8. října 2008 • 13:23

Na extraligu Vrchlabí nemyslí

Autor: fan
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Brno, Chomutov, Ústí. Favorité první ligy. A ti všichni po desátém kole ze závěsu sledují nečekaného vládce soutěže, Vrchlabí. Klub z třináctitisícového podkrkonošského městečka, který ještě před čtyřmi roky hrál krajský přebor.



Ale není to jen souhra náhod. Vrchlabští už svou pozici potvrdili i proti silným soupeřům. Naposledy v pondělí udolali v souboji o první místo Kometu 2:1. A opět se usadili v čele.

„Všichni jsou z toho hotoví,“ usmívá se trenér Vladimír Jeřábek. „Nejsme favoriti soutěže, ale já už jsem před sezonou říkal, že budeme kousat, hryzat a potrápíme každého.“

Zatím to tak skutečně funguje. „I já jsem překvapený. Ale přece nemůžu hráčům říkat, že nemáme být na první místě,“ dodává Jeřábek. V minulé sezoně, premiérové v první lize, se Vrchlabí úspěšně předvedlo. Hned postoupilo do play off . Stejná meta je dána i pro současný ročník. A na hráče nikdo netlačí, nedává ultimáta. Současné postavení je jen něco navíc.

„Budeme rádi, když se budeme držet na špičce a budeme podávat výkony jako doteď,“ potvrzuje Aleš Kmoníček, sportovní ředitel klubu. „Snažíme se jít koncepčně krok po kroku, abychom se do budoucna stali stabilně lepším týmem první ligy.“

Už to samo o sobě je ve své podstatě pořádná troufalost. Vždyť Vrchlabí teprve na jaře 2005 postoupilo do druhé ligy! Tam ale hned dominovalo, o dva roky později už mířilo o další stupeň výš. A člověk nemusí vlastnit Nobelovu cenu za matematiku, aby si spočítal, že trend posledních let by měl vyvrcholit postupem do nejvyšší soutěže na konci tohoto ročníku…

Kmoníček se při té zmínce začne smát. „Sice hrajeme hezký hokej, vedeme, ale pořád je to jen začátek. Musíme být nohama na zemi. Čeká nás ještě spousta práce,“ říká. „Dobře víme, že rozdíly mezi první ligou a extraligou jsou markantní.“

Stejně mluví i Jeřábek. „Nezajímá mě extraliga, dělám to pro hráče. Máme tým složený z perfektních kluků, a já chci, aby se naučili hrát velký hokej,“ tvrdí.

Právě metody zkušeného kouče si všichni pochvalují. „Manažer i trenér se k hráčům chovají jako k lidem. Takhle by to mělo vypadat,“ tvrdí Nikola Gajovský, se šesti body zatím nejproduktivnější hráč týmu.

Celek má na první ligu ideální složení. Vyrovnané brankáře Štůralu se Ševčíkem a mix zkušených hokejistů s dravými mladíky. Perfektně se osvědčuje spolupráce s extraligovou Mladou Boleslaví. Vrchlabí se v létě stalo její farmou, dřív sem mířili hráči Liberce.

„Hokejisty nevybírám jen podle výkonnosti, ale taky podle toho, jací jsou do party. Abychom si neudělali problémy v kabině,“ přidává Kmoníček. „Máme správně poskládaný tým. Pracovitý, jeden šlape za druhého. Těžko se proti nám hraje,“ pochvaluje si Gajovský.

„Když jsem proti Vrchlabí dřív hrával, nikdy jsem se na ty zápasy netěšil. A teď, když jsem v týmu, se mi to líbí.“

Líbí se to i fanouškům. Místní hokejem žijí, na útulný zimáček chodí v průměru 1400 lidí, to je asi každý desátý ve městě. Co chtít víc?

Aktuální zápasy
Články odjinud