16. června 2011 • 10:13

Odchází na vrcholu. Recchi se loučí jako vítěz

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dodnes slýchám, že jsem zlomil Labantovi nohu, říká Gabriel. Chovanec ho podržel
Krejčího čas je tady. Zafeiris coby zklamání sezony, potřebuje Zima ochranu?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Na absolutním vrcholu se rozloučil s aktivní kariérou kanadský hokejový útočník Mark Recchi. Třiačtyřicetiletý veterán výrazně pomohl Bostonu k zisku Stanleyova poháru, který získal v kariéře už potřetí a hned na ledě při oslavách po výhře 4:0 ve Vancouveru v rozhodujícím sedmém utkání finále potvrdil, že sehrál svůj poslední zápas.



Ukázal, že pro Bruins byl ve svém věku stále hodně platný a se sedmi body byl spolu s Bradem Marchandem nejproduktivnějším hráčem série proti Canucks. Dlouhých dvacet let dělí zisk prvního a posledního Stanley Cupu nejstaršího aktivního hráče NHL v této sezoně.

"Tohle je pro mě rozhodně ta správná cesta jak odejít, o tom není pochyb," řekl novinářům Recchi, jenž se po oslavách triumfů s Pittsburghem (1991) a Carolinou (2006) dočkal slavné trofeje i s Bostonem.

"Budu si to užívat a slavit až do rána," uvedl Recchi, který dostal do rukou pohár při slavnostním ceremoniálu po utkání jako druhý hned po slovenském kapitánovi Bruins Zdenu Chárovi.

Symbolicky zakončil rodák z Kamloops kariéru na kanadském poměry v nedalekém Vancouveru. "Začal jsem v Britské Kolumbii a také jsem tady skončil. Co si víc přát? Snad jedině to, aby tady mohli být rodiče. Ale máma měla včera operaci, takže jsou v Kamloops. Jdu jim co nejrychleji zavolat," prohlásil. Jeho matka Ruth měla tak velké bolesti kotníku, že nešlo chirurgický zákrok odkládat a synovo loučení musela oželet.


Úderná druhá formace Bruins s Recchim, Patricem Bergeronem a Bradem Marchandem řídila obrat z 2:3 na 4:3 na zápasy. Recchi v šestém duelu zaznamenal tři asistence, v sedmém jednu přihrávku. "Byla to skvělá jízda. Kluci někdy pomohli mě a jindy jsem cítil, že zase já jim. Tak to dobří spoluhráči a dobrý tým dělají," doplnil Recchi.

V základní části NHL sehrál 1652 utkání a zaznamenal 1533 bodů za 577 branek a 956 asistencí. Je dvanáctým nejproduktivnějším hráčem historie. Ve 190 duelech play off přidal 148 bodů za 61 tref a 87 přihrávek. Boston bývalé hráč i Philadelphie, Montrealu či Atlanty získal v březnu 2009 z Tampy Bay.

A Recchi si své poslední angažmá užíval. "Od prvního dne jsem viděl, že tým drží pohromadě. Někde bývají problémy, ale tady nic takového nebylo. Chtěli jsme být jeden tým a byli jsme. Měli jsme podporu trenérského týmu a oni zase naši. Bylo to úžasné," rozplýval se Recchi.

Jeho angažování si nemohl vynachválit generální manažer Bruins Peter Chiarelli. "Udělali jsme hodně dobrých trejdů, ale tento může být nejlepší. Mark se zařadil mezi lídry. Pořád chodí před branku a dává góly. Pořád bojuje," řekl Chiarelli.

Luongo s Thomasem byli oporami svých týmů
Luongo s Thomasem byli oporami svých týmů

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud