4. července 2011 • 04:39

Minnesota vyměnila Havláta! Jde do San Jose

Autor: spo, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Český hokejista Martin Havlát opouští po dvou letech tým Minnesoty Wild, v překvapivé výměně jej Wild poslali do San Jose výměnou za dalšího elitního útočníka Danyho Heatleyho.



Klub vyměnil třicetiletého českého útočníka za Danyho Heatleyho, přestože mladoboleslavský rodák měl s Wild smlouvu až do konce sezony 2014/15 na pět milionů dolarů ročně. Heatleyho kontrakt se Žraloky na 7,5 milionu dolarů za sezonu je o rok kratší.

Vedení Sharks věří, že Havlát může týmu výrazně pomoci především svou rychlostí.

"Když se podíváte na dobře rychlostně vybavené hráče, kteří se dokážou dostat do brejků a kteří hrají rádi v důležitých momentech zápasů, je Marty mezi prvními na takovém seznamu," řekl na tiskové konferenci generální manažer klubu Doug Wilson.

"Je hráčem, který v důležitých okamžicích chce hrát, a to je podle našeho názoru věc, která je pro něho a jeho hru velmi důležitá," doplnil Wilson na adresu útočníka, který přispěl k zisku bronzových medailí pro český tým na letošním světovém šampionátu na Slovensku šesti body (2+4) v šesti zápasech, ale kvůli zranění turnaj nedokončil.

Havlát po San Jose skočil s radostí

Havlát měl sice ve smlouvě klauzuli o nemožnosti výměny bez svého souhlasu, ale při možnosti hrát za San Jose prý nebylo tak těžké se jí vzdát.

"Byla mi prezentována dohoda o výměně a já se rozhodl tu klauzuli nevyužít. Jsem hrozně nadšený; jdu do skvělého týmu s výbornými hráči a budu mít šanci vyhrát hodně zápasů," uvedl Havlát, jehož rozhodnutí ocenil i Wilson. "Jsem velmi šťastný, že to udělal, a my si toho vážíme," prohlásil.

Český forvard věří, že si polepšil především ve vyhlídkách na účast v bojích o Stanleyův pohár, v nichž si zahrál naposledy před dvěma roky.

"Sharks jsou úžasným týmem a každým rokem mají velkou šanci bojovat o Stanley Cup. Je pro mě velmi důležité mít tuhle šanci a už jen to, že se dostanete do play off... Nikdy nevíte, co se pak stane," připomněl Havlát nevyzpytatelnost vyřazovacích bitev.

"Nejen pro mě, ale i pro fanoušky je velmi prázdným pocitem, když vám sezona končí 10. dubna. Tou dobou totiž opravdová sezona teprve začíná, ale vy už jen sedíte doma na pohovce. Já si přitom play off strašně užívám a právě pro ty chvíle hraju hokej," prohlásil Havlát.

V uplynulé sezoně, která byla jeho druhou v Minnesotě, si Havlát v 78 zápasech připsal 62 bodů za 22 branek a 40 asistencí. Celkem má v NHL, kde hrál v minulosti také za Ottawu a Chicago, na kontě 621 odehraných utkání a 512 bodů díky 209 přesným zásahům a 303 přihrávkám.

Velmi dobrá je jeho bilance v 67 startech ve vyřazovacích bojích, z nichž nastřádal 49 bodů za 19 gólů a 30 finálních nahrávek.

Martin Havlát při dopoledním tréninku před semifinále se Švédskem, vlevo doktor Holibka, uprostřed kouč Alois Hadamczik s dnešním vydání deníku Sport a vpravo lékař Zdeněk Ziegelbauer
Martin Havlát při dopoledním tréninku před semifinále se Švédskem, vlevo doktor Holibka, uprostřed kouč Alois Hadamczik s dnešním vydání deníku Sport a vpravo lékař Zdeněk Ziegelbauer

Také rodák z německého Freiburgu Heatley strávil ve svém dosavadním působišti dvě sezony. V té poslední odehrál v základní části 80 zápasů a připsal si 64 bodů (26+38), v 18 duelech play off pak přidal devět bodů za tři góly a šest asistencí.

V minulosti hrál v Atlantě a v Ottawě, kde s Havlátem společně působili v sezoně 2005/06. Celkem nastoupil třicetiletý Kanaďan v NHL do 669 zápasů základní části a připsal si 689 bodů díky 325 trefám do černého a 364 nahrávkám. V play off Heatley odehrál 66 utkání a zaznamenal 57 bodů (15+42).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud