26. října 2021 • 11:51

NEJ čeští trenéři dekády: Trpišovský dohání Vrbu, další z nich bez práce

Autor: pav
Vstoupit do diskuse
2
  • Video se připravuje ...

    Unie českých fotbalových trenérů během společného workshopu s FAČR vyhlásila českého trenéra desetiletí. V nejlepší pětce ankety se umístili tři muži, kteří vedou velké ligové týmy, kouč reprezentace i jeden stratég bez angažmá. 

  • 5. Michal Bílek (56)

    trenér Viktorie Plzeň

    Uplynulou dekádu Bílek začal na lavičce české reprezentace, kterou dovedl na EURO 2012 až do čtvrtfinále. Rezignoval po prohraném kvalifikačním zápase na MS 2014 s Itálií (1:2), který znamenal konec postupových nadějí. V české lize vedl Jihlavu a Zlín, vyzkoušel si i zahraniční angažmá - trénoval gruzínské Dinamo Tbilisi, v Kazachstánu vedl zároveň Astanu i reprezentační tým. V létě Bílek převzal Plzeň a po počátečním neúspěchu v předkolech evropských pohárů dostal tým do výborné formy. S Viktorií vede ligu a může myslet na titul, který získal naposledy v sezoně 2006/07 se Spartou. Tehdy se dokonce na Letné slavil double.

    MŮJ PRVNÍ GÓL: Hrát proti Realu a Barceloně? Nádhera, hřeje Bílka
    Video se připravuje ...

  • 4. Jaroslav Šilhavý (59)

    trenér české reprezentace

    Rekordman v počtu ligových zápasů (465) se neztratil ani mezi trenéry. Během uplynulé dekády vedl Jablonec či Duklu Praha, největší úspěchy ale zažil na začátku a na konci desetiletí. Titul vyhrál se Slovanem Liberec (2012) a Slavií Praha (2017), načež se v září 2018 přesunul k české reprezentaci. Národní tým převzal Šilhavý po Karlu Jarolímovi v nedobré formě po výprasku 1:5 od Ruska. Pod jeho vedením se zlepšily výsledky i předvedená hra, Češi se dostali na EURO 2021, kde skončili ve čtvrtifnále.

    Tři trenérské vzory Jaroslava Šilhavého. Kým se inspiruje?
    Video se připravuje ...
  • 3. Vítězslav Lavička (58)

    momentálně bez angažmá

    Rodák z Plzně spojil svou hráčskou i trenérskou kariéru z velké části s pražskou Spartou, doteď patří mezi velké oblíbence tamních fanoušků. Uplynulou dekádu začal na exotickém angažmá v Austrálii, se Sydney FC dokonce vyhrál tamní A League v roce 2010. Roku 2012 se vrátil na Letnou, se Spartou nejprve skončil druhý za Plzní, v sezoně 2013/14 ale slavil double - titul i pohár. Po odvolání na jaře 2015 vedl českou jednadvacítku, kterou dovedl na EURO 2017. Od roku 2019 vedl polský Slask Wroclaw, který v první sezoně zachránil od sestupu a v další s ním hrál dokonce elitní skupinu o titul. V Polsku skončil po špatných výsledcích v jarní části v březnu letošního roku, od té doby je bez angažmá.

    Trenér Slasku Wroclaw Vítězslav Lavička při utkání polské ligy

  • 2. Jindřich Trpišovský (45)

    trenér Slavie Praha

    Nejmladší z TOP 5 na sebe upozornil jako trenér Viktorie Žižkov, se kterou ve více než skromných podmínkách hrál o čelo druhé ligy. Do nejvyšší souteže ho vytáhl Slovan Liberec, se kterým dvakrát postoupil do skupiny Evropské ligy. V prosinci 2017 si ho jako hlavního kouče vybrala pražská Slavia. V Edenu se v prvním ročníku "rozehřál" vyhraným pohárem, pak v dalších třech ročnících slavil tři ligové tituly, dva další MOL Cupy a taky nezapomenutelná tažení pohárovou Evropou. V minulé sezoně se Trpišovského Slavia zastavila až ve čtvrtfinále Evropské ligy na Arsenalu, předtím vyřadila Rangers či Leicester.

    Petr Čech hodnotí: Jaké šance má Jindřich Trpišovský na zahraniční angažmá
    Video se připravuje ...

  • 1. Pavel Vrba (57)

    trenér Sparty Praha

    Lídr zlaté generace plzeňské Viktorie. Západočeský klub dovedl ke třem titulům i triumfu v poháru, do pamětí fanoušků se zapsal i dvěma postupy do základní skupiny Ligy mistrů, kde Plzeň bojovala s Barcelonou, Manchesterem City či Bayernem Mnichov. Mezi lety 2014 a 2016 vedl i českou reprezentaci, se kterou postoupil na EURO. Tam ale Češi skončili na nejhorším místě v historii, na nepostupovém čtvrtém místě skupiny. Vyzkoušel si i angažmá v ruské Machačkale a bulharském Ludogorci Razgrad, který také dovedl k titulu. Šestinásobný trenér roku od února 2021 vede pražskou Spartu, rivala svého bývalého klubu z Plzně. Na cenný kov s letenským týmem zatím čeká, podařilo se mu ale Spartu dovést například k prvnímu vítězství v derby se Slavií za 5 let.

    Liga mistrů, tituly i zahraničí. Připomeňte si Vrbovy milníky
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud