5. května 2011 • 10:34

Říha: Šestnáct milionů korun ročně? To neberu

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jako silně přehnané odmítl český hokejový trenér Miloš Říha fámy, podle kterých by prý měl pobírat v petrohradském klubu SKA plat až milion dolarů ročně (více než 16 milionů korun). "Na toto téma hovořit nebudu.



Poznamenám jen, že pověsti jsou silně zveličené," prohlásil v rozhovoru, který dnes zveřejnil list Izvestija. Deník také dodal údajně zmiňovanou sumu.

V čele bohatého Petrohradu stojí jeden z hlavních šéfů plynárenského koncernu Alexandr Medveděv, který podle listu má ve zvyku posuzovat s trenéry před zápasem sestavu a formu jednotlivých hráčů. Podle Říhy jde o "zvláštnost všech ruských klubů".

Sám v předchozím působišti Atlantu Mytišči zažil, že si jeden ze zástupců gubernátora Moskevské oblasti přál s ním probírat každé utkání. "Jediné, co může dělat trenér v takové situaci, je pokusit se vymezit jisté meze," řekl a ujistil, že nakonec žádné přímé pokyny, aby dělal to či ono, nedostával. A také dal najevo, že si nepřeje, aby činovníci rozdávali své rady a pokyny přímo v šatně.

"Vždy jsem považoval šatnu za své území, kde právě já musím mít rozhodující slovo. Někdo z vedení sem může přijít, ale vždy po dohodě se mnou. Za ovzduší v mužstvu odpovídá trenér, zde musí mít maximální pravomoci. Jestli se do řízení týmu plete někdo jiný, autorita kouče nevyhnutelně trpí," poznamenal s tím, že to řekl i vedení klubu, které mu slíbilo maximální pravomoci. Ale teprve uvidí, jak to bude v praxi fungovat.


Říha také potvrdil, že se chystá pohovořit se svým předchůdcem na trenérské lavici v Petrohradu Václavem Sýkorou. "Je zjevné, že petrohradský klub zdaleka není jednoduchý, a doufám, že Václav mi pomůže vyznat se, co se odehrává za kulisami," poznamenal a dodal, že i zvenčí je zřejmé, že své slovo tu má vedení klubu, fanoušci i sami hráči - ale považuje za přirozené, že v takových týmech, jako je SKA, jsou vztahy "skoro vždy značně zamotané".

Jakkoli má o týmu své představy, do jeho sestavování se ještě nepustil, nejprve si chce pohovořit se Sýkorou a dalšími trenéry. Získal už také souhlas se získáním "velmi dobrých hráčů, lze říci, že exkluzivních", na jména je však ještě brzy.

Říha však není stoupencem "umělého omlazování", vždyť v Atlantu byl jedním z nejlepších útočníků čtyřicetiletý Oleg Petrov. "Jestli má hráč formu, tak se mu do občanky nedívám," dodal kouč.

Na zápas se přišel podívat i Miloš Říha
Na zápas se přišel podívat i Miloš Říha

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud