat příběh hráče, který má za sebou zářivou kariéru ve zvučných klubech. Mezi největší hvězdy po začátcích v Partizanu vyletěl v PSV Eindhoven. Během tří sezon tam sázel neuvěřitelné množství gólů, například v ročníku 2002/03 stihl neuvěřitelnou porci 35 gólů ve 33 zápasech.

Nelze se divit, že vzbudil pozornost na zvučnějších adresách. V létě 2004 se stěhoval do Chelsea, na tiskové konferenci ho nový trenér José Mourinho tehdy představil po boku dalších posil – brankáře Petra Čecha a Arjena Robbena , který s Kežmanem už působil v Eidhovenu.

Z této trojice se však Kežman stal jednoznačně největším zklamáním. Nedařilo se mu ani po odchodu do Atlétika Madrid. Ukázalo se, že mu sedí víc angažmá v ligách, které nepatří mezi absolutní špičku. Svojí formu opět nakopnul ve Fenerbahce Istanbul a ještě jednou zkusil štěstí na prestižní adrese. V Paris St. Germain to s ním dopadlo stejně jako v Chelsea a Atlétiku, tedy nikdy nebyl za velkou hvězdu, jak se od něj čekalo.

Svoji kariéru pak završil v Číně a BATE Borisov. Mohl se pochlubit titulem z pěti různých zemí, ale přesto zůstala otázka: Nemohl Kežman dokázat mnohem víc? Před osmi lety si kopnul naposledy za tým z Hong Kongu a v zápase neproměnil penaltu. Bylo to víc než symbolické.

Do Chelsea přišel Mateja Kežman v létě 2004 společně s Arjenem Robbenem a Petrem Čechem
Do Chelsea přišel Mateja Kežman v létě 2004 společně s Arjenem Robbenem a Petrem Čechem

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud