1. prosince 2009 • 02:15

A Zlatý míč získává... Lionel Messi!

Autor: rou, sh
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

A Zlatý míč získává... Lionel Messi! Nejlepším fotbalistou Evropy pro rok 2009 se stal famózní Argentinec ve službách Barcelony, který jednoznačně porazil loňského vítěze Cristiana Ronalda.



Výsledky 54. ročníku ankety sportovních novinářů, kterou v minulosti vyhráli i dva čeští fotbalisté Josef Masopust (1962) a Pavel Nedvěd (2003), oznámil před druhou hodinou ranní francouzský časopis France Football.

Co letos Messi dokázal?
Lionel Messi s trofejí za vítězství v Lize mistrů. Lionel Messi s trofejí za vítězství v Lize mistrů.Foto ČTK/AP

Vítěz Ligy mistrů
- společně s Barcelonou zvedl nad hlavu trofej v nejprestižnější klubové soutěži na světě, ve finále proti MU dal druhý pojišťovací gól, s devíti zásahy byl nejlepším střelcem ročníku

Mistr Španělska a vítěz Královského poháru
- katalánský klub bral i obě domácí trofeje, stal se mistrem Španělska a zvítězil i v Královském poháru, k vítězství ve finále nad Valencií (4:1) přispěl jedním gólem

Nejlepší hráč španělské ligy
- s naprostou převahou zvítězil v oficiální anketě o nejlepšího fotbalistu španělské nejvyšší soutěže ročníku 2008/2009,

Převzal trofej i pro nejlepšího útočníka kvalifikace na MS 2010
- přestože Argentina dost kvalifikací klopýtala, on držel její naději, přes náročný klubový program nastoupil k 18 střetnutím (nejvíc ze všech), odehrál 1606 minut, vstřelil čtyři góly jako Riquelme
Messi prestižní ocenění naprosto ovládl, když získal neuvěřitelných 473 bodů z 480 možných. Cristiana Ronalda porazil o plných 240 bodů, které rozdělilo 96 hlasujících sportovních novinářů.

"Abych řekl pravdu, tak jsem věděl, že patřím k favoritům, protože Barcelona měla letos opravdu bohatý rok," uvedl vítězný Messi ve France Football.

"Ale rozhodně jsem nepočítal, že bych mohl vyhrát tak jasně. Zlatý míč pro mě znamená opravdu hodně. Všichni hráči, kteří ho vyhráli, byli opravdu skvělí, a někteří velcí hráči na něho ani nikdy nedosáhli," vyznal se dvaadvacetiletý Argentinec.

Tandem Messi - Ronaldo se o Zlatý míč ucházel už vloni, před rokem se ovšem radoval hvězdný Portugalec.

Ten už ale před několika dny jasně prohlásil:

„Zlatý míč vyhraje Messi. Určitě si ho zaslouží. Aby člověk toto ocenění získal, musí vyhrát ligu i Ligu mistrů. To všechno Messi dokázal." A měl pravdu.

Argentinského kouzelníka posadil na trůn i jediný český hlasující, Stanislav Hrabě z deníku Sport.

"(Messi je) největší postava Barcelony, vítěz Ligy mistrů a její nejlepší střelec, mistr Španělska a vítěz Královského poháru se už několik let chystá svrhnout z argentinského piedestalu Diego Maradonu. Nyní se k tomu hodně přibližuje," napsal ve svém odůvodnění, proč si vybral právě Messiho.

"Je vybaven obdivuhodnou technikou, kdy mu nelze odebrat míč od nohy. Je to opravdový symbol moderního fotbalu," napsal Hrabě, podle kterého je obhájit trofej těžší, než dobýt, a proto také zůstal Cristiano Ronaldo na druhém místě.

"Loni Portugalec prokázal svou výjimečnost, potvrdil vynikající sezonu a stal se po zásluze držitelem Zlatého míče. Ale obhájit trofej je těžší než ji dobýt. Ronaldo upoutal nejdražším přestupem v historii a stal se okamžitě klíčovým mužem nových galacticos," vysekl mu ale poklonu redaktor deníku Sport.

Pořadí první desítky:
1. Lionel Messi Argentina FC Barcelona 473
2. Cristiano Ronaldo Portugalsko Real Madrid 233
3. Xavi Španělsko FC Barcelona 170
4. Andrés Iniesta Španělsko FC Barcelona 149
5. Samuel Eto'o Kamerun Inter Milán 75
6. Kaká Brazílie Real Madrid 58
7. Zlatan Ibrahimovic Švédsko FC Barcelona 50
8. Wayne Rooney Anglie Manchester United 35
9. Didier Drogba Pobřeží slonoviny Chelsea 33
10. Steven Gerrard Anglie Liverpool 32

Lionel Messi, hrdina finálového utkání
Lionel Messi, hrdina finálového utkání

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud