22. dubna 2009 • 15:21

Na Necida nemají

Autor: Aleš Roll
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na podzim měla Slavia superstřelce. Tomáš Necid nasázel jedenáct branek. Jenže ten už v týmu není. Těm, co jej měli nahradit, se střelecky nedaří. I proto se červenobílí v posledních týdnech trápí.



Celou zimu se mluvilo o tom, kdo Necida zastoupí. Bude to dlouhán Pekhart? Nebo bijec Fořt? Či snad dravec Besta? Početně přišla náhrada dostatečná. Jenže Necidovi, který přestoupil do CSKA Moskva, se zatím nepřiblížil nikdo.

„Přesně tak. Od našich útočníků očekávám víc,“ nebere si servítky trenér Karel Jarolím, jehož tým na jaře v osmi duelech gólově udeřil jen devětkrát. To je jen něco přes jednu vstřelenou branku na zápas. Na podzim se Jarolímovi svěřenci pohybovali nad hranicí dvou tref na utkání.

„Nedokážeme se v koncovce prosadit, což je naše velká chyba,“ přiznává útočník Pavel Fořt. On sám se radoval jednou, Tomáš Pekhart dvakrát, Aleš Besta zatím ani jednou. To jsou jen tři vstřelené branky útočníků v osmi zápasech! „Čekal jsem od sebe góly. Nedostávám se ani moc do šancí.

Nejsem se sebou spokojený,“ svěřuje se Besta, jenž přišel v zimě z Brna.
Kouč obhájců titulu je s produktivitou nespokojený. „Myslím si, že si kluci šance vypracují, jenže je nepromění. Kromě štěstí je to o pohotovosti a provedení. Je to možná i tím, že naši útočníci hodně chtějí. Pak to sklouzává do křeče a nervozity,“ míní.

Ovšem není to jen o koncovce. Slávisté sami vědí, že by měli především zrychlit hru. „S klukama jsme se bavili o tom, že si to tolik nesmíme dávat vzadu a musíme posílat míč rychleji na hrot,“ ví Besta. „Řešíme všechno zdlouhavě, nedokážeme soupeře překvapit, chybí nám rychlost přihrávek,“ přidává se i Fořt. „Mělo by být podstatně méně přihrávek. Situace kolem šestnáctky musíme výrazně zjednodušit,“ doplňuje Jarolím.

U svých svěřenců by také rád viděl větší porci agresivity v šestnáctce. „Trenér nás k tomu nabádá pořád. Musíme chodit do soubojů bez ohledu na to, jestli se zraníme, nebo ne,“ svěřuje se Fořt, navrátilec z francouzského Toulouse.

Ovšem problém není je v hráčích na hrotu. Ubylo kvalitních přihrávek. „Hráči ze středové řady by měli útočníky daleko více zásobovat,“ tvrdí Jarolím. Projevuje se i absence Mateje Krajčíka, který v zimě přestoupil do Regginy. Právě po jeho průnicích ze strany a přesných pasech padalo nejvíc Necidových branek.

A možná je to i stín nynějšího střelce CSKA, co současné slávistické forvardy plaší. „Tomáš nasadil laťku hodně vysoko a srovnání je na místě,“ uznává Jarolím. „Tomášovi se povedl podzim, dal jedenáct gólů. My ne. A tak jsme logicky pod tlakem,“ uznává Fořt.

V útoku navíc Slavii postihla marodka. Ivanu trápí kotník a na Kladně nemohl trenér Jarolím počítat s Bestou. Otřes mozku s derby „S“ už ovšem odezněl. „V úterý už jsem normálně trénoval. Je to v pohodě,“ hlásí Besta.
Slávističtí střelci mají před sebou posledních šest ligových kol. Probudí se?

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud