Michal Petrák
29. října 2009 • 20:00

Zoubek: Škorpion? Přišlo to samo...

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeho gól, který dal před sedmi lety v Hradci Králové do brány libereckého mistra, jako by byl z jiné fotbalové ligy. David Zoubek se vymrštil na nepříliš povedený centr, švihl nohama nad hlavou a jako škorpion překonal bezmocně zírajícího gólmana Kinského. Tím se v Česku nikdo jiný pochlubit nemůže.



Jak často se vás lidé na ten gól ptají?
„Teď už moc ne. Je pravda, že když jsem ho dal, bylo to skoro pořád. Teď už to trochu odeznělo, upadlo v zapomnění, takže těch otázek moc není. Je ale pravda, že když mě vidí nějací malí kluci, kteří mě potkají poprvé, zeptají se na to.“

Máte ten gól stále v paměti?
„Jo, vybavuju si ho velmi dobře. (směje se) Honza Kraus se otáčel od postranní čáry, jeho centr padal mezi dva hráče. Myslím, že u mě stál Bohouš Pilný. Neměl jsem moc času na rozhodování, protože jsem byl úplně sám, neměl jsem balon komu pouštět. Kdybych ho nezasáhl, Bohouš by ho sebral na prsa. Vždycky jsem zkoušel nůžky a podobné blbosti na tréninku, tohle přišlo úplně automaticky. Když to často trénujete, dostanete to do sebe a přijde to samo.“

425012:gallery:true:true

Dá se to podle vás naučit?
„No, podle mě to je otázka tréninku. Nechci, aby to vyznělo blbě, že si myslím, že jsem kdovíjak technický hráč, ale něco z fotbalového umu musí v člověku být. Když si vezmu Petra Švancaru, jaké dává góly... Když to někdo chce napodobit, povede se mu to možná jednou z deseti.“

Věděl jste hned, že to bude gól?
„Já jsem hlavně věděl, že jsem to trefil. To bylo podstatné. (usmívá se) Zasáhl jsem to čistě placírkou přes hlavu, a když jsem dopadl, viděl jsem Tondu Kinského, jak bezmocně kouká, kam to letí. Ale nemyslel jsem si hned, že to bude gól. Mohlo to padnout kamkoli.“

Ten zápas byl celý dost zajímavý, že?
„No jasně. Dvakrát byl výpadek proudu, vypnula se „lízátka", my jsme měli spoustu šancí, mně se ten zápas fantasticky povedl, po faulu na mě byla odpískaná penalta, kterou ale myslím Tomáš Bouška neproměnil... Bylo to nahoru dolů proti úřadujícímu mistru ligy. To utkání se nám celkově hodně vyvedlo."

Pokud si to správně vybavuji, brankář Liberce Antonín Kinský po vašem gólu zatleskal. Berete to jako velké ocenění, když vám zatleská protihráč?
„To si vůbec nepamatuju! Ale určitě to je velké ocenění. Tonda je výborný gólman... A já jsem vůbec měl vždycky štěstí na Liberec. Nebo spíš měl na mě smůlu trenér Škorpil. Vždycky proti němu dám gól."

Okomentoval váš gól liberecký trenér Ladislav Škorpil?
„Ne, to ne. Ale když jsme před rokem hráli ještě na Žižkově, dal jsem Liberci gól křížnou střelou do šibenice. Pak za mnou trenér Škorpil přišel a říkal, že zase já... Usmíval se, že na mě má smůlu. Ale o tom gólu za Hradec jsem se bavil jen s Bohoušem Pilným, občas si do mě rýpnou i ostatní kluci, když se někde potkáme."

Máte ten gól nahraný?
„To asi ani nemám. I když moji kluci ho našli někde na internetu a nedávno mi ho ukazovali. Spíš ho budou někde mít oni."

Myslíte, že to byl nejhezčí gól, který jste kdy dal? Například o těch z vašeho působení ve Finsku a Bělorusku se toho moc neví...
„Tenhle asi byl nejhezčí. Neříkám, že nejcennější, ale byl nejhezčí."

A nejkurióznější?
„Asi jsem dal ještě jeden, který byl ještě kurióznější. Bylo to v Dynamu, vyhráli jsme 4:2 a já jsem v zápase dával gól přes sebe. Stál jsem zády k bráně, gólman mě chtěl oběhnout a dojít si pro balon, ale já jsem to kopl nad sebou, překopl jsem sebe i gólmana a spadlo to do brány."

Jaký gól byste chtěl dát?
„Nevím. Ono je vlastně jedno, jestli dáte krásný nebo ušmudlaný gól, oba platí stejně. A nejcennější jsou samozřejmě ty, kterými zajistíte vítězství. Vezměte si Raúla. Vzpomenete si na nějaký jeho krásný gól? On jich dal strašně moc, a přitom byly skoro všechny v uvozovkách obyčejné. Já bych jich radši dal tolik jako on než jeden kuriózní." (směje se)

Co je podle vás krásný gól?
„To je těžké. Pro mě jsou většinou krásné góly střely zpoza vápna, při kterých míč dlouho letí, ale gólman na něj nedosáhne a spadne to do šibenice. V takových případech je gólman bezmocný. Je to pro mě vzácný gól, protože dobrých střelců ze střední vzdálenosti ubývá."

Jak dlouho vlastně zůstáváte po tréninku, abyste nacvičoval tyhle svoje kulišárny?
„Když jsem byl v dorostu, zůstával jsem tak asi hodinu. Záleželo, jestli jsem odchytl gólmana, aby tam byl se mnou. V Dynamu jsem neměl rodinu, žil jsem na hotelu, tam nebylo do čeho píchnout, tak jsem zůstával s mladými kluky ještě déle. Vymýšleli jsme různé soutěže..."

Nenadávali vám spoluhráči, že je zdržujete?
„Ne, to ne. Já jsem vždycky vypsal nějakou dolarovou soutěž, takže rádi zůstali. Jenže často jsem vyhrával já, tak platili." (směje se)

Kdo je podle vás na efektní zakončení největší „frajer"?
„Ve své době to byl určitě Horst Siegl. Jakmile dostal balon na penaltu nebo do malého vápna, uklízel to neomylně do brány. V tomhle byl v naší lize nepřekonatelný. Ve světě se mi líbí třeba Messi nebo Ronaldinho, když byl na vrcholu."

K Messimu nebo Maradonovi patří i kontroverzní góly, oba se trefili rukou. Vy jste nějaký takový gól dal taky?
„Nedal. Zase tolik gólů nemám, takže bych mezi nimi branku rukou hledal marně."

Zažil jste však jedno kuriózní vyloučení...
(směje se) „To jsem zažil, máte pravdu. U všech kuriózních věcí ke mně patří Bohemka... Hráli jsme s Hradcem v Ďolíčku, tenkrát jsem obcházel Libora Janáčka, on mi zatáhl za dres a my jsme měli tak nešťastně udělaná čísla, že mi ho strhnul. Měli jsme je na kusu látky našitém na zádech dresu. Já jsem dostal žlutou za nedostatečnou výstroj, za to, že mi spadlo číslo. Pak mi ho přilepili lepenkou, ale po deseti minutách mi spadlo znovu. Já jsem ho nakopl, chtěl jsem si ho zvednout, ale dostal jsem druhou žlutou a červenou."

Ani při tom jste si však neodpustil žertík, že?
„No, nalepil jsem ho na záda rozhodčímu. Říkal jsem mu, že jestli mu bude držet, respektuju vyloučení, ale jinak to nechápu." (směje se)

Co ve Sport Magazínu na téma „Síla gólu“ dále najdete?

- 5 legendárních příběhů o gólu, který se vryl do fotbalových dějin

- Kuriozní zásahy: přehlídka gólů, jimž by slušela šaškovská čepice

- Svět podle Jana Kollera: poslouchá Horkýže Slíže

- Gólové desatero: slalom, volej, patička, bomba, šmudly...

- Anketa osobností: Na který gól nikdy nezapomenu?

- Video: nejkrásnější fotbalové góly

- Kvíz: slavné góly reprezentační historie

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud