3. prosince 2010 • 04:00

Teď Katar, příště Grónsko!? FIFA zešílela

Autor: ČTK, spo, qp
Vstoupit do diskuse
13
TOP VIDEA
SESTŘIH: Slovácko - Sparta 2:4. Letenští jsou o krok blíž k titulu, zářil Kuchta
SESTŘIH: Plzeň - Mladá Boleslav 3:0. Jasná záležitost, hosté se zvedli až v závěru
VŠECHNA VIDEA ZDE

To asi pan Sepp Blatter, prezident FIFA, nemyslel vážně? Mistrovství světa 2022 bylo přiděleno Kataru! Zemi, kde v létě panují čtyřiceti až padesáti stupňová vedra. "Uděláme na stadionech chlazení," uklidňují kritiky bohatí šejkové. A co to takhle udělat rovnou v Grónsku?!



Byla to překvapivá volba. Katar nebyl považován za favorita, protože se šampionát má odehrát na dvanácti stadionech vzdálených jen desítky kilometrů od sebe. Celá země je sedmkrát menší než Česko.

A ty vedra... Fotbalisté jen těžko budou moci podat stoprocentní výkon při čtyřiceti stupních! Není divu, že výsledky čtvrtečního hlasování vyvolaly poměrně rozpačité reakce.

"Pamatuji si, jak jsme během MS v USA museli hrát v Orlandu v pravé poledne, kdy ve stínu dosahovala teplota 42 stupňů. Nebylo možné v tom běhat. A to samé bude v Kataru. Zahráváme si se zdravím fotbalistů a nebereme v potaz zájmy sportu," rozčiloval se bývalý belgický reprezentant Marc Wilmots.

JOSEPH BLATTERFoto ČTK


Zásadní otázka zní: nezešílel Blatter? On si to nemyslí. Členové asociace považují Katar za dobrou volbu.

"Sport prostě prohrál. Obě jmenování (i Rusko, kterému přidělili MS 2018) ukazují, že FIFA absolutně ignorovala sportovní kritérium. Rusko je politická a Katar ekonomická volba,“ prohlásil Wilmots.

Výsledky se nelíbily ani manažerovi německé reprezentace a někdejšímu skvělému útočníkovi Oliveru Bierhoffovi.

"Kdybych chtěl jako evropský fanoušek letět do Kataru, je to pro mě lepší než Austrálie, ale na druhou stranu si myslím, že atmosféra v zemi, kde se mistrovství světa koná, je také velmi důležitá. Proto nepovažují Katar za optimální řešení," upozornil Bierhoff, že v Kataru zřejmě nebude tradiční fotbalové prostředí.

Vstoupit do diskuse
13

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud