4. července 2008 • 11:39

Jágr jde do Omsku

Autor: Sport, ČTK
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO. Hokejový útočník Jaromír Jágr končí v NHL a bude hrát za ruský Avangard Omsk. Vedení sibiřského klubu dnes na své internetové stránce oznámilo, že s českou hvězdou podepsalo dvouletou smlouvu s opcí na další rok.



Zástupci Omsku se pochlubili slavnou posilou pár hodin poté, co New York Rangers potvrdili spekulace, že se svým dosavadním kapitánem neprodlouží smlouvu.

Ohlasy Vladimíra Růžičky na Jágrův přestup do Omsku>>>

V Rusku by si měl Jágr podle spekulací přijít na sedm milionů dolarů čistého výdělku ročně. Původní informace o nabídce na zdaněných 35 milionů za tři roky minulý týden dementovali Jágr i generální manažer Avangardu Anatolij Bardin.

Názory hokejistů na Jágrův odchod z NHL>>>

Nejproduktivnější Evropan v historii NHL se loučí se zámořskou ligou po 17 sezonách. Během nich získal s Pittsburghem hned na začátku dvakrát Stanleyův pohár, pětkrát vyhrál kanadské bodování soutěže, jednou získal Hartovu trofej pro nejužitečnějšího hráče sezony. V historických tabulkách mu s 1599 kanadskými body v základní části patří deváté místo, mezi střelci je se 646 góly dvanáctý.

Vizitka Jaromíra Jágra>>>

„Jaromír Jágr podepsal smlouvu dnes ráno. Dohodli jsme se na dvouletém kontraktu s jednoroční opcí. Dohodli jsme se, že finanční podmínky smlouvy nebudeme zveřejňovat. Podle dosavadních informací se Jaromír připojí k týmu koncem července," upřesňoval podmínky smlouvy Jaroslav Zídek, který jednání s Omskem vedl.

Co si o přestupu myslí Lener, Holík, Hosták či Augusta. Čtěte ZDE >>>

"V posledních čtrnácti dnech jsme vedli velmi intenzivní jednání, která vyvrcholila poté, co vyšlo najevo, že Jaromír už nebude hrát za Rangers. Víme, že o něj usilovaly i jiné týmy jako Pittsburgh či Toronto, přesto se nakonec rozhodl pro Avangard. A výsledkem je tato dohoda, ze které má Omsk upřímnou a velkou radost," podotýká Zídek, že to nešlo o bleskovou skci, ale výsledek dlouhodobých jednání.

Profil ruského klubu Avangard Omsk>>>

Do Omsku se Jágr vrací po třech letech. Během výluky v NHL v sezoně 2004/05 mu pomohl ke čtvrtému místu v ruské lize a vyhrál s ním turnaj evropských mistrů Super Six, když gólem rozhodl v prodloužení finále proti finskému Kärpätu Oulu - viz video.

V týmu se potká se dvěma českými hokejisty. Avangard už dříve angažoval pro příští sezonu Jakuba Klepiše z mistrovské Slavie, do roku 2010 má v klubu smlouvu také další útočník Pavel Rosa.

Článek aktualizujeme.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud