Pavel Bárta
18. září 2012 • 17:44

VÝLUKA NHL: 5 důvodů proč brzy skončí... a proč může trvat dlouho

Autor: Pavel Bárta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

A je to tady. NHL v sobotu vyhlásila výluku. Jak dlouho bude uzamčení ligy trvat? Některé názory tvrdí, že je otázka času, kdy věci naberou spád. Jiné naopak odhadují, že kvůli sporu může liga klidně ztratit celou sezonu. Deník Sport přináší hlavní argumenty z obou pohledů.



ZAČNE SE HRÁT BRZY

1. Propast není tak velká Během minulé výluky v sezoně 2004/05 šlo o zásadní změny v hospodaření NHL. Tentokrát jde hlavně o to, jak rozporcovat zlaté tele výnosů z ligy. Soutěži se daří, podle odhadů z 2,1 miliardy dolarů (42 miliard korun) vzrostl zisk za sedm let na 3,3 miliardy dolarů (66 miliard korun). Druhý muž NHL Bill Daly naznačil, že diskuse nejsou tak vyhrocené jako tehdy. Pravda, nebo účelová lež?

2. Jedno téma Změna v dělení zisku NHL je podle některých zdrojů pro komisionáře ligy Garyho Bettmana jedinou věcí, na které opravdu trvá. Až se vyřeší tenhle problém, zbytek se nějak doladí. Majitelé klubů chtějí podíl hráčů snížit ze současných 57 procent až na 47. Hráči však nechtějí ustoupit a navrhují postupný pokles z 54,3 procenta na 52,7.


3. Finanční pobídky a biče Dohoda nejpozději do Vánoc? Proč ne. V říjnu hráči nedostanou poprvé výplatu, průtahy jen zvýší ochotu k ústupkům. Majitele bičuje zase hrozba ztrát za vysílací práva. Společnost HBO počká s natáčením seriálu ze zákulisí 24/7 do poloviny prosince, kdy sledovanost hokeje stoupá, na Nový rok se navíc má vysílat očekávaný televizní trhák – zápas Winter Classic pod širým nebem.

4. Hráči chtějí do práce Odbory jsou prý jednotné jako nikdy předtím. Hráči však cítí silné nutkání vrátit se do práce. „Chci hrát. Ale ne za každou cenu,“ prohlásil Sidney Crosby, hvězda Pittsburghu a celé ligy. Zdaleka ne všichni najdou náhradní angažmá. Jsou připraveni pokračovat v jednání, ale zásadní ústupky dobrovolně dělat nebudou. Zatím ne.

5. Nic ve zlém Nic nenaznačuje, že by vyostřený vztah šéfa NHL Bettmana a odborového předáka Fehra sklouzl do osobní roviny a prosáklo do něj cosi nezdravého, jako naposledy, kdy NHLPA vedl ještě Bob Goodenow. To se může změnit, oba však jsou profesionálové a vědí, že tohle do byznysu nepatří.

VÝLUKA POTRVÁ DLOUHO

1. Nedávná historie Vlastníci klubů NHL mohou na příkladu nedávných sporů v ligách NFL (americký fotbal) a NBA (basketbal) pozorovat, jak lze dotlačit hráče k ústupkům. Tam nastavili pro majitele příznivější dělení ligových příjmů, proč by to nešlo i v hokeji? Hráči však mohou klidně opáčit, že povolili už minule a další oběti si nemohou dovolit.

2. Jednota hráčů Ředitel NHLPA Donald Fehr odvádí hráčům dobré služby, na výluku je za 18 měsíců ve funkci dobře připravil. Odměnou mu je skálopevná podpora. Hráči mají lepší informace, nechtějí slevovat ze svých požadavků, ale ani se nechat obelhat jako naposledy, kdy jednota unie dostala trhliny.


3. Solidarita vlastníků Bettman vyhlásil výluku už potřetí. Umí udržet soulad mezi vlastníky klubů, otupit jejich nevraživost. Už tím, že chce snížit podíl hráčů na výnosech ligy ve prospěch lepšího přerozdělování zisku mezi týmy. V bohatších klubech nežehrají, že na druhé musejí doplácet, v chudších jsou rádi, že ušetří na výplatách.

4. Silné osobnosti Někteří majitelé odmítají odbory jako takové, což Bettmanovi umožňuje držet tvrdou linii. On sám proslul jako tvrdý a agresivní vyjednávač, který se nikdy nestáhne. Fehr má za sebou dlouhou historii pracovně-právních sporů, před 17 lety vedl stávku hráče baseballu. Nedá se zastrašit, pokud vůbec. Tihle dva se hned tak něčemu nepodvolí.

5. Právní kličkování Fehr tvrdí, že výluka je zbytečná, a že ji NHL vyhlásila proto, aby majitelé dokázali, kdo je pánem. NHLPA se snaží legitimitu výluky zpochybnit, stížnosti řeší soudy ve třech kanadských provinciích. Kličkování mezi paragrafy zvyšuje emoce na obou stranách a pění zlou krev.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud