9. února 2011 • 04:57

Pittsburgh přišel o hvězdy. Nahradí je Hejduk?

Autor: pab
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Znáte hru na pravdu a lež? Tak přesně tu připomínají rozporuplné zprávy kolem návratu Sidney Crosbyho. Kapitán Pittsburghu zůstává po otřesu mozku stále mimo hru. Jednou se už chystá na led, pak se zase objeví zvěst, že v této sezoně už nenastoupí vůbec. Do toho přijde novina, že Jevgenij Malkin kvůli zranění kolena vynechá zbytek ročníku. U Penguins bijí na poplach!



Crosby se nezapojil do zápasu ani ostrého tréninku od 5. ledna, kdy ho zezadu přimáčkl na hrazení Victor Hedman z Tampy. Ale střetu už předcházela srážka s Davidem Steckelem při novoročním zápase proti Washingtonu. „Když lékaři oznámili, že jde o lehký otřes mozku, nečekali jsme, že to bude trvat tak dlouho,“ diví se Dan Bylsma, kouč Penguins.

Generální manažer Ray Shero o víkendu uvedl, že Crosby už nemá žádné příznaky, ale smí zatím jen lehce trénovat. List Pittsburgh Tribune Review informoval, že největší klenot týmu nebude schopen vrátit se v plné zbroji ještě deset dnů, jiné zdroje dokonce tvrdí, že to bude trvat do začátku března.

Kapitán Penguins už vynechal 13 zápasů a v posledních dnech ani nepobýval v Pittsburghu, nýbrž v Cole Harbouru v Novém Skotsku, kde je doma.

„Nestanovili jsme si žádný termín ani harmonogram, kdy by se měl vrátit. V poslední době jsme nebyli ani moc ve spojení. Sid mluvil každý druhý den s naším masérem a podával mu zprávy, jak se cítí,“ přiznal kouč Bylsma.

Crosby se raduje jedné ze svých dvou branek do sítě TorontaFoto Reuters


Pokud by si Penguins měli vystačit bez Crosbyho delší dobu, byla by to před play off rána. Zvlášť, když minulý týden vypadli ještě další produktivní centr Jevgenij Malkin a Mark Letestu, jenž vedl třetí útok. Tihle tři dohromady nasázeli 57 branek, tedy zhruba třetinu gólů Pittsburghu.

Kdo by mohl být v hledáčku Penguins
Milan Hejduk (Colorado)

Radim Vrbata (Phoenix)

Radek Dvořák (Florida)

Alexej Kovaljov (Ottawa)

Brad Richards (Dallas)

To může být docela problém, ačkoli absence dvou opor se do výsledků kupodivu zatím nepromítla. Crosby do svého zranění vedl se 66 body produktivitu NHL.

Bez něj však tým vyhrál osm utkání z dvanácti a zvítězil ve čtyřech z pěti zápasů, v nichž vedle svého kapitána postrádal i Malkina.

Dá se očekávat, že se manažer Shero začne shánět po jednom nebo dvou střelcích. Penguins ještě nezařadili Malkina na seznam dlouhodobě zraněných hráčů.

Ale až to provedou, uvolní se jim nějakých 8 milionu dolarů (asi 140 milionů korun) z limitu pro platový strop. Za to už se dá něco pořídit, navíc se Shero nemusí zbavovat jiných hráčů, aby ušetřil peníze. Čas má do 28. února, kdy je v NHL uzávěrka přestupů.

Jevgenij Malkin a Niklas Lidström při podávání rukou.Foto ČTK/AP


Už v minulosti šéf Pittsburghu před play off šikovně doplnil mužstvo o hráče z týmů, které ztratily šanci na postup. To byl třeba případ Mariána Hossy. Letos patří mezi velké uchazeče o jeho přízeň P.A. Parenteau. Za slaboučké New York Islanders nastřílel 13 gólů, přitom nebere až tolik, 600 tisíc dolarů.

Ostatní kandidáti buď zůstali za očekáváním, jsou drazí, nebo obojí. Tady se mluví o jménech jako Alexej Kovaljov, který za pět miliónů ročně dal za Ottawu 11 branek, nebo Radek Dvořák. Ten bere na Floridě 1,7 miliónu a skóroval šestkrát.



Do druhé skupiny spadají hráči, jejichž kluby do play off postoupit mohou, ale je pravděpodobné, že budou k mání, protože jim končí smlouvy. Proto se mezi spekulacemi objevují třeba dallaská hvězda Brad Richards, ale i čeští útočníci Milan Hejduk (Colorado) nebo Radim Vrbata (Phoenix). Třetí možností posílení je výměna.

I když by Penguins díky skulině a v pravidlech mohli pro play off Malkina na soupisku zase vrátit, protože pravidlo o platovém stropu se na jarní část sezony nevztahuje, nemají důvod doufat, že se ruský bohatýr v této sezoně ještě objeví.

Bez Malkina a Crosbyho si zatím Pittsburgh vedl statečně. Ale pokud chce myslet na Stanley Cup, tým určitě nějak doplní.

Sidney Crosby se trápí se zraněním
Sidney Crosby se trápí se zraněním



Vstoupit do diskuse
2
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud