Martin Tomaides
5. července 2012 • 05:20

Česká stopa v Dallasu. Stanley Cup pro Turka, ale spíš přestupní stanice

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jedenáct. Přesně tolik českých hráčů si zatím v NHL zahrálo v dresu Dallasu Stars. Roman Turek s tímto týmem dokonce získal Stanley Cup, přesto nikdo z nich nezanechal v týmu výraznější stopu. Tedy zatím.



Roman Turek (brankář) - 55 utkání, 30 výher-14 proher-4 remízy

Roman Turek jako první Čech přivezl ukázat Stanley Cup domů Roman Turek jako první Čech přivezl ukázat Stanley Cup domůFoto Pavel Mazáč (Sport)

Turka klub draftoval v roce 1990 ještě před svým přestěhováním z Minnesoty. Na pozici jedničky se přes výborného Belfoura nedokázal prosadit, fungoval ale jako spolehlivá dvojka. V sezoně 1998/1999 byla jeho bilance 16 výher a jen tři porážky. Ve stejné sezoně s Belfourem získali William M. Jennings Trophy za nejnižší počet inkasovaných branek.

Petr Buzek (obránce) - 4 utkání, 0 bodů
Na draft v roce 1995 přijel po těžké autonehodě na vozíčku a s nohou v sádře. Šanci mu nabídl právě Dallas, za který sice odehrál jen čtyři utkání během dvou let, přesto to pro jihlavského beka bylo klíčové. Nakonec v NHL odehrál přes 150 zápasů a je také majitelem zlaté medaile z MS v hokeji.

Pavel Patera (centr) - 12 utkání, 1+4
Na farmě zářil, sbíral bod na zápas, ale v prvním týmu šanci prakticky nedostal. Do týmu Stars přišel po sezoně, ve které vyhrál Dallas Stanley Cup, klub měl tak vysoké ambice a pořádně našlapanou soupisku. To se nakonec kladenskému šikulovi stalo osudným.

Martin Ručinský (levé křídlo) - 42 uktání, 6+11
Další známé české jméno. Do týmu Ručinský přišel zrovna, když se nedařilo. Ani jemu samotnému, ani Dallasu. Ročník načal Ručinský v Montrealu, byl vyměněn do Dallasu a na konci sezony putoval do New York Rangers.



Jaroslav Svoboda (pravé křídlo) - 43 utkání, 4+3
Pro letošního extraligového finalistu, byl Dallas druhým týmem NHL a také posledním. V týmu se moc neprosadil a další sezonu už hájil barvy Znojma.

Martin Škoula (obránce) - 61 utkání, 4+11
Do NHL vstoupil v dresu Colorada přesně v době, kdy se týmy Avalanche a Stars pravidelně potkávaly vysoko v bojích o Stanley Cup. Po pár letech podepsal Škoula dvouletou smlouvu právě Dallasu, ale ani on nevydržel v dresu Stars ani jednu celou sezonu. Na konci ročníku byl vyměněn do Minnesoty.

Vojtěch Polák (pravé křídlo) - 5 utkání, 0 bodů
Do talentovaného rodáka z Ostrova nad Ohří vkládali v Dallasu velké naděje. Poláka draftovali ve druhém kole v roce 2003 z šestatřicáté pozice. Ihned po výluce v roce 2005 se český útočník rozhodl zkusit štěstí, ročník strávil na farmě v Iowě a do prvního týmu pouze nakoukl. Stejné to bylo i další rok a když se nic nedělo ani ve třetí sezoně v zámoří, Polák se rozhodl pro návrat do Evropy.

Patrik Štefan (centr) - 41 utkání, 5+6
Zranění z juniorských soutěží zruinovala Štefanovi kariéru v NHL dříve, než stihla pořádně začít. Na zámořskou scénu vstoupil jako jednička draftu, očekávání se mu ale bohužel nepodařila naplnit. V Dallasu strávil svou poslední sezonu v NHL a pamatovat si ho fanoušci budou nejspíš pouze kvůli jeho kurióznímu minutí prázdné brány.

Jaroslav Modrý (obránce) - 57 utkání, 1+9
Jak už je tradicí, ani on neodehrál celou sezonu v dresu Dallasu. Do klubu byl vyměněn před sezonou 2006/2007 s Patrikem Štefanem, na konci jejího ročníku se ale znovu poroučel, byl vyměněn do Los Angeles.

Tomáš Vincour (pravé křídlo) - zatím 71 utkání, 5+7

S Vincourem se v Dallasu do budoucna počítá. S Vincourem se v Dallasu do budoucna počítá.Foto Profimedia

Hned při své první sezoně v AHL se Vincour dočkal povolání do prvního týmu a odehrál 24 zápasů. Produktivitou zatím neoslnil, zato odvádí dobrou práci v obraně a při forčekingu. V loňské sezoně odehrál 47 zápasů, připsal si deset bodů a jeho pozice v klubu je čím dál lepší.

Radek Dvořák (pravé křídlo) - 73 utkání, 4+17
Pětatřicetiletý útočník odehrál v dresu Stars solidní sezonu. Dařilo se mu především v útoku s Fiddlerem a Nystromem, který byl část sezony nejlepší v týmu Dallasu. Klub z Texasu ale nejspíš s českým veteránem smlouvu neprodlouží.

Jak se bude dařit Jaromíru Jágrovi a první letošní volbě Dallasu v draftu Radku Faksovi, to je zatím doslova ve hvězdách.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud