7. června 2010 • 04:59

Eda (3) bojuje s rakovinou: Fotbal ho drží při životě

Autor: rou, cas.sk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Slovensko žije před začátkem fotbalového šampionátu dojemným příběhem "kluka z plakátu". Na začátku byla fotka Edy Deáka (3) na letáčku, který vyzývá lidi k darování krve dětem bojujícím s rakovinou. A na konci by mělo být setkání malého klučiny, který se také pere se zákeřnou chorobou, s jeho největším idolem - Markem Hamšíkem.



Edovi vloni v září diagnostikovali nádor na mozku a od té doby je více v nemocnici než doma. Podle jeho maminky Melánie (35) drží statečného klučíka při životě především fotbal. Proto taky vznikla myšlenka, že by Eda mohl zapózovat pro kampaň Dětská kapka krve s míčem a ve fotbalovém dresu.

"Fotbal doslova miluje, s míčem a v dresu může před mistrovstvím světa přilákat k dárcovství víc dobrovolníků a tak pomoci všem dětem, které krev nutně potřebují," popisovala paní Deáková Novému času začátek celého příběhu.

"Když u Edíka propukla nemoc, prožívala jsem to hrozně špatně a stále jsem plakala," svěřuje se chlapcova matka. "Ale rozhodně se nevzdáváme a právě fotbal drží Edu při životě. Hrajeme ho spolu i v nemocnici a žijeme pro další den, který, jak doufám, bude hezčí a zdravější," vypráví Melánie Deáková.

"Při každém pobytu na onkologii spotřeboval velké množství krve a právě na ochotné dárce jsou odkázány všechny nemocné děti," zdůrazňuje maminka smysl kampaně, které se stal Eda tváří.

Tímhle plakátem to všechno začaloFoto Nový čas

A pak už šlo všechno ráz na ráz. Novináři z Nového času vypátrali chlapečka v košické nemocnici a Slovensko obletěla jeho slova: "Mým vzorem je Marek Hamšík. Když mi ale vypadaly vlásky, nemohl jsem mít jeho účes."

Eda navíc propásl příležitost vidět svého hrdinu spolu s ostatními slovenskými reprezentanty při soustředění před odjezdem na šampionát. Musel totiž být v nemocnici na dalším kole chemoterapie.

"Když jsem si přečetl příběh malého Edka, byl jsem velmi dojatý. Něco takového mě vždycky chytí za srdce," řekl Novému času sám Hamšík. "Hrozně mu držím palce a pevně věřím, že se uzdraví. Vzkažte mu, že po mistrovství za ním přijdu osobně a donesu mu dárek," slíbila hvězda Fiorentiny.

569402:gallery:true:true

A když se pak Hamšík dozvěděl, jakou měl Edík radost z toho, že se se svým idolem uvidí, poslal mu jako závdavek podepsaný míč. Pro malého bojovníka, který je momentálně aspoň na čas opět doma, to byl zároveň předčasný dárek k úterním třetím narozeninám.

"Marku, i já ti držím palce, aby se ti dařilo a vyhrávali jsme!" reagoval šťastný Eda, který hned nový míč vyzkoušel a se svým bráchou Filipem (6) si zakopal doma v obýváku.

Jejich rodiče teď velebí den, kdy se rozhodli fotku svého syna dát na plakát vyzývající k darování krve. "Nejde jen o Edíka, ale o všechny děti z onkologie, které bezpodmínečně potřebují hodně krve. Z vlastní zkušenosti víme, o čem mluvíme," má jasno Cyril Deák (39).

"Určitě to pomůže správné věci a Markovi bychom i touhle cestou chtěli poděkovat. Přejeme mu, aby mu fotbal stále přinášel jen radost. I našeho syna, podle vyjádření doktorů, totiž fotbal drží při životě!" prohlásil chlapcův otec, který trénuje fotbalisty ve Ždani nedaleko Košic.

569401:gallery:true:true

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud