Miroslav Votava
13. února 2011 • 05:00

Divočina v NHL: Padaly branky i údery pěstí

Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO: Diváci v zámoří jsou u vytržení. Hokej jako ze 70. let minulého století, plný gólů, emocí a bitek, je v plné parádě zpátky. Jen co pomalu utichla středeční řež mezi Bostonem a Montrealem, objevila se v pátek další, která jí ještě překonala.



Tentokrát si zaboxovali hráči New York Islanders a Pittsburghu. Domácí zvítězili 9:3, padlo celkem 346 trestných minut! Jen jeden zápas za posledních deset let byl v NHL vypjatější.

Na ledě Nassau Veterans Memorial Coliseum to v pátek vřelo. Ledová plocha se proměnila v bojiště, nad kterým létaly pěsti. Fanoušci ryčeli nadšením, aplaudovali hokejovým gladiátorům.

Přitom dvě třetiny to byla především střelecká exploze, která bavila diváky. Domácí Islanders soupeře drtili 8:2 a zápas měli jasně ve své režii, což byla možná rozbuška pro následující běsnění.



Od konce druhého dějství začaly na ledě vládnout emoce a v čase 45:21 propukly naplno. Po sérii čtrnácti bitek trestná lavice nevychladla, naopak střídačky se vylidnily. Deset hráčů bylo vyloučeno do konce zápasu, počet trestných minut se nakonec zastavil na čísle 346.

Za posledních deset sezon v NHL se více „činili“ jen hokejisté Philadelphie a Ottawy, kteří se do sebe pustili 5. března 2004 a výsledkem bylo 419 trestných minut!

346
Tolik trestných minut rozdali rozhodčí v utkání NY Islanders (178) proti Pittsburghu (168).

„V první polovině zápasu se hrál hokej, ve druhé už ne,“ řekl kouč Penguins Dan Bylsma. „Rozhodně jsem nepředpokládal, že třetí třetina dopadne takhle. Chtěli jsme hrát tvrdě, ne mít hlavy dole a litovat se. Ale tohle jsem nečekal,“ přiznal.

„Bylo to vzrušující. Nikdy předtím jsem podobné utkání nezažil. Tolik bitek…,“ žasl 20letý útočník Islanders John Tavares. „Vypadalo to, jako by neměly nikdy skončit. Ale jenom to ukazuje, že jsme v mužstvu ochotni jeden pro druhého udělat cokoliv. Je skvělé, že si z takového zápasu odnášíme dva body,“ pochvaloval si autor jedné branky a tří asistencí.

Obě strany si možná vzaly příklad z bitvy uprostřed týdne, kdy se pomlátili borci Bostonu a Montrealu (8:6 a 187 trestných minut). „Bylo to maso,“ popisovali divoký duel potlučení čeští spoluhráči z Canadiens Jaroslav Špaček s Tomášem Plekancem v rozhovoru pro Sport.

Rozhodčí dlouhou chvílí trpět nemohliFoto ČTK


Pěkne zblízka před nima ožila vzpomínka na staré časy především v 70. letech minulého století, kdy nebylo o vyvolávání incidentů na ledě nouze. Obávaní byli tehdy především tvrdí hoši z Philadelphie.

„Byl to zkrátka hokej jako za starých časů. Od začátku do konce. Do sešrotování,“ líčil montrealský brankář Carey Price, jenž se v zápase také porval – s gólmanským protějškem Timem Thomasem.



Své předchůdce hráči Bostonu a Montrealu více než zdatně napodobili, stejně jako o dva dny později borci Islanders a Penguins…

Newyorčané se po bláznivém zápase usmívali, drtivým triumfem oplatili Pittsburghu porážku 0:3 z devět dní starého duelu, na jehož konci se zapojili do hromadné potyčky i brankáři.

Pěstních soubojů bylo opravdu dostatekFoto ČTK


Gólman Penguins Brent Johnson tehdy jednou ranou srazil k ledu Ricka DiPietra, který od té doby kvůli zlomeninám v obličeji a pochroumanému kolenu nechytá. Zato jeho sok z pěstního souboje šel v pátek znovu do akce, když se pustil do boje s největším rváčem zápasu Michaelem Haleyem…

V Pittsburghu teď prožívají mizerné období. Prohráli tři z posledních čtyř zápasů a především se musejí vyrovnávat s absencí dvou největších hvězd. Kapitán Sidney Crosby se stále vzpamatovává z následků po otřesu mozku, do hry se má vrátit nejdříve v březnu. Jevgenij Malkin je na tom ještě hůř, po operaci kolena si už do konce sezony nezahraje.

A do toho přišla krutá nálož v New Yorku.

Kromě krvavých šrámů a podlitin si Penguins odvezli ostudný debakl, devět branek inkasovali naposledy v listopadu 2003 v duelu s Tampou Bay.

REKORDNÍ RVAČKY
KHL
600 minut    Čechov-Omsk (10. ledna 2010)

Extraliga
419 minut    Zlín-Sparta (31. ledna 2010)

NHL
409 minut    Philadelphia-Ottawa (5. března 2004)

Rozhodčí dlouhou chvílí trpět nemohli
Rozhodčí dlouhou chvílí trpět nemohli


Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud