25. dubna 2012 • 21:00

Změna u Canucks? Luongo zruší klauzuli o nevyměnitelnosti

Autor: mto
TOP VIDEA
Speciál o Slovácku. Co kouč a kádr? Svědík do Baníku či Plzně? Posunul se, říká Nguyen
SESTŘIH: NY Islanders - Carolina 2:3. Nečas asistencí přiblížil Hurricanes k postupu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dříve neotřesitelná jednička, teď muž na odstřel. Hvězdný brankář Vancouveru Canucks Roberto Luongo po sezoně strávené částečně v brance a částečně na střídačce možná ve Vancouveru skončí. Kanaďan oznámil, že pokud ho tým požádá o zrušení klauzule o nevyměnitelnosti, nebude se bránit.



"Nechci být někdo, kdo stojí v cestě týmu. Tým byl pro mě vždycky na prvním místě, nejsem sobec," vykládal Luongo po překvapivém vyřazení jeho Canucks z play off.

Když vešla v roce 2006 v platnost Luongova gigantická šestnáctiletá smlouva na 16 let v hodnotě 91 milionů dolarů zdálo se, že tým z Britské Kolumbie roky nebude muset situaci v brankovišti řešit.

Ale první kritické hlasy na jedničku Vancouveru se ozvaly už během loňského finále a letos ho v mnoha případech mladík Cory Schneider zastínil. "Je to kluk, který bude superstar v NHL příštích 10-15 let," vyprávěl nesobecky o svém kolegovi Luongo v rozhovoru pro server nhl.com

"Celých šest let co jsem tu byl, jsem to tady zbožňoval, dokázali jsme tu úžasné věci. Jestli tu budu další roky fajn, jestli ne, nedá se nic dělat," řekl s klidem dvojnásobný mistr světa a olympijský vítěz s Kanadou.

Třiatřicetiletý bývalý gólman Floridy zároveň zdůraznil, že přemýšlet nad zrušením klauzule ho donutil rozhovor s generálním manažerem Mikem Gillisem. Ten své jedničce sdělil, že je připraven ponechat si oba kvalitní brankáře.

"To, že se z Coryho stal tak vynikající gólman, nám trochu nabouralo plány," řekl o Schneiderovi Gillis. "Chceme v klubu pár věcí změnit a musíme vyhodnotit celou situaci."

Vancouverská dvojice při rozbruslení.Foto ČTK/AP

Pro Luonga samozřejmě mluví kvalita a hlavně zkušenosti. Kanadský gólman zažil vše, od juniorského přes seniorské mistrovství světa, olympijské hry, světový pohár a finále Stanley Cupu.

Několikrát byl nominován na trofej pro nejlepšího gólmana a nejlepšího hráče soutěže a také drží klubové rekory v počtu výher a vychytaných nul.

Schneider je ale o sedm let mladší a v letošní sezoně skončil na druhém místě soutěže v procentuální úspěšnosti zákroků (93,7%) a na třetím v průměru obdržených branek na zápas (1,96).

Proti ale mluví minimální zkušenosti. Pro zase finanční stránka. Schneiderovi sice skončila smlouva, nedá se ale očekávat, že by nový kontrakt zatěžoval rozpočet stejně jako ten Luongův.

Šestadvacetiletý Schneider se se svým konkurentem za dobu působení v Canucks zpřátelil a setrvání obou v klubu by mu nevadilo. Přesto teď cítí svou velkou šanci.

"Ještě jsem nepřemýšlel nad tím, co by pro mě v současnou chvíli bylo do budoucna nejlepší," řekl rodák z amerického státu Massachussetts. "Ale cítím, že bych si zasloužil odchytat více než třicet utkání za sezonu."

Schneider gratuluje Luongovi po vyhraném zápase.Foto ČTK/AP

I nadále se ale o svém kamarádovi a kolegovi z posledních let vyjadřuje velmi uctivě. "Roberto je stále fantastický brankář. Má můj respekt, vždycky mě podporoval a pomohl mi tam, kde jsem. Ale oba chceme hrát a to je ve stejném týmu složité. Luongo má ještě plno let v bráně před sebou."

I když teď to vypadá, že je asi stráví v jiném týmu, než jsou Canucks.

Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud