Štěpán Filípek
24. května 2021 • 23:30

Šmicer odstoupil z další kandidatury. Fotbal aspoň ukáže charakter, říká

Vstoupit do diskuse
19
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Původně se ucházel o tři funkce ve vedení FAČR, nyní už jen o jednu. Buď, a nebo. Nejprve Vladimír Šmicer „stornoval“ kandidaturu na předsedu, v pondělí pak i na člena výkonného výboru za Čechy. Nyní by rád byl už „pouze“ místopředsedou. „Budu kandidovat jen na něj,“ potvrdil serveru iSport.cz. Své rozhodnutí oznámil v pondělní podvečer i delegátům z klubů ČFL a divizí, kteří se sešli na Strahově. Avizovaná údajná série vystoupení kandidátů v červnových volbách se nakonec nekonala, hlavní prezentace měli „pouze“ adepti na nejvyšší post: Karel Poborský a Petr Fousek.



Minulý čtvrtek Šmicer ve speciálním videu na ČT vyhlásil, že odstupuje z kandidatury na šéfa FAČR. Jako důvod uvedl, že nechce tříštit síly zastánců změn, a tímto krokem tedy podpořil Fouska, jenž má nejsilnější postavení mezi moravskými delegáty valné hromady asociace (koná se 3. června). Poté se rozhodl, že se vzdá i další možnosti, jak se dostat do nového vedení. Zůstává tak jediná cesta – v podstatě závislá na tom, zda bude zvolen Fousek.

„Mohl jsem kandidovat za okresy a kraje... Ale nebojím se, nemám co ztratit,“ řekl Šmicer. „Ať si fotbal vybere, jestli chce mě, nebo Malíka a Šádka. Aspoň fotbalové prostředí ukáže charakter,“ dodal s narážkou na nejtěžší soupeře, šéfa FAČR Martina Malíka a plzeňského bosse Adolfa Šádka.

Kromě nich je ve hře o křeslo místopředsedy za Čechy i bývalý generální sekretář a představitel iniciativy Fevoluce Rudolf Řepka, Jan Richter stojící za Poborským a Michal Fischer. „Nestáhl jsem kalhoty,“ ujistil Šmicer rovněž delegáty z klubů z nižších soutěží.

Ti se původně měli setkat na Strahově jen s Poborským, jenž o setkání zažádal. Poté ovšem vyšlo najevo, že na schůzku hodně nestandardně zve další účastníky (Malíka, Šádka, jabloneckého bosse Peltu či šéfa Plzeňského krajského fotbalového svazu Martina Drobného) sekretář Řídící komise pro Čechy Jan Hořejší.

To dalo příčinu k dohadům, že se na půdě asociace sejde vlivová skupina podporující zvolení Poborského. Poté, co okolnosti setkání vyšly najevo, a po kritice protikandidátů dostal prostor i Fousek.

Generální sekretář FAČR Jan Pauly uvedl, že i další kandidáti na asociační funkce budou mít také svá vystoupení, ale nebylo to tak. Malík, Pelta ani Šádek na mítinku přítomni nebyli, vedle Paulyho naopak dorazili šéf středočeského krajského svazu Tomáš Neumann, kolega z Plzeňska Drobný, jenž chce být novým šéfem Řídící komise pro Čechy, nebo další kandidát do výkonného výboru Martin Mulač.

Další původně zvané „hosty“ mohla odradit medializace setkání, popřípadě s žádnou prezentací ani nepočítali. Poborský po svém proslovu dějiště schůzky, tiskové středisko FAČR, opustil.

Kandidáti na místopředsedu za Čechy

Vladimír Šmicer

Martin Malík

Adolf Šádek

Rudolf Řepka

Michal Fischer

Jan Richter 

Vstoupit do diskuse
19

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud