29. května 2010 • 14:00

Rusko touží po zlatých Češích. Bykov chce Klepiše

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bojovník Šín, tvář nového Baníku. Čím připomíná Ševčíka a kde má strop?
Sport Magazín s laděním na hokejový šampionát: Dvojrozhovor Radka a Lea Gudasových
VŠECHNA VIDEA ZDE

Poptávka převyšuje nabídku, Češi už jsou zase v kurzu. Po zlatém úspěchu Rusové baží po tuzemských šikulech, ti jsou nejžádanějším importním artiklem v KHL. Zatím posledním případem je útočník Jakub Klepiš. Podle zdrojů Sportu ho do svých služeb láká samotný Vjačeslav Bykov, trenér ruské reprezentace a Ufy.



Bezprostředně po prohraném finále mistrovství světa soptil. Na mušku si vzal vedení KHL, ostře se do něj opřel. Bykov, kouč sborné, si nebral servítky.

„Pokud se zásadně nezmění poměry v KHL, tak může ruský hokej co nevidět přestat existovat. V Rusku prostě hraje moc cizinců, i oba čeští střelci ve finále,“ rozohnil se.

Teď, zdá se, otočil. Do své Ufy si podle ruských zdrojů osobně vyhlédl Jakuba Klepiše. Český šikula ho zaujal právě ve finále. „Zatím jsou to ale jenom spekulace, víc bych to nechtěl komentovat,“ uvedl včera sám hráč.

Ve hře je ještě jeho bývalý zaměstnavatel Avangard Omsk, kde strávil poslední dvě sezony. „Bylo by hezký, kdyby Klépa zůstal, byli bychom v týmu tři,“ doufal před pár dny Roman Červenka, který na Sibiři podepsal dvouletý kontrakt a stal se tak jistým spoluhráčem Jaromíra Jágra.

Trenér Vjačeslav Bykov. Trenér Vjačeslav Bykov.Foto Barbora Reichová SPORT

Klepišův agent v nejbližších dnech pravděpodobně ještě absolvuje jednání s Anatolijem Bardinem, generálním manažerem Avangardu. „Je to všechno předčasné, teď bych se k tomu nechtěl vyjadřovat,“ omlouval se jeho klient.

Jiní už mohou hovořit naprosto otevřeně. „KHL je podle mě po NHL druhá nejkvalitnější liga. A na mistrovství se ukázalo, že i kluci, kteří hrají v extralize nebo ve Finsku, mají svoji kvalitu a můžou tam hrát,“ vysvětloval Petr Vampola, proč se rozhodl pro angažmá v Kyjevě.

Nijak nezastírá, že hlavním lákadlem pro všechny jsou peníze. „Kolikrát to, co dostanete tam, nemáte ani v NHL šanci si vydělat. Zvlášť kluci jako jsme my, kteří by tam museli začínat úplně od začátku. Druhá věc je samotná kvalita té soutěže,“ připomněl dnes už bývalý útočník Plzně.

Jakub Klepiš (vlevo) a Jaromír Jágr tancují za pohárem na Staroměstském náměstí
Jakub Klepiš (vlevo) a Jaromír Jágr tancují za pohárem na Staroměstském náměstí

Na Ukrajině ho povede trenér Josef Jandač, zahraje si s krajánky Petrem Gřegořkem, Tomášem Kudělkou a Leošem Čermákem.

„Říkali nám, že bychom měli na začátku udělat českou pětku a když to bude klapat, nechají nás hrát spolu. To pro mě byla super zpráva. Navíc je to z Prahy hodinka a půl letadlem,“ pochvaloval si.

Česká kolonie roste i v CSKA Moskva, kde se sejdou Petr Čáslava, Jan Marek a Tomáš Netík. „Řada jednání se rozproudila už před MS nebo během něj, ale ty výborné české výkony jim dodaly grády. Jsem přesvědčený, že ještě několik hráčů do Ruska odejde,“ informoval Sport Jaroslav Zídek, expert na KHL.

„Třeba před rokem nebo dvěma byli v kurzu hlavně Finové nebo Švédové, tentokrát je zájem při přestupové politice zaměřený hlavně na české hráče. Český hokej jde opět v ruských očích nahoru,“ vysvětloval.

Zlatý lesk holt na Rusy platí, před českými hráči se otevírají nové možnosti.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud