30. března 2011 • 13:45

Hejduk dohnal Sakika. Posílí národní tým?

Autor: fan
Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na začátku kariéry si nasadil laťku. A tu drží. Milan Hejduk o víkendu vyrovnal zápis Joe Sakika, klubové legendy Colorada, v počtu sezon v řadě s alespoň dvaceti góly. Už jich nastřádal 11. V pondělí přidal tříbodový večer a navrch může čekat telefonát od reprezentačního kouče Aloise Hadamczika. I když se kanonýr národního týmu vzdal, trenér ho ještě zkusí oslovit.



Jen jednou v zámořské kariéře se mu nepovedlo nastřílet aspoň dvacet branek v sezoně. Byl to jeho nováčkovský ročník a tehdy dvaadvacetiletý Milan Hejduk se trefil čtrnáctkrát. Od té doby jede bez ustání. Nenápadná, tichá jistota českého zápisu v NHL.

Pětatřicetiletého střelce limitují poničená kolena, kolem něj se vyměnil celý tým, místo protřelých veteránů mu přihrávky posílají mladíci, ale on pálí pořád stejně. Za oněch posledních jedenáct sezon nastřádal 341 gólů, to je průměr 31 zásahů ročně.

Na jaře 2003 ostatně jako jediný Čech v historii bral trofej pro nejlepšího kanonýra ligy. A když se v sobotu prosadil proti Los Angeles, vyrovnal svého dřívějšího parťáka Joe Sakika v klubových zápisech. „Jo, je to dobrý úspěch,“ pokýval Hejduk.


„Jak ho dosáhnout? Musíte zůstat zdravý a pořád si držet výkonnost.“ Zdraví mu sice zrovna nedrží, ale stálice, to on je. Vždyť i v tomto ročníku, i když vynechal jedenáct zápasů, se drží na pátém místě produktivity Čechů. To i díky třem asistencím z pondělní partie proti Anaheimu (4:5). Jen Plekanec s Havlátem mají zatím o gól víc.

Hejduk se svými dvěma dětmi, dvojčaty Markem a Davidem
Hejduk se svými dvěma dětmi, dvojčaty Markem a Davidem


„Milan je velmi spolehlivý. Víte, co za příspěvek od něj můžete pokaždé čekat. Proto má takovou kariéru,“ chválil veterána kouč Joe Sacco. Jenže Hejduk taky přiznal, že je těžké si vychutnat osobní pohodu, když tým kupí porážky. Vždyť Avalanche padli třeba v osmi z posledních deseti utkání, jsou druzí nejhorší v lize.

I proto zkušenému dělostřelci skončí klubová sezona 10. dubna. Měl by tedy bezpečně dlouhý čas na přípravu na mistrovství světa, které startuje 29. dubna v Bratislavě. Právě s tím kalkuluje kouč národního týmu Hadamczik.

Palebná síla by bodla. A i když se olympijský šampion z Nagana neobjevil v reprezentaci od Her v Turíně 2006, zazvoní mu v nejbližších dnech telefon s hovorem z Česka.

„Milan má bohužel ty své problémy s koleny a právě kvůli zdraví je jeho postoj k reprezentaci negativní. Ale ještě mu budu volat, nevzdávám se ho,“ potvrdil včera na srazu v Praze Hadamczik. Je to asi utopie, ovšem Milan Hejduk pálící po přihrávce Jaromíra Jágra, to je nádherná představa...

ČEŠI S 20 GÓLOVÝMI SEZONAMI PO SOBĚ
17
Jaromír Jágr
(vždy přes 25 branek)

11
Milan Hejduk

10
Petr Sýkora





Vstoupit do diskuse
5
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud