23. října 2020 • 12:29

Damková kvůli Berbrovi skončila i na UEFA. V komisi byla první ženou

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
4
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když Dagmar Damková v roce 2011 končila aktivní kariéru rozhodčí v Česku, aby zamířila jako první žena v historii do Komise rozhodčích UEFA, byla to velká sláva. Teď ale končí bez fanfár. Kvůli obvinění svého partnera Romana Berbra z úplatkářství a zpronevěry na svou funkci v evropské asociaci rezignovala, informoval o tom server Aktuálně.cz.



„Dostal jsem zprávu od předsedy (FAČR Martina) Malíka, že Dagmar Damková odchází na svou žádost z komise rozhodčích UEFA,“ řekl Aktuálně.cz místopředseda fotbalové asociace Zdeněk Zlámal. FAČR tuto informaci nepotvrdila. „Jde v tuto chvíli o osobní věc paní Dagmar Damkové,“ sdělil mluvčí Michal Jurman.

Damková je rovněž členkou komise rozhodčích FIFA. Zda rezignovala také na post v mezinárodní federaci, Zlámal neuvedl.

Ve středu Damková rezignovala na pozici členky výkonného výboru FAČR a na post předsedkyně Řídící komise pro Čechy. Bývalá prvoligová rozhodčí odstoupila poté, co v pondělí ve všech fotbalových funkcích skončil její partner Roman Berbr, který figuruje v kauze údajné korupce a ovlivňování výsledků zápasů druhé a třetí ligy. Podle médií policie viní Berbra a úzkou skupinu lidí kolem něj také ze zpronevěry 850 tisíc korun plzeňského krajského fotbalového svazu.

Kauzu před týdnem rozpoutal policejní zásah na několika místech v zemi včetně sídla FAČR na pražském Strahově. V neděli byl Berbr stejně jako sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý ligový hráč Michal Káník poslán do vazby. O den později rezignoval na post místopředsedy FAČR a na pozice ve výkonném výboru i šéfa plzeňského krajského svazu.

Dagmar Damková

Datum a místo narození: 29. prosince 1974, Plzeň

Funkcionářská kariéra: předsedkyně Komise rozhodčích FAČR (2011-16); předsedkyně Řídící komise pro Čechy ve výkonném výboru FAČR (2013-20), členka komise rozhodčích UEFA (2011-20) a FIFA (od 2017)

Rodina: vdaná za bývalého rozhodčího a kontroverzního funkcionáře Romana Berbra, který byl v souvislosti se stejnou kauzou zatčen a následně rezignoval na post místopředsedy FAČR

Ostatní: někdejší prvoligová fotbalistka začala s pískáním ještě během aktivní kariéry; v roce 1999 byla zapsána na listinu rozhodčích FIFA, o čtyři roky později jako první žena odřídila utkání české mužské nejvyšší soutěže; v první lize odpískala 45 zápasů, dalších 101 přidala na mezinárodním poli včetně dvou OH, MS či ME; řídila například ženské finále OH 2008 v Pekingu, ME 2009 v Helsinkách či Ligy mistryň 2011 v Londýně; v roce 2011 se jako první žena stala členkou komise rozhodčích UEFA a v reakci na to se vzdala aktivní kariéry; v témž roce nahradila v čele komise rozhodčích FAČR odvolaného Luďka Macelu; byla často kritizována za napojení na Berbra i nedostatečnou aktivitu v komisi rozhodčích, v březnu 2016 kvůli pracovnímu vytížení v mezinárodních organizacích na svou funkci rezignovala; spolu s Berbrem podali několik žalob na svoje kritiky, většina z nich byla zamítnuta; ve středu v souvislosti s kauzou údajného ovlivňování výsledků, kvůli které byl zatčen i Berbr, odstoupila z funkcí ve vedení českého fotbalu; jako své koníčky uvádí bývalá učitelka angličtiny psy a vaření.

2018. Dagmar Damková přichází na Valnou hromadu FAČR v roce 2018...
2018. Dagmar Damková přichází na Valnou hromadu FAČR v roce 2018...

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud