19. dubna 2011 • 07:24

Krejčí přispěl k výhře Bostonu, slaví i Detroit

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Český hokejový útočník David Krejčí pomohl jedním gólem k první výhře Bostonu v sérii úvodního kola play off NHL na ledě Montrealu 4:2. Bruins tak po dvou domácích porážkách snížili stav série na 1:2.



Krejčí se prosadil ve 4. minutě, kdy svou premiérovou trefou v letošním play off otevřel skóre zápasu. V 15. minutě přidal druhý gól Nathan Horton a na začátku druhé třetiny zvýšil na 3:0 Rich Peverley. Teprve ve 28. minutě se poprvé prosadili i domácí zásluhou Andreje Kosticyna. V závěrečné třetině sice Tomáš Plekanec snížil na rozdíl jediného gólu, v poslední minutě však pojistil výhru Bostonu trefou do prázdné branky Chris Kelly.

Medvědům výrazně prospěla přítomnost kapitána Zdena Cháry, který byl nucen kvůli zdravotním problémům vynechat minulý zápas. Slovenský urostlý obránce patřil k nejlepším hráčům na ledě, vedle obranných povinností také přihrál na druhý gól svého týmu.

"Je to velký rozdíl mít ho v sestavě nebo ne. On je jedním z nejdůležitějších, možná vůbec nejdůležitějším hráčem našeho týmu a možná nejlepším obráncem v lize. Naposledy jsme se s jeho absencí nedokázali vypořádat, proto je skvělé, že dnes už zase mohl nastoupit," chválil Cháru brankář Bostonu Tim Thomas, který si připsal 34 zákroků, z toho 14 v třetí třetině.

Chára vynechal druhý zápas poté, co byl kvůli dehydrataci organismu hospitalizován. Do Montrealu ale s Bostonem odcestoval a od rána tušil, že bude moci hrát. "Chtěl jsem nastoupit i v druhém utkání, ale věděl jsem, že by to vzhledem k mému stavu nebylo rozumné. Dnes už jsem se ale ráno cítil dobře a jsem ohromně rád, že jsem se mohl vrátit do sestavy," prohlásil Chára.

I kvůli němu Canadiens přišli o možnost dostat se v sérii do vedení 3:0 a zajistit si postup do druhého kola už v příštím domácím utkání. "V první polovině zápasu jsme vůbec nehráli," povzdychl si trenér Jacques Martin. "Byli jsme jako bez života. Už ráno po rozbruslení jsem hráčům říkal, že je dobře, že nehrajeme hned dopoledne, protože jsme nebyli očividně připraveni. Ale do večera se to nezlepšilo."

Svůj den neměl ani brankář Carey Price, který v úvodních dvou zápasech dominoval. Na začátku druhé třetiny zaváhal při rozehrávce za brankou a namazal Peverleymu na třetí gól. Rovněž Tim Thomas na druhé straně působil nejistě, když oba góly pustil po střelách z velkého úhlu. V závěru ale svůj tým několikrát podržel.

"Předvedl několik skvělých zákroků a ukázal, že ho jen tak něco nerozhodí, protože není pochyb o tom, že by ty dva góly nejraději vzal zpět. Někteří brankáři mohou znejistět a ve vypjatém závěru utkání se to může projevit. Ale Tim dnes ukázal, že to není jeho případ a naopak se dokázal vyhecovat k ještě lepšímu výkonu," uvedl trenér Bostonu Claude Julien.

Philadelphia si poradila v Buffalu, Pittsburgh v Tampě

I v dalších třech pondělních zápasech uspěl hostující tým. Philadelphia zvítězila v Buffalu rovněž 4:2 a ujala se v sérii vedení 2:1, stejně jako Pittsburgh, který vyhrál v Tampě 3:2. Už 3:0 na zápasy vedou hokejisté Detroitu, kteří po dvou výhrách na domácím ledě zvítězili i 4:3 ve Phoenixu.

Tučňáci měli v Tampě povedený vstup do utkání a po šesti a půl minutách hry vedli 2:0. Ještě do přestávky však snížil Martin St. Louis a stejný hráč ve 43. minutě vyrovnal na 2:2. Už o 31 sekund později ale vrátil hostům vedení Tyler Kennedy a jednobrankový náskok udrželi Penguins až do konce.

"Vyrovnali jsme, jenže při dalším střídání jsme nebyli dostatečně koncentrovaní. Tohle se nám nesmí stávat," zlobil se útočník Lightning Simon Gagne. "Všichni hráči se musí při každém střídání maximálně soustředit na hru. Je to jedna chyba, jenže play off je hlavně o chybách. Sice jsme jich dnes neudělali moc, ale za každou jsme zaplatili gólem a ta poslední nás stála zápas," dodal Gagne.

Philadelphia vyhrála v Buffalu zejména díky skvělému výkonu brankáře Briana Bouchera, jemuž dal kouč Peter Laviolette přednost před Sergejem Bobrovským, jenž odchytal první dvě utkání. Boucher se za důvěru odvděčil 35 zákroky.

Dalším strůjcem vítězství byl útočník Nikolaj Žerděv, jenž rovněž předchozí dva duely strávil pouze v roli diváka. Ve svém prvním zápase ale táhl ofenzivu Letců a ve 37. minutě vstřelil důležitý gól na 3:1, který se nakonec ukázal jako vítězný.

"Když se vyhraje, všichni hráči vypadají, že podali brilantní výkon," poznamenal obránce Sean O'Donnell. "Měl jsem dnes šťastnou ruku. Boucher zachytal velmi dobře, zejména v třetí třetině nás velice podržel," konstatoval kouč Laviolette.

Detroit míří za postupem

Detroit těžil ve Phoenixu z povedených vstupů do všech tří třetin. V první během úvodních tří minut získal vedení 2:0, v třetí minutě druhé části přidal třetí gól a už po 45 sekundách třetího dějství zvýšil na 4:1. Jednou asistencí přispěl k výhře Red Wings Jiří Hudler, jenž přihrál na třetí gól Valtteriho Filppuly.

Východní konference - 3. zápasy:

Buffalo - Philadelphia 2:4 (1:1, 1:2, 0:1)
Branky: 12. Stafford, 39. Gerbe - 5. Carter, 23. Briere, 37. Žerděv, 60. Timonen. Střely na branku: 37:26. Diváci: 18.690.
Stav série: 1:2.

Montreal - Boston 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)
Branky: 28. A. Kosticyn (Hamrlík), 45. Plekanec - 4. Krejčí, 15. Horton,
23. Peverley, 60. Kelly. Střely na branku: 36:25. Diváci: 21.273.
Stav série: 2:1.

Tampa Bay - Pittsburgh 2:3 (1:2, 0:0, 1:1)
Branky: 16. a 43. St. Louis - 6. Talbot, 7. Asham, 43. Kennedy.
Střely na branku: 27:30. Diváci: 20.545.
Stav série: 1:2.

Západní konference - 3. zápas:

Phoenix - Detroit 2:4 (0:2, 1:1, 1:1)
Branky: 32. Schlemko, 54. Whitney (Vrbata) - 2. Salei, 3. Miller, 23. Filppula (Hudler), 41. Franzén. Střely na branku: 30:34. Diváci: 17.130.
Stav série: 0:3.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud