Jakub Hlaváč
5. července 2008 • 01:04

Jágr zášť necítí

TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Noční nebe nad NHL již není tak jasné. Nejslavnější hokejová liga přišla o jednu ze svých hvězd. Jaromír Jágr osmnáctou sezonu na úzkém kluzišti nepřidá. Vrací se do Evropy.



Přetahovanou o nejproduktivnějšího Evropana v historii NHL vyhrál ruský klub Avangard Omsk. Zájemci ze zámoří mohou jen tiše závidět bohatému klubu ze Sibiře.

„Učinil jsem nejtěžší rozhodnutí ve své hokejové kariéře. Věřím, že bylo správné,“ řekl Jágr v telefonickém rozhovoru kanadské tiskové agentuře The Canadian Press. „Nesnáším změny a nikdy bych neřekl, že to bude tak těžké,“ pokračoval.

Zámořská mužstva doplatila na neochotu podepsat s majitelem dvou prstenů pro vítěze Stanley Cupu dlouhodobý kontrakt.

„Chápu generální manažery klubů, že nechtěli riskovat víceletou smlouvu. Vzhledem k nové platové politice v NHL se musejí obávat, aby se jim starší hráči nezranili a následně nezabírali místo pod platovým stropem,“ necítil zášť olympijský vítěz z Nagana.

„Já jsem však ze svého požadavku slevit nemohl a na tom veškerá jednání ztroskotala. Přál jsem si zůstat ještě tři roky a poté se vrátit domů. Nechtěl jsem, aby se příští léto znovu opakovala stejná situace jako nyní. Opravdu si to neužívám.“

Nové štace v zemi úřadujících mistrů světa se odchovanec kladenského hokeje nebojí. V Omsku působil již část sezony 2004-05, kdy NHL ochromila stávka.

„Pro Kanaďana by to mohla být těžká změna, ale ne pro mne. Jsem Evropan a nebude to pro mě nic nového. Zažil jsem v Rusku skvělé časy, fanoušci tam hokej zbožňují.“

Jen při rekapitulování zámořské kariéry se Jágrovi mluví těžko. Vzpomínky jsou příliš silné na to, aby dokázal hovořit klidným hlasem…

„Asi nejšťastnější rok byl, když mi bylo 18 let a přišel jsem do Pittsburgh Penguins,“ vrátil se ke své první zámořské štaci hokejista, k němuž neodmyslitelně patří číslo 68.

„Není to jenom o tom, že jsme vyhráli Stanley Cup. Je to o tom, jací hráči pohár získali. Všichni tvrdě dřeli na jediném cíli – chtěli zvítězit. Když jste mladý kluk a vidíte před sebou starší hráče tak usilovně pracovat, nedovolíte si nic odfláknout. Naučili mne vše. Jak na ledě, tak mimo něj.“

Nyní může pravý křídelník své zkušenosti předávat sám. Ale mladí Kanaďané se jich nedočkají. Letadlo směrem na východ odstartuje s Jágrem na palubě už brzy.

„Bohužel evropská sezona začíná o dva měsíce dříve, než NHL. Musím být připraven na začátek,“ postěžoval již znovu se smíchem na rtech téměř jistý budoucí člen hokejové síně slávy v Torontu na zkrácenou dovolenou.

Na úplný závěr ještě kanadským fanoušků vzkázal – „Možná se uvidíme ve Vancouveru 2010.“

V tom roce kanadské město hostí zimní olympijské hry…

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud