19. dubna 2008 • 00:00

Baníku pomohl rychlý gól

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ostravský Baník zůstává dál ve hře o třetí místo ligové tabulky. V dnešním utkání proti Budějovicím jeho hráči sice svým výkonem příliš nenadchli, přesto po brankách Svěrkoše a Zehera vyhráli 2:0.



Přestože ostravští fotbalisté v utkání 26. kola první ligy proti Českým Budějovicím neoslnili, po výhře 2:0 se udrželi v přímé bitvě o Pohár UEFA. Vítězství trefil už ve druhé minutě svým třináctým gólem v sezoně nejlepší ligový kanonýr Václav Svěrkoš a body ve druhé půli pojistil střídající útočník Róbert Zeher. Hosté z nepřesvědčivého výkonu soupeře vůbec nic nevytěžili. Favorit na uklidňující trefu nemusel čekat dlouho. Domácí soupeře opět obelstili standardní situací z producentské dílny dvojice Otepka - Svěrkoš: ostravský útočník si odstoupil na Otepkův přízemní centr z rohu směrem od českobudějovické branky na střed a pravačkou míč po bleskovém zpracování nechytatelně po 85 sekundách vstřelil pod břevno. Kdyby sudí Kocián zápas po gólu ukončil, sedm tisíc diváků na Bazalech by už o moc nepřišlo. Baníku rychlá branka spíše ublížila. Přeplněný střed hřiště překopával většinou vzduchem, přestože na mokrém trávníku měl balon ideální podmínky pro kombinaci po zemi. Hosté se z obtížného začátku otřepali, srovnali hru, ale i jejich útočným aktivitám chybělo finále. Ostrava si v závěru půle koledovala o vyrovnání. Mohl se o něj postarat Hílek, ale bezzubost českobudějovické ofenzívy názorně dokreslil ve 42. minutě, když míč v dobré pozici trefil tak nešikovně, že se nedošoural ani do autu. Jihočeši o bodech mohli snít ještě v dvaceti minutách po obrátce. Nepohody protivníka ale prakticky nevyužili, jen Mezlík protáhl Vaška zajímavou ranou z velkého vápna. Fotbal Baníku dnes nenadchl, ale účel světil prostředky. Výběr kouče Večeři se blýskl alespoň stoprocentní efektivitou. Z jediné povedené akce ve druhé půli potvrdil vítězství střídající Zeher, který po Tchuřově pasu za obranu prostřelil Křížka a po dvaceti zápasech protrhl své střelecké mlčení šestým zásahem v sezoně.


Baník Ostrava - Dynamo České Budějovice 2:0 (1:0) Branka: 2. Svěrkoš, 68. Zeher. Rozhodčí: Kocián - Chytil, Kubáň. ŽK: Magera, Mičola - Homoláč, Horejš. Diváci: 6805. Ostrava: Vašek - Řezník, Neuwirth, Bolf, Čoupek - Rajtoral (61. Mičola), Marek, Otepka, Tchuř - Svěrkoš (80. Lukeš), Magera (61. Zeher). Trenér: Večeřa. České Budějovice: Křížek - Leština (75. Peroutka), Horejš, Hunal, Žižka - Mezlík (59. Dolejš), Homoláč, Vozábal, Hílek, Plocek - Svátek (75. Ondrášek). Trenér: Straka.
Hlasy po utkání: Ostrava se na vítězství nadřela. "První poločas jsme dobře rozehráli, ale pak nám dělal problémy střed hřiště. Tím, že tam byla spousta hráčů, jsme hráli komplikovaně, a měli jsme problém s obsazováním. Něco jsme si k tomu řekli v přestávce a druhá půle byla výrazně lepší. Mohli jsme čekat na chyby, dvě tři akce tam byly a jedna nám vyšla až do gólu," řekl trenér Karel Večeřa. Radost mu udělal i signál, který už v duchu odepsal. Mužstvo ho totiž několikrát neúspěšně použilo v televizních zápasech, ale až dnes z něj Svěrkoš po Otepkově centru dokázal skórovat. "Zahráli jsme to snad pětkrát, z toho čtyřikrát v televizi. Už jsem měl strach a hráče nabádal, aby z toho nebyl brejk. Myslel jsem, že životnost tohoto signálu je už po Boleslavi a pryč a nakonec jsme z toho dali gól," usmál se Večeřa. To, co rozveselilo Večeřu, rozzlobilo českobudějovického trenéra Františka Straku. "Gól z druhé minuty mrzí, protože jsem manšaft upozorňoval na to, že Ostrava má sílu ve standardních situacích," kroutil hlavou Straka, jenž byl jinak s výkonem svých svěřenců spokojen. "Dokázali jsme eliminovat sílu Baníku a průbojnost obou jeho útočníků. Snažili jsme se i kombinovat, ale chyběla nám finální přihrávka. A když už jsme se tam dostali, tak Hílek za stavu 0:1 šanci nedokázal využít. Pak přišla druhá branka po rychlém brejku, i když jsme měli míč na svých kopačkách. Přesto si manšaft sáhl na dno a ukázal, že umí být zdatným soupeřem," dodal Straka.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud