Michal Petrák
3. října 2009 • 18:40

Hrozí Jarolímovi konec ve Slavii?

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvakrát získal pro Slavii titul, poprvé v historii ji dostal do Ligy mistrů. Na začátku sezony však červenobílý tým Karla Jarolíma tápe – v Evropě dvakrát padl a ani v domácí lize nevládne.



„Karel Jarolím je český Alex Ferguson. Doufám, že ve Slavii vydrží stejně dlouho jako tenhle Skot v Manchesteru United,“ prohlásil nedávno generální ředitel klubu z Edenu Petr Doležal. Nyní se však zdá, že jeho přání není úplně reálné.

Sezona 2009/2010 v podání Slavie zatím připomíná spíš závody slepých ve střelbě na terč – červenobílí promarňují jeden pokus za druhým. Jasná příležitost na opakovanou účast v Lize mistrů? Proti přinejmenším hratelnému Šerifu Tiraspol Jarolímův tým selhal.

Trenér Karel Jarolím při fotbálku na pláži.Foto Barbora Reichová SPORT


Obhajoba titulu v domácí soutěži? Výhry z vlastního stadionu slávisté rozmělňují remízami ze hřišť soupeřů. Cesta „soutěží útěchy“ Evropskou ligou? Jedna jasná porážka, jeden výsledkový debakl. Nejen že se Slavia musela spokojit s jedním milionem eur za účast v nástupci Poháru UEFA místo sedminásobné částky za vystoupení v Lize mistrů, do její kasy však nepřitékají ani další statisíce za získané body.

To vše jen podtrhává herní projev, v němž se až příliš promítají četné letní změny v kádru, a navíc i velká rotace sestavy. Pravda, velký podíl na ní má silná slávistická marodka a částečně i účast tří hráčů na mistrovství světa do dvaceti let. Kontrast mezi sebevědomým a sehraným mistrem z minulé sezony s místy až bezradnou squadrou současnosti je však do očí bijící. „V minulé sezoně hrála Slavia nejhezčí fotbal u nás. Teď je strašně vidět, jak jim to při hře hapruje,“ kroutí hlavou někdejší útočník červenobílých Roman Hogen.

Karel JarolímFoto Pavel Mazáč (Sport)


„Trenéra Jarolíma znám, určitě ví, co dělá, ale změny v sestavě jsou znát. Doplácíme na ně i my v Českých Budějovicích,“ hledá analogii bývalý záložník Slavie Jiří Lerch, asistent trenéra budějovického Dynama.

Do výkonů Slavie se zřejmě promítá i horší atmosféra v kabině – autoritativní kouč se před začátkem sezony zbavil kapitána týmu Ericha Brabce a po něm i svého synovce Marka Jarolíma. Nehledě na to, že s nimi dvěma odešla kvalita, někteří zbylí hráči se s tímto tahem nemuseli úplně ztotožnit. „Navíc týmu chybí Tavares, který byl v posledních letech duchem týmu. Nikdo ho nenahradil. A svou roli v mužstvu měl i Švento,“ poukazuje internacionál Pavel Kuka na další dva, i když spíše ekonomicky motivované, odchody.

S podobnými problémy se potýkají i jiné týmy, ve Slavii je však situace specifická tím, že Jarolím do svých rukou shromáždil na české poměry neobvyklé pravomoci – nad většinou změn tedy má dokonalou kontrolu, avšak rovněž za ně má plnou odpovědnost. „Je to kvalitní trenér, udělal dva tituly... Ale teď Slavia zbytečně přišla o Ligu mistrů a trápí se. Myslím, že je na čase, aby šel o dům dál a udělal dobrou práci jinde,“ domnívá se Hogen.

Pohár pro mistra ligy vybojoval trenér Karel Jarolím se Slavií po dlouhých dvanácti letech. U srdce ho ale hřeje nejen trofej, ale i tučná fi nanční odměna.Foto ČTK


„Nemůžeme proboha dneska kritizovat někoho, kdo vyhrál dva tituly za sebou. To vůbec není na místě. Výkony týmů na evropské scéně se nezmění, dokud nebude silnější ekonomika. My jsme exportní země, pak se nemůžeme divit, že někteří hráči mají problém zpracovat balon,“ hledá příčiny slávistického trápení jinde Kuka.

Podle informací deníku Sport však po nepřesvědčivém vstupu do sezony už na vedení Slavie otázka Jarolímova setrvání ve funkci trenéra padla. Údajně se jí měli dotknout Doležal s předsedou představenstva Tomášem Rosenem hned po čtvrtečním pohárovém fiasku.

„Tyhle zprávy jsou bláznovství. S Petrem Doležalem jsme se bavili o úplně jiných věcech, přečetl mi dva ohlasy z webu. Dopoledne se řešilo jen zapojení Goceho Toleského do áčka. Takže si z toho udělejte obrázek o tom, co se na Slavii dělo. Nevím, proč zase všichni ztrácejí hlavu,“ odmítá rázně podobné spekulace Rosen.

„Je iluzorní představa, že budeme drtit týmy z italské, španělské nebo francouzské ligy a poplujeme pohárovou Evropou. Kluby z těchhle soutěží hrají na rozdíl od nás tak těžké zápasy každý týden a proloží si to i středou. Kvalita naší ligy není srovnatelná. Přesto jsme do pětašedesáté minuty hráli vyrovnané utkání, vypadalo to, že můžeme o gól prohrát, ale taky vyhrát,“ uklidňuje situaci po vysoké porážce.

Porážka v derby by však už pro jeho podřízeného mohla mít vážné následky...

deník Sport V sobotním deníku Sport najdete:
» celé téma o Karlu Jarolímovi

O čem mluví:
» Co si myslí fanoušci?
» Co říká sám Jarolím?
Vstoupit do diskuse
9

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud