Jan Denemark
2. listopadu 2019 • 16:30

Za Číňany ve druhé lize. Jak žijí v Česku i co musí řešit kouč Šejba

Autor: Jan Denemark
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ubytování mají v Kladně, domácí zápasy hrají ve Slaném a volný čas tráví nejvíce v Praze. Do toho hodně tréninků a hodiny angličtiny. „Je to zajímavý mix, ale zase toho dost zažijeme,“ říká vedoucí týmu Anru Wang. Vítejte ve světě čínského hokejového týmu Golden Dragon, který válčí s třetí nejvyšší českou soutěží. S hráči si moc nepopovídáte, i trenér Jiří Šejba má na lavičce tlumočníka. Přečtěte si v reportáži, jaký je vlastně cíl projektu, i rozhovor s trenérem Jiřím Šejbou, který popisuje třeba rozdíly mezi českou a čínskou hokejovou mentalitou.



Na poslední domácí zápas čínské party jménem Golden Dragons dorazilo na tribuny jen 22 diváků, předtím 46. Žádná sláva se ve Slaném nekoná.

„Občas se zajdeme podívat. Ze začátku jejich tým byl atrakcí a chodilo na ně hodně lidí i venku, ale to už pominulo. A hlavně, ta utkání jsou jednostranná,“ doplňuje starší pár ze Slaného. Oba poslední duely na vlastním ledě jejich popisu sedí. Vstřelené góly 4, inkasované 29. Nejdřív je sfoukl Kolín, pak Kobra.

Proti Kolínu jste mohli vidět jednu anomálii, Golden Dragons šli do vedení. Podle gólové (ne)oslavy bylo jasné, že s tím zrovna nepočítali. Radost? Nejdřív spíš šok. Gól. Gól? Vážně? Žádné nadšené hopsání se nejdřív nekonalo, spíš kralovaly zaražené pohledy. Až na střídačce na sebe parta v dresech s drakem naskákala.

Čínští hokejisté v Česku nabírají hokejové zkušenosti
Čínští hokejisté v Česku nabírají hokejové zkušenosti

Dál už byl zápas v kolínské režii. Pouze formace s třemi českými hráči si byla schopná vypracovat občasný tlak, ale zdaleka to nestačilo. Postupem času narůstala frustrace čínského týmu, která vyvrcholila na konci třetí třetiny. Brankář Shengrong Xia neunesl dorážení soupeře a napadl ho vyrážečkou. Utkání už nedochytal.

„Liga je pro nás velice těžká, přesahuje kvalitu našeho týmu a našich hráčů, ale jinak se zlepšit nejde. A zlepšit se, to je náš hlavní cíl a z mého pohledu už se nám to pomalu daří,“ říká vedoucí týmu Anru Wang.

Ano, takhle se vyjadřuje o třetí nejvyšší české soutěži bez profesionálů. Wang mluví anglicky dobře. Je jedním z mála, s kým lze dělat rozhovor. Nutno dodat, že čínský tým již získal první bod za remízu s Pískem a například útočník Mingju Zheng vstřelil osm branek z celkových dvaceti čtyř.

„Máme dobré střelce, individuality. Jsou tady hráči schopní dát gól, ale naší největší bolestí je týmová hra v obraně. Tam máme obrovské problémy a je co zlepšovat,“ vidí Wang.

Jágr je jiný level

A jak vlastně čínský tým nejvíce tráví volný čas? „Bydlíme v hotelu Kladno a v Kladně i každý den trénujeme. Ve Slaném hrajeme jen domácí utkání. Jinak se nám samozřejmě moc líbí Praha. Ta nás ohromila svou historií, a když máme volno, jezdíme tam na výlety,“ odpovídá Wang.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud